Hollywood maakt al AI replica’s van figuranten zonder compensatie

News
vrijdag, 04 augustus 2023 om 18:30
Na de schrijvers staken sinds vorige maand ook de acteurs. Een van de redenen is de zorgen om AI replica’s. Die zorgen zijn gegrond, want van figuranten worden er al replica’s gemaakt. Zónder compensatie.
Figurant Alexandria Rubalcaba werkte tijdens de pandemie aan WandaVision. Na vier weken werd ze samen met tientallen andere figuranten naar een tractor-trailer geroepen, zo verteld ze aan NPR. Daar moesten ze een voor een op metalen stellingen achter glas voor een reeks camera’s staan. De figuranten kregen als instructies onder meer om hun handen uit te steken, verschillende kanten op te kijken en verschillende uitdrukkingen te tonen, zoals bang en verbaasd.
Volgens Rubalcaba werden de gezichten en lichamen van de figuranten zo’n 15 minuten gescand. Daarna werden hun digitale replica’s gecreëerd. Wat er hiermee gaat gebeuren? Rubalcaba heeft geen idee. Hoe dan ook, ze wordt er niet voor betaald.
Daarnaast heeft ze hier ook helemaal geen toestemming voor gegeven. ‘’Wat als ik niet in MarioVision of SarahVision wil zijn?’’ vraagt ze zich af. ‘’Ik vrees dat AI uiteindelijk figuranten zal uitroeien. Ze zullen ons niet meer nodig hebben.’’

Hollywoods ‘baanbrekende’ AI-voorstel

Hoewel WandaVision deels tussen november 2019 en november 2020 werd opgenomen, lijkt het er niet op dat de studio’s hun standpunt wat betreft AI replica’s te hebben verbeterd. De Alliance of Motion Pictures and Television Producers deed namelijk naar eigen zeggen een ‘baanbrekend AI-voorstel dat de digitale beeltenis van acteurs moet beschermen’. Volgens Duncan Crabtree-Ireland, de onderhandelaar van de acteursgilde, is dat onzin: