Gamers spelen opvallend weinig nieuwe titels

News
donderdag, 04 april 2024 om 11:00
minecraft 3f1599552350
Het jaar 2023 was lastig voor de game-industrie, maar bracht juist heel veel grote nieuwe games. Het blijkt alleen dat de interesse daarin maar relatief klein is. Nieuw marktonderzoek toont aan dat spelers vooral blijven hangen in oudere titels.
Dat blijkt uit een rapport van Newzoo over de game-industrie in 2023 (via Kotaku). De industrie is qua omzet gegroeid, maar veel daarvan gaat naar maar een paar uitgevers. Maar 66 games waren goed voor 80 procent van alle speeltijd in 2023 en 60 procent van de speeltijd werd besteed in titels die zes of meer jaar oud zijn.
Daarbij zijn er vijf oude games die zich titanen kunnen noemen qua speeltijd. Fortnite, GTA 6, League of Legends, Minecraft en Roblox waren samen goed voor meer dan een kwart van alle tijd die besteed werd aan games. Veel nieuwe titels, die het onderzoek definieert als 2 jaar oud of jonger, zijn jaarlijkse releases, zoals FIFA of Call of Duty.
Uiteindelijk is maar 8 procent van alle speeltijd besteed in nieuwe games die niet jaarlijks uitkomen. Games als Diablo 4 en Baldur’s Gate 3 komen zelfs niet voor in de top 10 meest gespeelde games van vorig jaar, ondanks dat deze titels het vrij goed deden rond hun lancering. Bij Nintendo staan er nog wat nieuwe titels in de top 10, maar op andere platforms heeft alleen Starfield het gehaald en dan alleen op Xbox.

Uitgevers krijgen het moeilijk met nieuwe games

Ondanks dat nieuwe games weinig gespeeld worden, is het volgens Newzoo niet onmogelijk voor uitgevers om nog succesvol te zijn met nieuwe titels. Wel wordt het waarschijnlijk lastig om nog een publiek te vinden tussen alle live-service titels en langlopende franchises.
Voorheen, zo meent Newzoo, concurreerden nieuwe games vooral met andere nieuwe games. Maar nu moeten ze ook hun plek zien te vinden tussen gevestigde titanen. Spelers lijken sneller iets vertrouwds op te starten dan iets nieuws.

Populair Nieuws