AliExpress verkoopt Netflix, Disney+ en Spotify abonnementen

News
maandag, 13 juli 2020 om 10:00
netflix logof1579597576
RTL Nieuws meldt dat Netflix, Disney+ en Spotify abonnementen via AliExpress verkocht worden. Deze gaan voor prijzen die ver onder de normale abonnementskosten vallen. Het gaat mogelijk om illegale deals.
Zo kunnen kijkers een jaarabonnement voor Netflix aanschaffen voor 52 euro, terwijl je daar normaal gesproken 160 euro aan kwijt bent. Voor Disney+ ben je normaal gesproken 70 euro armer, maar via AliExpress slechts een schamele 15 euro. Spotify is de grootste uitschieter. Waar je normaal gesproken 120 euro betaalt voor een jaarabonnement ben je via AliExpress slechts 15 euro kwijt.
Na aankoop van een Spotify abonnement wordt een link opgestuurd die geactiveerd kan worden via een bestaand account. Voor Disney+ en Netflix wordt een mailadres met wachtwoord opgestuurd. Daarna kun je inloggen op een familieaccount en een profiel aanmaken. RTL Nieuws meldt dat deze abonnementen daadwerkelijk werken. De vraag is alleen nog of er wat addertjes onder het gras liggen.
Vlaamse Cyber Security expert Eddy Willems vertelt dat ze nog niet weten hoe het werkt: 'We moeten er nog onderzoek naar doen. We vermoeden dat het gestolen profielen zijn, maar dat weten we niet helemaal zeker.' Andere deskundigen lijken dezelfde twijfels te hebben, maar hebben ook geen concreet antwoord.
AliExpress benadrukt dat zij niet zelf verantwoordelijk zijn voor de abonnementen. Ook zijn Netflix, Disney en Spotify er niet bij betrokken. AliExpress geeft aan dat ze onderzoek doen. Advertenties die niet voldoen aan de voorwaarden worden van de site verwijderd, maar op het moment van schrijven zijn de abonnementen nog gewoon beschikbaar.

Wat zeggen Netflix en Spotify hierover?

Spotify laat weten dat dat ze alle gevallen van fraude erg serieus nemen. 'De afgeprijsde Spotify-aanbiedingen zijn overtredingen van onze voorwaarden en condities', vertellen zij. Netflix doet geen uitspraken over de regels. Wel raden beide bedrijven aan om abonnementen via hen zelf aan te schaffen, of via erkende retailers zoals Albert Heijn of Ziggo.

Is het strafbaar voor de koper?

Een abonnement aanschaffen voor een fractie van de normale prijs is natuurlijk erg aantrekkelijk. Zeker nu de prijzen misschien weer omhoog gaan voor Netflix. Maar als je het aanschaffen ervan overweegt, weet dan wel dat je misschien strafbaar bent. Jurist Arnoud Engelfriet vertelt dat het afhangt van de omstandigheden. Als de verkoper daadwerkelijk de eigenaar is van het account is er wettelijk niets aan de hand. Het kan zijn dat het account verwijderd wordt, omdat het in overtreding is met de voorwaarden van de streamingdienst zelf. Maar de koper zal niet gestraft worden. Aan de andere kant, als het gaat om een gehackt of gestolen account is het een heel ander verhaal. Een abonnement aanschaffen via AliExpress is daarom volledig op eigen risico.