Xbox Series X backwards compatibility uitgebreider dan ooit

Article
donderdag, 28 mei 2020 om 15:00
series xf1590676028
Microsoft is druk bezig met de puntjes op de i voor de release van de Xbox Series X. Voor ons betekent dit dat er steeds meer nieuws voorbij komt over de console, nieuwe games én oude games. In een blogpost maakte Microsoft vandaag bekend dat de Xbox Series X de meest uitgebreide backwards compatibility tot nu toe zal krijgen.
Jason Ronald, Partner Director of Program Management voor het Xbox Platform Team, meldt in de blogpost dat we straks niet alleen van nieuwe games kunnen genieten, maar ook van de Xbox One titels via backwards compatibility. Op zich is dat geen nieuws, maar wat hij verder te melden had in de post wel. De Xbox Series X heeft namelijk de uitgebreidste backwards compatibility ooit. De console zal backwards compatible zijn met duizenden games. Daarbij horen de Xbox One games die we nu massaal spelen, maar ook een hele berg aan Xbox 360 games.
Momenteel zijn er al behoorlijk wat Xbox 360 en originele Xbox games speelbaar op Xbox One. Het team dat hiervoor gezorgd heeft, is momenteel bezig met de backwards compatibility voor Xbox Series X. Momenteel wordt er flink getest (met al ruim 100.000 speluren op de teller) met als resultaat dat nu al duizenden games speelbaar zullen zijn op Xbox Series X.
xboxseriesxtech herof1584621023

Oude games beter op Xbox Series X

Niet alleen zijn oude games speelbaar op de nieuwe console, ze zijn ook nog beter speelbaar volgens Ronald. De backwards compatible games draaien op de Xbox Series X hardware zonder tussenkomst van emulatoren. Dat betekent dat de volledige specs van de next-gen console beschikbaar is, waaronder de SSD en de CPU. Hierdoor zullen de oude games de beste mogelijke prestaties leveren op het gebied van resolutie en een stabielere framerate hebben. Daarnaast zorgt de SSD van de Xbox Series X voor kortere laadtijden. Dit zorgt ervoor dat je, wanneer je oude games weer opstart, een hele nieuwe ervaring te wachten staat. Eentje die je zelfs bij oude games uit je stoel kan blazen. Voor sommige games is zelfs een hogere framerate mogelijk volgens Ronald.
De oude games zullen niet alleen sneller en stabieler draaien op de komende console. Ze zullen er ook beter dan ooit uitzien volgens Ronald. Dit wordt door een aantal technieken gerealiseerd. Enerzijds wordt de Heutchy methode gebruikt om de resolutie op te krikken. Deze methode wordt nu ook toegepast bij oude games op de Xbox One X.
Daarnaast is door een partnerschap met de Xbox Advanced Technology Group de mogelijkheid ontstaan om de oude games van HDR-reconstructie te voorzien. Deze zal ervoor zorgen dat alles er gelikter dan ooit uit zal zien. Dat geldt niet alleen voor de Xbox One en Xbox 360 games, ook de originele Xbox titels die voordat HDR in het leven geroepen is uitgekomen zijn, zullen deze mogelijkheid hebben.
xbox series x zoomf1582641046

Doorgaan waar je gebleven was

De Xbox Series X brengt een Quick Resume functie met zich mee, die het mogelijk maakt om altijd door te gaan waar je gebleven was in een game, zelfs wanneer je tussendoor andere games gespeeld hebt. Alle backwards compatible games zullen namelijk voorzien worden van de Quick Resume functie die de Xbox Series X met zich meeneemt. Dat betekent dat je te allen tijden door kunt gaan waar je gebleven bent als je een game na een tijdje weer op pakt. Als je op dus compleet verdronken bent in een enorme RPG van de Xbox 360, Xbox One of Xbox en even geen savepunt kunt vinden, hoef je je geen zorgen te maken dat je een paar uur terug valt in die game. Ook deze functie zal via de console werken en niet via de game zelf. Ontwikkelaars hoeven dus niets te doen om dit mogelijk te maken.
Hoe het werkt met oude save files op je huidige console, is nog onbekend. De Xbox One heeft de optie om je voortgang in de cloud op te slaan, maar of je de huidige voortgang straks over kunt zetten naar de nieuwe console is niet duidelijk. Ronald meldt in zijn blogpost wel kort dat het bekend is bij Microsoft dat spelers hun ‘favoriete games en franchises, de progressie en achievements en de vriendschappen en communities die tijdens het gamen gecreëerd zijn allemaal mee moeten naar de nieuwe generatie’. Daarnaast meldt hij dat je favoriete gaming accessoires ook mee moeten naar de nieuwe generatie. In de blogpost wijdt hij hier jammer genoeg niet verder over uit.
Ryan Whitaker, senior designer bij Xbox, vertelde in maart al dat in ieder geval de Xbox One controller zullen werken op de Xbox Series X en dat andersom de Xbox Series X controller op de Xbox One zal werken. Beide controllers namelijk gebruik van dezelfde techniek voor de verbinding.