Street Fighter 5 tips en tricks - Zo leer je het als 'noob'

Article
dinsdag, 16 februari 2016 om 10:07
xgn google image
Street Fighter 5 staat voor de deur. De game gaat zich wat meer richten op het dynamisch vechten en biedt dan ook voor ieder wat wils. Maar als je als 'noob' met de game aan de slag gaat, is de kans groot dat je constant klappen krijgt. Wij hebbben daarom enkele Street Fighter 5 tips en tricks om zo snel mogelijk van de 'noob' status af te komen.
Street Fighter 5 komt eraan. En dat geeft de fanaten weer urenlang knokplezier. Maar ook de nieuweling wil graag van zich af kunnen slaan.
Street Fighter 5 tips en tricks

5. Harde aanvallen zorgen voor openingen

Als je aan het vechten bent wil je de tegenstander zo hard mogelijk slaan. Logisch. Maar bij Street Fighter 5 is te pas en te onpas hard slaan zeker niet slim. Harde aanvallen zijn namelijk bij voorbaat langzamer dan de medium en light aanvallen. En dat heeft vaak het gevolg dat de tegenstander de aanvallen aan ziet komen zodat hij of zij deze blokt.
Een ander nadeel van harde aanvallen is de hersteltijd ervan. De tijd dat jouw karakter na een harde aanval klaar is voor de volgende aanval is een stuk langer dan die van de andere aanvallen. Denk bijvoorbeeld aan de Sho Ryu Ken. Als je de lichte variant doet ga je maar een klein stukje van de grond af, maar de harde variant gaat een stuk hoger.
Als je daarmee dus mist kan je tegenstander alle tijd nemen om te bedenken wat met jou te doen. Krantje erbij, kopje koffie, even naar huis bellen, tijd zat. En als je dan bijna geland bent krijg je een dikke combo op je linkerkaak. En over combo's gesproken, die worden natuurlijk veelal gemaakt met lichte en medium aanvallen.
Natuurlijk kun je wel harde aanvallen inzetten, maar gebruik deze wijselijk. Zet ze bijvoorbeeld in om je tegenstander te straffen bij een fout. Of als je zeker bent dat je tegenstander de opening niet gebruikt.
85085

4. Speel gevarieerd

Iets wat heel makkelijk is, is een tegenstander die constant aan blijft vallen. Ze komen op je af springen of dashen en denken zo de winst te kunnen pakken. Want ze zijn tenslotte overal en nergens. Maar de realiteit is dat ze dan rauw opgevreten worden door de meeste spelers. Datzelfde geldt voor spelers die de hele tijd maar blijven blocken.
Natuurlijk werkt het even, maar je hebt in Street Fighter 5 een metertje dat per geblockte aanval leegloopt. Als het metertje leeg is, gaat de eerstvolgende knal genadeloos door je block heen. En op dat moment kun je een verschrikkelijk pak slaag verwachten. Als je blockt zal een tegenstander vaak ook overschakelen op gooien, iets waar een block niet tegen helpt.
De tweede van de Street Fighter 5 tips en tricks is dan ook om zo gevarieerd mogelijk te (leren) spelen. Val een keer aan, maar wacht ook eens af wat je tegenstander doet. Wissel defensief spel met offensief spel af, evenals de verschillende aanvallen die de karakters hebben. Op die manier ben je minder voorspelbaar en dus moeilijker te verslaan.
85086

3. Bestudeer je tegenstander

Deze Street Fighter 5 tip sluit direct aan op de vorige. In een gevecht kun je dus als een dolle gaan vechten, maar je tegenstander ziet dat op meteen en past zich erop aan. En dat moet jij ook doen. Pas je aan op het gedrag van de tegenstander. Dit is geen makkelijke klus, gezien je iedere beweging in de gaten moet houden en daar meteen op moet reageren.
Sommige bewegingen zijn maar een fractie van een seconde, dus deze zal je niet direct zien als je net begint te spelen. Maar bedenk je daarbij dat dit ook voor alle andere spelers zo is of was. Geef het daarom niet meteen op als je dingen niet aan ziet komen, maar blijf scherp op de ander tijdens gevechten. Uiteindelijk ga je steeds meer zien.
En als je dat eenmaal onder de knie hebt, kun je er gebruik van maken om het gevecht in je voordeel te laten draaien. Lok die defensieve tegenstander uit de tent en forceer hem om aan te vallen. Of druk die agressieve juist in een hoekje. Als je je tegenstander in een andere rol forceert dan dat hij of zij gewend is, gaat deze fouten maken. En die straf jij dan af.
85087

2. Gebruik de nieuwe skills

Een logisch gegeven is dat je aanvallen moet blocken of ontwijken. Maar niet de hele tijd zoals je in de tweede van de Street Fighter 5 tips en Tricks hebt kunnen lezen. Steet Fighter 5 heeft naast het blocken namelijk nog veel meer mogelijkheden om onder een klap op je kop uit te komen.
Zo kun je dashen om te ontwijken. Maar we doelen hier natuurlijk vooral op de V-skills, V-triggers en de V-reversals die de game bevat. Ieder karakter heeft een unieke V-skill, een V-attack en een V-triggger. Gebruik deze in je voordeel. Zo heeft Ryu bijvoorbeeld een handige counter als V-skill. Als je deze goed inzet, creëer je een opening om zelf klappen uit te delen. Handig!
De V-attack kun je pas inzetten als er een blokje van de V-meter vol is en de V-trigger kun je pas inzetten als de hele meter vol is. Deze dingen kunnen een flink verschil maken tijdens een gevecht, maar alleen dit zal je niet de winst bezorgen. Let er dus op, dat je je spel hier niet omheen bouwt.
85088

1. Ken de karakters

De enige manier om echt effectief gebruik te maken van deze Street Fighter 5 tips en tricks die we je geven is als je alle karakters (enigszins) kent. Want hoe kun je nou een aanval counteren als je niet weet wat er gebeuren gaat? Niet dus. Speel dus even met alle karakters, ook als ze je niet liggen. Je krijgt dan inzicht in de kracht en de zwaktes van iedereen.
En dat kun je dan weer in je voordeel gebruiken als deze karakters ineens tegenover je staan. Je kunt dit doen in de Training modus. Maar daarin willen we je ook een tip geven: Speel in de training tegen een computerspeler. Je wordt in de training niet beoordeeld, maar als je een bewegende tegenstander hebt leer je daar meer van dan van een geanimeerde boksbal.
Met deze Street Fighter 5 tips en tricks moet je al een beetje vooruit kunnen in het digitale toernooi, maar je bent er dan nog lang niet. De beste tip is nog altijd oefenen, oefenen en oefenen. En vergeet nooit dat er altijd wel iemand is die de vloer met je aanveegt. Hoe goed je ook bent.
Street Fighter 5 komt op 16 februari in de schappen terecht voor PlayStation 4 en pc. Tegen die tijd komen wij natuurlijk met een review, maar we hebben de game al aan de tand gevoeld. Daarover kun je alles lezen in de preview.