PlayStation 4 Pro vs Xbox One S

Article
zondag, 27 november 2016 om 9:47
xgn google image
De PlayStation 4 Pro en de Xbox One S zijn beide in de winkels te verkrijgen. En allebei bieden ze je een upgrade aan op de normale varianten, maar wat zijn de verschillen tussen deze twee consoles? Hoe zit het nou met 4K? In deze special kom je daar achter!
In deze special worden de PS4 Pro en de Xbox One S vergeleken op design, prestaties, 4K en prijs. Welke console is voor jou beter?

PlayStation 4 Pro vs Xbox One S - Design

Allebei de consoles hebben een net wat andere vormgeving dan hun voorgangers. En daar komt het eerste verschil in naar voren. De Xbox One S is 40 procent kleiner dan de Xbox One. De console is dus kleiner geworden. De PS4 Pro is daarentegen groter geworden dan zijn voorganger de PS4.
De PS4 Pro is 295 mm breed, 55 mm hoog en 327 mm lang. Dit maakt de PS4 Pro langer en breder dan de Xbox One S. Die heeft namelijk afmetingen van 230 mm breed, 64 mm hoog en 295 mm lang. De Xbox One S komt dus hoger uit dan de PS4 Pro.
De PS4 Pro weegt 3,3 kg, daarmee is de console zwaarder dan de Xbox One S en zijn voorganger, de PS4. Die weegt namelijk 2,9 kg. De kleuren van de PS4 Pro zijn hetzelfde als die van de PS4. De Xbox One S heeft zijn kleuren wel veranderd vergeleken met de Xbox One, namelijk van zwarte naar witte kleuren.
100974 1

Hoe zit het met de 4K resolutie?

Naast het design van de nieuwe consoles, is het belangrijk wat deze nou voor nieuws biedt. En ook daarin zit een behoorlijk verschil. De Xbox One S heeft een 4K Blu-ray speler, maar de PS4 Pro niet. Het is op de laatstgenoemde dus niet mogelijk om een Blu-ray in volledig 4K te zien.
Wat betreft streaming diensten is het verschil kleiner. Zowel de Xbox One S als de PS4 Pro kunnen streaming diensten zoals Netflix en Youtube in 4K draaien. Zowel de Xbox One S als de PS4 Pro bieden de mogelijkheid om High Dynamic Range (HDR) te gebruiken.
De Xbox One S is niet te gebruiken om in 4K te gamen. Je kunt bij de Xbox One S wel alles upscalen naar 4K, maar je ziet tijdens het gamen niet meer details. Op de PS4 Pro daarentegen is het wel mogelijk om volledig in 4K te gamen. Let wel op, om gebruik te maken van de 4K functies heb je een 4K televisie nodig.
100975

Het verschil in prestaties

De nieuwe consoles bieden zoals gemeld een upgrade ten opzichte van hun voorgangers. En dat brengt betere prestaties met zich mee. Het grote verschil tussen de Xbox One S en de PlayStation 4 Pro in prestaties is dat de processor van de PS4 Pro 4,20 Teraflops rekenkracht heeft. De Xbox One S heeft 1,4 Teraflops rekenkracht. Dit grote verschil is duidelijk te zien op je scherm.
De PS4 Pro kan games namelijk in 4K tot wel 60 frames per seconde spelen. De Xbox One S kan 60 fps draaien, maar dan tot maximaal 1080p.
De PS4 Pro heeft daarbij een opslagcapaciteit van 1 Terabyte. De Xbox One S heeft een versie met een maximale opslagcapaciteit van 2 TB. Deze 2 TB-versie wordt alleen niet meer gemaakt.
De Xbox One S heeft betere prestaties dan het vorige Microsoft model. Bij de PS4 Pro is het verschil met zijn voorganger een stuk groter. Een uitgebreidere analyse van het verschil tussen de PS4 Pro en de PS4 staat in de PS4 Pro review.
100978

Het verschil in prijs

Natuurlijk komt een nieuwe console niet zonder prijskaartje. En ook in de prijs is een verschil merkbaar tussen de twee consoles. De Xbox One S 500 GB met FIFA 17 is verkrijgbaar voor ongeveer 270 euro. De versie met 1 TB en Battlefield 1 kost ongeveer 350 euro. De 2 TB-versie is lastig te krijgen omdat die versie van de Xbox One S niet meer wordt gemaakt. De adviesprijs van de 2 TB-versie is ongeveer 400 euro.
De PS4 Pro 1TB (zonder game) is verkrijgbaar voor ongeveer 400 euro. De PS4 Pro is dus een stuk duurder dan de Xbox One S.
100979

Conclusie

De PS4 Pro en de Xbox One S zijn de nieuwste versies van de consoles. De PS4 Pro is eigenlijk niet goed te vergelijken met de Xbox One S, aangezien de Xbox One S meer als een kleinere en snellere variant van de Xbox One is bedoeld. In dat geval kun je de PS4 Slim en de Xbox One S beter met elkaar vergelijken, wat we natuurlijk al hebben gedaan.
De PS4 Pro is de grotere en zwaardere, vergeleken met de Xbox One S. De PS4 Pro heeft 4K gaming ondersteuning, maar geen 4K Blu-ray speler. De Xbox One S heeft wel een 4K Blu-ray speler, alleen is de console niet geschikt voor 4K gaming.
De PS4 Pro heeft meer rekenkracht dan de Xbox One S. Hierdoor zijn de prestaties van de PS4 Pro beter dan die van de Xbox One S en kan de PS4 Pro ook beter games draaien. De PS4 pro kan maximaal 1 TB opslag hebben, de Xbox One S kan daarentegen 2 TB opslag hebben. Deze versie van de Xbox One S is lastig te verkrijgen en wordt niet meer geproduceerd.
Al het bovenstaande vertaalt zich ook in de prijs. De PS4 Pro is duurder dan de Xbox One S. Je persoonlijke omstandigheden en eisen zijn dus van groot belang. Heb je liever een kleinere en goedkopere variant en heb je geen behoefte aan 4K gaming, dan kan de Xbox One S de betere variant zijn. Wil je daarentegen wel op 4K gamen en heb je een groter budget, dan kan de PS4 Pro de betere keuze zijn.

Populair Nieuws