Overwatch eSports - Slechts een kwestie van tijd

Article
zaterdag, 21 mei 2016 om 16:00
xgn google image
De FPS hero-shooter van Blizzard komt op 24 mei uit en wordt een waar actie spektakel. De laatste beta van de game heeft bijna 10 miljoen mensen bereikt, een enorm aantal! De multiplayer-only kan zich na de release al naar alle waarschijnlijk snel in het rijtje van eSports thuisvinden. Maar waarom heeft Overwatch eSports competenties?
eSports is nog steeds enorm groeiende, wat te wijten is aan het feit dat gamen steeds meer als vorm van sport gezien gaat worden. Enorme kampioenschappen erkennen de vaardigheden van de beste spelers als podiumwaardig, en terecht ook! Er kijken onderhand al even veel mensen naar bijvoorbeeld een voetbalkampioenschap als naar een League of Legends toernooi, dat al snel de miljoenen unieke kijkers passeert.
eSports heb je in alle soorten en maten, maar een van de vereisten is dat het een uitdagend spel moet zijn. Je moet je namelijk kunnen onderscheiden van andere mensen, door qua niveau een stuk hoger te liggen dan andere spelers en dit ook in de matches terug te laten zien. Overwatch wordt een van die games die snel in de eSports opgepakt gaat worden, want als er een game spel wel geschikt is, dan is dit het wel. Lees snel door waarom Overwatch zo veel potentie heeft!

Makkelijk te volgen

Overwatch is erg simpel in opzet. Teams van vijf man spelen tegen elkaar met maar een select aantal helden om duidelijke doelen te behalen. Geen ingewikkelde meta's, tonnen aan verschillende voorwerpen of waslijst aan criteria die er behaald moet worden om te winnen. Daarnaast worden er ook geen moeilijke termen de ring ingegooid, om het geheel nog even wat te versimpelen.
Zo simpel als de game is, Zo ongelofelijk snel is de gameplay. Toch doet de snelheid niet af aan de volgbaarheid van overwatch, want de game is verrassend overzichtelijk gemaakt. Met een palet aan contrasterende kleuren wordt daarom al snel wie vijand en wie vriend is. Je hoeft, zowel als speler als toeschouwer, maar een blik op de actie te werpen en je weet al gelijk weer waar je was gebleven!
Blizzard's nieuwe telg is geen spel waarbij je een deskundige moet zijn om de gameplay te begrijpen. De doelstellingen van Overwatch gaan dan ook niet verder dan verdedig punt A en het escorteren van een voertuig. Voor ieder persoon, Overwatch kennis of niet, is de game geschikt om te volgen. Laat dat nou eens een van de belangrijkere punten zijn om een grote eSport te beginnen!
91279

Makkelijk op te pakken, moeilijk te overmeesteren

Overwatch is enigszins te vergelijken met een andere populaire eSport als het gaat om moeilijkheid, Rocket League. De digitale vechtarena's worden namelijk gekenmerkt door een lage instapdrempel, maar een steile klim naar de top. De meeste gamers kunnen zonder moeite Overwatch spelen en er plezier aan beleven, zonder elk hoekje van de map te kennen en elke trucje tot in de perfectie uit te voeren. Maar laat dat nou net wel de mogelijkheid zijn die de game biedt!
Voor spelers die streven naar verbetering gaat er wereld open met de Overwatch release. Zo is er enorm veel om rekening mee te houden en waarop je jezelf kan perfectioneren. De snelle gameplay kan natuurlijk nog meer opgevoerd worden in tempo doordat de kunst van Overwatch is, om telkens weer slimmere manieren te vinden om je vijand de baas te zijn.
De meeste Overwatch personages hebben maar een tweetal normale en een ultieme vaardigheid. Daarnaast hebben ze een wapen die maar een of twee verschillende standen heeft. Het klinkt niet als veel verschillende opties, maar het gebruik ervan onderscheid professionele spelers van de casual gamers. Zo is het een kunst om levend te blijven tussen de duizenden kogels en valstrikken die je om de oren vliegen.
Spelers die boven het maaiveld willen uitsteken, kennen al snel alle sluiproutes en knelpunten uit hun hoofd. Door de mogelijkheid om snel personages te wisselen is het mogelijk om op elk moment op je tegenstanders in te spelen en verrassen met een goede counterpick. De snelle beslissingen die hierbij gemaakt kunnen worden, dat is zeker wel eSports waardig. Slechts een selecte groep gaat in het ultieme de slagvelden domineren!
91281

Een steuntje in de rug

Vanuit Activision Blizzard wordt er ook aangekondigd dat Overwatch eSports een hype gaat worden. Een simpele doch diepgaande game die interessant is om te volgen en onwijs gepromoot wordt op het gebied van competitieve multiplayer, vanuit de organisatie zelf. Activision is namelijk enorm aan het doorgroeien op het gebied van mogelijkheden met digitale kampioenschappen en tevens een bekende op het vakgebied. Zo houdt de gemixte onderneming zich bezig met prominente eSports games als Call of Duty Black Ops III, Hearthstone en Heroes of the Storm.
Bovendien timmert Activision ook behoorlijk aan de weg om zelf een eSports streamingsdienst op te zetten. Zo heeft het bedrijf onlangs MLG.tv overgenomen en zocht het toenadering tot Facebook, om ook via de social media te gaan streamen. Dat ook Overwatch in dit traject opgenomen wordt, is dan ook niet zo'n heel vreemde gedachte.
Overwatch krijgt ook een ranked systeem die maandelijk gereset gaat worden. Zo kunnen spelers elke keer weer de ladders der ranken beklimmen, om een gooi te doen naar eeuwige eSport roem. Waarschijnlijk gaan de ranked seizoenen elke keer afgesloten worden met een kampioenschap dat online uitgezonden wordt, maar dat moet nog blijken.
91288

Genoeg entertainment

Misschien een van de belangrijkste details als het gaat om een succesvolle game in de eSports branche, is wel het gegeven dat een game vermakelijk moet zijn om naar te kijken. Een game kan wel heel tof zijn, maar als het voor kijkers snel verveelt gaat er geen succes behaald worden. Overwatch heeft ook op dit punt genoeg om te bieden.
In Overwatch vindt namelijk zo veel actie tegelijk plaats, terwijl alles heel luchtig wordt weergegeven. Gooi daar een tintje humor en wat leuke mechanics bij en je hebt een game die de nodige entertainment verzorgd. Overwatch kijken, of spelen, zal niet snel gaan vervelen omdat geen enkele match geheel hetzelfde kan worden en gelijkgestemden evenveel kansa maken op de overwinning. Dit gaat dan ook uitmonden in epische gevechten waarbij de spelers tot het uiterste geconcentreerd zijn en het publiek met elke mooie play gaat juigen.
Ook hoef je geen grote spanningsboog te hebben om optimaal van Overwatch eSports te gaan genieten. Wedstrijden duren vaak niet langer dan 5 á 10 minuten, waarbij je nog even snel een match kan kijken voordat je meegaat met je andere bezigheden. Een prachtige oplossing als je even niets te doen hebt.
Kortom gaat Overwatch eSports een plek in het huidige landschap veroveren. Het spel is namelijk makkelijk te begrijpen, maar ook indrukwekkend in de vaardigheden die er getoond kunnen worden. De entertainment die er geboden wordt en de hoge snelheid waarmee zowel de gameplay als de matches zich afspelen zullen interessant worden voor Overwatch liefhebbers en mensen die er totaal niks mee te maken hebben gehad. Wat de plannen van Activision Blizzard zijn, gaat snel genoeg gemerkt worden!
De hero-shooter Overwatch komt op 24 mei uit voor de Xbox One, PS4 en PC. Je kunt Overwatch voor PC nu al hier voordelig kopen met 17% korting voor 49,99 euro, of de Overwatch PS4 en Xbox One versies hier kopen vanaf 59,99 euro.