De beste controllers in de eerste helft van 2023

Article
zondag, 20 augustus 2023 om 11:00
Op zoek naar een nieuwe controller voor console of pc? We hebben de beste controllers voor je op een rijtje gezet.
Als eerste hebben we voor iedere console één of twee controllers uitgekozen, behalve voor pc. Al deze controllers werken daar namelijk ook prima op.

De beste controller voor de PlayStation 5

De beste controller voor de PlayStation 5 zal voor de meeste PlayStation-gamers niet als een verrassing komen: de DualSense. Door de haptische (voelbare) feedback en adaptieve triggers ga je helemaal in de game op. Zo voel je bijvoorbeeld de spanning op je vingers opbouwen wanneer je een boog spant. Ook niet onbelangrijk is dat de DualSense comfortabel is om vast te houden.
Begin dit jaar kwam Sony met een pro-versie, de DualSense Edge. Deze controller heeft wel een hoog prijskaartje, dus als je twijfelt of de DualSense Edge wat voor jou is lees dan onze review.

De beste controllers voor Xbox Series X/S

Voor de Xbox hebben we twee controllers uitgekozen: de Xbox Elite Series 2 en de gewone Xbox Wireless Controller. De Xbox Elite Series 2 is speciaal ontworpen voor competitieve games en biedt dan ook meer dan dertig nieuwe manieren om als een pro te spelen. Met de instelbare duimsticks kun je bijvoorbeeld beter schieten en met de hair trigger locks sneller vuren. Je bestuurt je karakter nog preciezer dan met de standaard Xbox controller.
Op de achterkant vind je extra knoppen die je zo kunt instellen dat je ze kunt gebruiken als de knoppen op de voorkant. Daardoor hoef je de thumbsticks niet los te laten. De controller wordt geleverd met verwisselbare onderdelen, dus je kunt hem helemaal naar wens aanpassen. Over de batterij hoef je je geen zorgen te maken, die gaat namelijk 40 uur mee.
Als je dat toch te veel geld vindt, werkt de Xbox Wireless Controller ook prima. Deze controller gaat net zo lang mee als de Elite Series 2, alleen werkt hij niet op een oplaadbare batterij, maar twee AA-batterijen. De knoppen zijn programmeerbaar, waardoor je in-game functies kunt toewijzen wat voor jou de makkelijkste knoppen zijn.

De beste controller voor Nintendo Switch

Voor de Nintendo Switch is de Nintendo Switch Pro controller nog steeds de beste optie. De controller ligt, mede door de ergonomische rondingen, comfortabel in de hand. Net als de Joy-Cons ondersteunt de Pro controller motion controls, HD rumble voor subtielere, nauwkeurige schokken van haptische feedback in games en amiibo-connectiviteit. Daar bovenop gaat de controller maar liefst 40 uur mee.
8bitdo sn30 prof1692197214

De beste controllers voor retro gaming

Als laatste hebben we twee controllers voor wie graag retro games speelt: de 8Bitdo Pro 2 en 8Bitdo SN30 Pro. Deze controllers zijn geïnspireerd door de klassieke SNES-controllers, maar dan met moderne features zoals triggers en Bluetooth-connectiviteit. De 8Bitdo Pro 2 gaat 20 uur mee, de SN30 Pro 16 uur.
Beide controllers zijn compatibel met Nintendo Switch, Windows, macOS, Android, iOS en Steam Deck. Voor de SN30 Pro kun je los een smartphone houderclip kopen zodat je makkelijker op je telefoon kunt spelen.

Populair Nieuws