Chronicle RuneScape Legends wiki - 10 dingen die je moet weten

Article
zondag, 14 augustus 2016 om 10:02
xgn google image
Jagex, de studio die ons de verschillende versies van RuneScape en de gratis shooter Block n Load bracht, heeft sinds eind mei nog een game in haar portfolio zitten. Het ambitieuze Chronicle RuneScape Legends, waarbij je als avonturier het opneemt tegen de monsters uit Gielinor of tegen anders spelers. Lees hier de Chronicle Runescape Legends wiki voor meer informatie!
Met een scala aan helden, monsters en items uit de wereld van RuneScape op kaarten creëer je je eigen avonturen en is het aan jou om je tegenstanders te verslaan en een beloning op te strijken. Voor wie RuneScape heeft gespeeld klinkt dat uiteraard bekend, maar ook gamers die de MMORPG nooit aan hebben geraakt, zullen het ongetwijfeld van een andere game herkennen.
Zoals wij al berichtten in onze review voegt het hebben gespeeld van RuneScape enkel een extra laag toe in de vorm van herkenning. De helden waaruit je als speler kan kiezen en de monsters die je op je pad tegen zal komen zullen RuneScape-spelers herkennen, maar die kennis is snel opgedaan en zal niet zorgen voor een oneerlijke start als je deze niet hebt.
In deze Chronicle Runescape Legends wiki lijst met 10 dingen die je moet weten over Chronicle RuneScape legends beginnen we dan toch, voor de zekerheid, met wat informatie over de beschikbare helden.

10. Wie zijn helden en welke moet ik kiezen?

Vooralsnog is de informatie over kaarten en met name helden alleen beschikbaar voor degenen die RuneScape hebben gespeeld. En zelfs dan kan het voorkomen dat namen pas later in het spel zijn gekomen dan ten tijde dat je het spel speelde. Zo zal de slayer master Morvran alleen bekend zijn onder spelers die het spel nu nog spelen.
En dat is best jammer, want de lore van RuneScape mag er zijn. De tientallen questlines die je het verhaal vertellen rondom het ontstaan van de goden, de eeuwige strijd tussen de mensen en vampiers of je meenemen op een rondreis met piraten maken RuneScape een zo’n geweldig spel.
Het ontbreken van enige achtergrond informatie over de personages en monsters is dus op zijn zachts gezegd jammer, maar, het is een idee dat al vaker is geopperd door spelers van Chronicle RuneScape Legends.
Vooralsnog zullen wij wat details delen over de tofste helden waar je uit kan kiezen in deze game, te beginnend met de meest recent geïntroduceerde held; Morvran.
Als Slayer Master in de elven stad Prifddinas (of simpelweg Prif) kan je bij hem terecht als je een taak wil waarbij je een random hoeveel monsters wil doden. Welk monster je aangewezen krijgt weet je niet, dus de ene keer zal je blijer zijn dan de andere.
Voordat Morvran in het spel kwam was de hoogste slayer master Kuradal, waardoor het typische ‘Thanks Kuradal’ bij de zoveelste slechte slayer task werd vervangen door ‘Thanks Morvran’ toen deze zijn intrede maakte. Want tja, niemand zit te wachten op een slayer task van 240 Nechrayel en Morvran vindt het oh zo leuk dergelijke taken te geven.
The Raptor
Deze vechtersbaas, gehuld in een groot harnas en met een gigantische morgenster, zal veel RuneScape spelers bekend voorkomen. Tijdens het doen van een slayer taak is de kans groot dat je deze mysterieuze krijger tegen zal komen, aangezien het enige wat hij doet het afmaken van verschillende beesten is.
Voor een korte tijd was de Raptor een beschikbare slayer master, net als de hierboven genoemde Morvran. De enige taken die hij gaf waren voor de toen nieuwe monsters en andere beesten waarvoor je een hoog slayer level nodig had. Na deze periode verdween hij echter als beschikbare master en is hij weer terug in zijn vertrouwde routine van het afmaken van mythische beesten.
Ozan
De charismatische Ozan is een van de zogenaamde ‘signature heroes’ die RuneScape kent. Een aantal personages die de speler te hulp schiet bij het doen van bepaalde quests of die tijdens evenementen in RuneScape een vooraanstaande rol hebben.
De meeste quests die zich in woestijnprovincie van Gielinor (de wereld van RuneScape) afspelen hebben eigenlijk altijd wel een melding van Ozan. Niet zo vreemd dan ook dat deze altijd-glimlachende meesterdief elke quest meer bezig is met zichzelf de hemel in prijzen dan werk verrichten.
De helden in Chronicle RuneScape Legends hebben elk een eigen scala aan beschikbare kaarten, elk met een andere focus. Sommigen zullen hun kracht putten uit het verzwakken van de kaarten van de tegenstander, terwijl anderen eerder te beschrijven vallen als glazen kanon.
Net als met Gwent uit The Witcher 3 ligt het er maar net aan wat voor speelstijl je het liefst gebruikt, maar puur gebaseerd op de helden en hun verhaal gaan wij voor de Raptor. Een gigantische krijger met een wapen zo groot als de gemiddelde persoon. Zelfs als je verliest verlies je tenminste met maximale stijlpunten.
95276

9. Het is verslavend

Op de negende plaats in de Chronicle Runescape Legends wiki komt iets wat we al zeiden in onze review en we blijven bij dat standpunt. Games waarbij je online een deck samen gaat stellen en vervolgens gaat proberen die kaarten ook in het echt te bemachtigen zijn games die je niet zomaar aan de kant legt.
Ook Chronicle RuneScape Legends is zo’n dergelijke game waarbij je niet rust voordat je een bepaalde kaart hebt verkregen. De standaard decks waarmee elke speler begint zal misschien goed genoeg zijn om van de AI te winnen, maar andere spelers zijn tot echt andere koek. Wederom te vergelijken met Gwent. Je zal geen probleem hebben met een kroegbaas, maar de koningin van Skellige is ‘net’ iets beter.
Wil je een deck hebben waarmee je andere wegblaast of bij kan benen, dan zal je aardig wat tijd in deze game moeten stoppen. En geluk hebben, want het verkrijgen van nieuwe kaarten is net als vroeger met het kopen van een pakje Yugioh kaarten; soms krijg je meerdere vette kaarten in een pakje en soms krijg je alleen dubbele.
95277

8. Er is een mogelijkheid tot pay-to-win

Er zijn tegenwoordig weinig games waarover dit niet gezegd kan worden en Chronicle heeft een systeem dat in dat opzicht nog best meevalt. Pakjes nieuwe kaarten kunnen gekocht worden met de in-game currency copper coins. Deze kan je verdienen door het spelen van bepaalde spelmodi of, zoals te verwachten, door het kopen ervan met echt geld.
Maar dat is dan ook het enige. Je kan weliswaar in feite alle kaarten verkrijgen zonder een potje te hebben gespeeld, maar dan ben je alleen sneller geweest ten koste van een behoorlijke zak poen. Juist het opdoen van ervaring en het leren gebruiken van kaarten en helden geven je een grote kans om te winnen, betere kaarten dragen daar alleen aan bij.
Ook kan je je afvragen in hoeverre het nog leuk is als je alle kaarten in één klap hebt. Het opendoen van een pakje met de hoop die ene kaart te krijgen die je nodig hebt om je deck compleet te maken is alleen een tof gevoel als je maar een paar pakjes hebt. Net als zo’n ‘onbeperkt schranzen’ in een vreetschuur heb je er snel genoeg van als je voorraad eindeloos is.
95278

7. Het is beschikbaar op Steam

Geen Origin, geen uPlay maar gewoon het vertrouwde Steam. Het vinden van tegenstanders via Steam heeft vrijwel altijd vlekkeloos gewerkt en ook in dit geval doet het wat het moet doen.
Zeker een game waarbij je krachten pas echt worden getest tegen andere spelers werkt pas echt goed als de matchmaking daarvoor ook naar behoren werkt. Het is weliswaar geen garantie dat de servers voor Chronicle RuneScape Legends ook oneindig zullen bestaan, maar matchmaking via Steam is in ieder geval altijd een pré.
Voor wie juist graag weg wil blijven van Steam of het te veel moeite vindt om er een account voor aan te maken is er ook goed nieuws. Het is ook gewoon mogelijk te spelen via een Chronicle RuneScape Legends client. Een browserversie voor de game zoals voor RuneScape is er niet, maar daar is de game waarschijnlijk te groot en grafisch te zwaar voor.
95279

6. Kennis van RuneScape is niet noodzakelijk, maar voegt wel een hoop toe

De kans is groot dat je de MMORPG RuneScape ooit hebt gespeeld. Voor wie verder is gekomen dan de rondleiding op het eiland en kennismaking met de functies van het spel is de kans dat je plekken uit Chronicle zal herkennen ook groot.
Elke beurt in Chronicle RuneScape Legends speelt zich af in een herkenbaar gebied uit Gielinor. Variërend van de Grand Exchange in Varrock tot de Wizard Tower onderaan Draynor. Het doel hiervan is om als het ware een pad door meerdere locaties na te boosten waarlangs jouw held heen moet om zijn quest, het potje, uit te spelen.
Afgezien van de locaties zullen ook de beschrijvingen, effecten en personages op de kaarten herinneringen oproepen bij hen die RuneScape hebben gespeeld. Zoals in het begin staat zijn er weliswaar ook nieuwe personages te vinden in Chronicle, maar de meesten dwalen al de volledige vijftien jaar rond in de wereld van RuneScape.
Ook daar is de herkenning niet noodzakelijk, maar af en toe wel handig. Hoewel de sterkte van een kaart uiteraard ook daarop staat, is het voor RuneScape spelers vanzelfsprekend dat een Dagannoth een behoorlijke stukje sterker is dan een eenvoudige Skeleton Warrior.
Het is geen vereiste iets van kennis over RuneScape en de personages te hebben, maar die onderliggende laag maakt het wel een stuk makkelijke om in het spel te komen. En dat is best handig, aangezien Chronicle zeker geen makkelijke game is.
95280

5. Het ziet er grafisch gelikt uit, maar tegen een prijs

Niet zo gek lang geleden kreeg het moderne RuneScape (beter bekend als RuneScape 3) een nieuwe client. Niet langer maakte het gebruik van Java, maar werd er gebruik gemaakt van een vernieuwde en geavanceerdere engine. Het enige nadeel hiervan was dat een deel van de spelers gewend waren het kunnen draaien van RuneScape op oude hardware.
De nieuwe client van RuneScape, NXT genaamd, liet dat niet toen. Zelfs op de laagste settings was het spel een aantal bruggen te ver voor een deel van de spelers en waren de hoogste settings enkel weggelegd voor hen met de nieuwste hardware.
Hoewel Chronicle RuneScape Legends wat dat betreft niet op dat niveau van grootte en hardware-vereisten zit, zal menig laptop zelfs op de laagste settings behoorlijk hard moeten werken om het er redelijk uit te kunnen laten zien. De minimale systeemspecs lijken wat dat betreft behoorlijk optimistisch ingesteld.
Voor wie in volle glorie wil kunnen spelen dekken de gesuggereerde systeemvereisten de lading dan wel weer volledig en ben je niet eens zo heel duur uit. En dat voor een game waar je zo flink wat uurtjes mee bezig bent is sowieso positief.
95281

4. Het is verdraaid lastig

Chronicle RuneScape Legends kent moeilijkheidsgraden, maar tot een bepaald niveau. Waar het voor computergestuurde tegenstanders op neerkomt is het hebben van een matig deck dat steeds beter wordt naarmate de moeilijkheidsgraad stijgt.
Simpele tegenstanders zullen net als jij in het begin gebruik maken van de meest basale kaarten en, gezien een beperkt aantal kaarten, zo nu en dan een beurt overslaan bij gebrek aan de juiste middelen. Zodra jijzelf betere kaarten krijgt en de lat hoger legt om een betere beloning te krijgen, hoe slimmer je tegenstanders worden.
Zo zullen computergestuurde spelers eerder tactische kaarten juist vroeg of later in een beurt spelen, afhankelijk van de kaarten die zij later op hebben gesteld. Zo kan het zijn dat kaarten die een hoge boost geven in aanvalspunten pas aan worden gevallen door de andere held als deze genoeg punten heeft hem in één keer neer te slaan.
Lagere niveaus zouden een dergelijke kaart niet hebben, überhaupt niet spelen of wel spelen maar tegelijkertijd veel schade oplopen door de aanvalskracht van het monster zelf. En zodra je je deck goed genoeg acht om andere echte spelers uit te dagen, word je genadeloos de grond ingespeeld door je eerste menselijke vijand.
Hoewel er een gigantisch scala aan beschikbare kaarten is en elke held unieke kaarten heeft, is er sprake van de zogenaamde meta-decks. Veilige decks die eigenlijk altijd worden gebruikt en waar van afwijken eigenlijk een doodsvonnis is.
En dat is best jammer, aangezien je juist zou willen om decks volledig aan te laten sluiten bij individuele spelers. De introductie van de nieuwste held, Morvran, bracht daar weliswaar iets van verandering is, maar ook daarvoor zijn een aantal decks te vinden die je constant tegen zal komen.
Zulke meta-decks zorgen vervolgens wel weer voor een andere uitdaging. Want ondanks dat je weet wat de tegenstander gaat doen, ben je toch deels afhankelijk van de kaarten die je toegedeeld zal krijgen. En net als met Gwent kan het dus mogelijk zijn dat je als ultieme kampioen te kijk wordt gezet door een kroegbaas, simpelweg omdat hij meer geluk heeft.
95282

3. Het draait net als in RuneScape om grinden

Hoewel je, zoals bij punt acht is omschreven, alle benodigde kaarten zou kunnen kopen om met de grote jongens mee te doen, is het de bedoeling dat je alle unlocks en koperen munten voor pakjes verzamelt door te spelen.
De enige manier om dat op die manier te doen is potje, na potje, na potje te spelen met dezelfde held en eigenlijk altijd dezelfde kaarten, totdat je je volledige deck in werking kan stellen. Een beetje net als met de set-builds in Diablo 3. Als item zijn ze ‘best leuk’, maar pas als je de volledige set hebt kan je pas echt plezier hebben.
Zo ook als met Chronicle RuneScape Legends. Totdat je je ultieme deck hebt en je kan laten zien wat je in huis hebt, ben je eigenlijk alleen maar bezig met verzamelen. Elk potje komt op hetzelfde neer (een combinatie van kaarten die goud en aanvalspunten geven om in de laatste beurt keihard in te cashen) wat het als een onnodige lange grind doet lijken.
Maar net als in RuneScape gaat het om het licht aan het einde van de tunnel. Hoe hoger je level wordt, hoe beter je kan trainen. In het geval van Chronicle zijn er een aantal tactische kaarten achter een level-unlock geplaatst waardoor je toch dat gevoel van voldoening krijgt, zelfs als je geluk je even niet meezit en je pakjes weinig nuttigs opleveren.
Die combinatie neemt weliswaar het gevoel van een grind niet helemaal weg, maar hoe dichterbij je doel je komt, hoe groter de kans is dat je ‘toch nog even een potje’ doet, immers ben je steeds weer een stukje dichterbij die ene kaart die je nodig hebt.
95283

2. Het is geen Hearthstone

Elke game die iets van elementen heeft van een al bestaand, bekend spel krijgt in veel gevallen het label ‘spel X rip-off’. Onterecht, want een game kan nog zoveel elementen hebben als een bestaande game, de gameplay kan volstrekt anders zijn. Zo ook bij Chronicle.
De beschuldiging dat het erg lijkt op Hearthstone kan gedeeltelijk worden begrepen. Het idee van twee spelers met beiden een hoeveelheid gezondheid en kaarten met effecten die je ten gunste kan komen of de tegenstander kan dwarsbomen zal Hearthstone spelers bekend voorkomen, maar een game als Gwent heeft eigenlijk hetzelfde idee.
In Chronicle draait het om het kiezen van een held met bepaalde sterke en zwakke punten. Sommige helden focussen op het opbouwen van veel armor en anderen juist op het verhogen van de aanvalspunten. Na vijf beurten (en in elke beurt mogen vijf kaarten gespeeld worden) vindt er een allesbeslissende strijd plaats, met een winnaar en een verliezer.
Tijdens de vijf beurten speel je kaarten die goud, levenspunten, armor of vechtsterkte geven of die een bepaald effect hebben op jou of je tegenstander. Denk hierbij aan het verlagen van aanvalspunten van jou ten koste van gezondheid van je tegenstander of net andersom. Zulke kaarten kosten goud om te gebruiken en goud verdien je door monsterkaarten te spelen en te verslaan.
Het verschil zit het hem in het maken van je eigen quest, die vooral effect heeft op het pad van de door jou gekozen held. Het gaat vooral om het verkrijgen van zoveel mogelijk aanvalspunten voorafgaand aan het duel met je tegenstander. Maar om die punten te verkrijgen zal je offers moeten brengen, in de vorm van goud of levenspunten.
Het samenstellen van een voor jou werkend deck is dus ontzettend belangrijk. Een balans vinden tussen kaarten die goud, aanvalspunten en levenspunten geven en er niet te veel kosten is dus cruciaal, maar zulke kaarten speel je vaak pas later vrij. Roeien met de spanen die je hebt geven je tot die tijd inzicht in de nuttige effecten van kaarten die je wel hebt.
Waar je bij games als Gwent een minimum aan kaarten hebt geldt bij Chronicle een maximum aan kaarten in je deck. Aangezien je elke beurt slechts drie kaarten krijgt is het dus noodzaak om ervoor te zorgen dat het winnen niet afhankelijk is van slechts een paar kaarten, aangezien er een behoorlijk kans is dat je die kaarten niet in je hand krijgt.
Het vinden van die balans en het moeten reageren op de speelstijl van je tegenstander maken Chronicle een lastige maar toch zeker interessante game. En zeker geen kopie van Hearthstone zoals sommigen zullen beweren.
95284

1. De laatste ronde is het belangrijkste

Als laatste punt in deze lijst van Chonicle Runescape Legends wiki feiten die je moet weten komt een van de belangrijkste tips. Waar wij dachten dat je toewerkte naar het eind duel waaraan voorafgaand je je tegenstander zoveel mogelijk schade toe wil hebben gebracht bleek dat in zekere mate niet het geval.
Kaarten die je tussendoor vier of soms meer schade toe doet brengen aan je tegenstander lijken leuk, maar blijken uiteindelijk niet meer dan een klein tikje. Tijdens het eindgevecht draait het om wie in de minste beurten de meeste schade toe kan brengen. Een kaart die een paar gezondheidspunten van je tegenstander afhaalt weegt niet op tegen een plus vijf in schade voor drie beurten.
Niet alleen dat, de meeste kaarten die tussendoor schade doen kosten aardig wat goud om te gebruiken. Goud dat je beter kan sparen om in de laatste ronde vijf beurten vol te stouwen met de beste en meeste boosts in aanvals- en verdedigingspunten.
Waar een held als Ozan een bizarre hoeveelheid kaarten in zijn deck heeft die goud geven, zijn er andere helden waarbij dat niet zo vanzelfsprekend is. Juist voor hen is het noodzaak om elk muntje optimaal te benutten.
Maar bedenk ook dat je tegenstander de mogelijkheid heeft kaarten te spelen die juist alle extra wapens en armor kunnen resetten. Als je sterkte volledig afhankelijk is van boosts is het bijzonder sneu als iemand die speeltjes wegpakt. Daarom is de laatste beurt, voorafgaand aan het duel de beurt waarin je als ware strateeg op moet stellen.

Populair Nieuws