Dit zijn de iOS 9 vernieuwingen op een rij

Article
donderdag, 17 september 2015 om 16:02
xgn google image
iOS 9 is een feit en Apple gebruikers kunnen weer van een heleboel verse features genieten. Maar wat zijn nou de iOS 9 vernieuwingen? Wij zetten ze nog eens op een rijtje voor je in deze special.
Apple gebruikers kunnen hun hart weer ophalen; iOS 9 is namelijk uit! Dit besturingssysteem zal de iPhone en iPad weer op gaan leuken met een aantal nieuwe en vernieuwde features. Wat die veranderingen en vernieuwingen ten opzichte van iOS 8 zijn lees je in deze iOS 9 veranderingen special.

Snel typen en nieuw lettertype

Allereerst heeft iOS 9, ofwel El Capitan, een nieuw lettertype, namelijk San Fransisco. Daarbij heeft het toetsenbord een upgrade gekregen ten opzichte van iOS8. De toetsen die je nu kiest zullen niet standaard vergroot worden (dit is wel in te stellen) en daarnaast doet de Shift-toets nu wat deze moet doen; een hoofdletter mogelijk maken.
Ook kun je nu een aantal extra functies op je iPad toetsenbord verwachten. Zo is het mogelijk om een aantal snelkoppelingen naar functies te maken. Denk hierbij aan knippen en plakken, maar ook opmaakfuncties en een Undo knop zijn mogelijk. Op die manier is het typen op je iPad een stuk fijner.
Je toetsenbord heeft als laatste upgrade ook de mogelijkheid om als soort muis te fungeren, als je deze met twee vingers bedient. Tijdens het tekstverwerken kun je op die manier snel heen en weer door je tekst bladeren.

Verbeterde standaard apps (die je straks ook kunt verwijderen)

Op je Apple apparaat heb je standaard een heleboel apps zitten. Denk aan Notes en Safari. Met iOS9 zijn een heleboel van deze apps vernieuwd en verbeterd. Zo is Newsstand vervangen door een gloednieuwe app genaamd News. Deze app hebben we momenteel nog niet in Nederland, maar wellicht komt deze later nog.
Notes is gepimpt door Apple en bevat nu een tekenfunctie en de mogelijkheid om links toe te voegen die gelijk te openen zijn in Safari. Tevens kun je nu afbeeldingen in Notes toevoegen. Ook zal Notes nu via de iCloud synchroniseren met je andere Apple apparaten.
Safari is in vergelijking met de iOS8 versie een stuk uitgebreider. Zo kun je nu een content blocker in de browser zetten waarmee je bijvoorbeeld alle dating advertenties kunt blokkeren of alle .gif afbeeldingen. Ook kun je de URL verbergen en zijn diverse app extensies beschikbaar.
Apple heeft al aangegeven dat er straks ook een update komt waardoor het mogelijk wordt om een aantal core apps te verwijderen. Dit zal niet voor alle apps gelden. Zo vallen News en Health hier in ieder geval niet onder.

iOS 9 maakt je apparaat sneller en energiezuiniger

De grootste ergernis van Apple gebruikers was de afgelopen tijd toch wel dat de iPhone en iPad zo verschrikkelijk snel leeg waren. Daarbij waren de apparaten niet zo snel als gewenst. Met iOS9 moeten deze klachten verleden tijd zijn.
Apple heeft namelijk beloofd dat iOS 9 energiezuiniger is wat betreft de iPad en de iPhone. Als voorbeeld gaf Apple aan dat een iPhone 6 voorzien van iOS 9 ruim een uur langer mee moet gaan terwijl deze in gebruik is. De standby tijd van de apparaten is dus nog langer.
iOS9 voegt ook een Low Power modus toe, die een aantal features uitschakelt op het apparaat en zo de levensduur van de batterij nog met maximaal drie uur verlengt. Deze kun je vergelijken met de energiebesparende modus op een laptop.

Multitasken op je iPad

Je kunt dus meer doen met je apparaat voordat je de accu op moet laden. Maar kunt ook meer tegelijkertijd doen met iOS 9. Het besturingssysteem voegt namelijk de mogelijkheid toe om te multitasken. Tenminste, op je iPad dan.
Door middel van een split-screen functionaliteit kun je nu twee apps tegelijk gebruiken die dan 50/50 of 70/30 op je scherm weergegeven worden. Je kunt split screen op je iPad activeren door vanuit de rechterhoek van je scherm te swipen. Er zal dan een lijst met apps komen die de functionaliteit ondersteunt.
Naast de split screen modus kun je ook apps op de achtergrond laten draaien voor alleen het geluid, maar je kunt ook een picture-in-picture modus starten, waarbij je dan een video in een klein venster zet, terwijl je gewoon doorwerkt. Erg handig!
De multitasking mogelijkheden zijn geheel beschikbaar voor de iPad Air 2, maar de Ipad Air en de iPad Mini zullen een deel van de multitasking mogelijkheden bevatten. Of de nieuwe iPhones deze mogelijkheid ondersteunen is onbekend.

iOS 9 bevat een verbeterde Siri

Natuurlijk mag de bekendste Apple app niet ontbreken in deze behoorlijke upgrade van iOS. Siri is ook behoorlijk veranderd. Om te beginnen is er een nieuwe interface voor de assistent bedacht die een stuk strakker oogt.
Daarbij ondersteunt Siri nu ook third party apps en zoekt de assistent middels Proactive nu ook in bijvoorbeeld je contacten, Apple Music en je kalender naar resultaten. Siri kan in iOS9 vele uitgebreidere spraakopdrachten verwerken zoals “zoek het beste nummer uit 2009” of “geef de Facebook pagina van XGN weer”.
De toevoeging van de Proactive functie in Siri zorgt er bovendien voor dat Siri je ritme onthoudt. Als jij dus iedere ochtend je muziek opent om te gaan hardlopen, zal de muziekspeler na een paar keer automatisch opstarten zodra je je headset aansluit. Dit kun je overigens wel uitzetten.
Doordat Siri nu een stuk slimmer is en Pro Active gebruikt, heeft de assistent ook invloed op je Spotlight app. Als je bijvoorbeeld steeds het weer van een bepaalde plaats opvraagt of de file informatie van de A2 steeds wil weten, zal dit uiteindelijk in de Spotlight app terecht komen.
iOS 9 is sinds gisteren uit en velen van jullie zijn ongetwijfeld al overgestapt. Wat zijn jullie ervaringen met het nieuwe besturingssysteem? Laat het weten in de reacties hieronder!

Populair Nieuws