World of Warplanes Review - Heers over het luchtruim!

Review
zaterdag, 21 oktober 2017 om 14:00
xgn google image
Wie altijd al in de huid heeft willen kruipen van een piloot maar last heeft van hoogtevrees, kan sinds november 2013 terecht bij World of Warplanes. Recent rolde studio Wargaming de 2.0 versie van het spel uit. Hoe de game na die grote aanpassing bevalt, lees je in deze World of Warplanes review!
In World of Warplanes neem je plaats in het stoeltje van gevechtspiloten in tal van vliegtuigen. Van oude dubbeldekkers uit de Eerste Wereldoorlog tot bloedsnelle MiG jagers uit de Vietnamoorlog. Aan jou de taak om de luchtgevechten tegen soortgelijke vliegtuigen te winnen.

Klassenverdeling

Want verwacht niet dat je het met jouw krakkemikkige eerste vliegtuigje op moet nemen tegen hypermoderne straaljagers. Elk vliegtuig valt binnen een klasse en elk potje heeft enkel vliegtuigen van dezelfde klasse plus of min één. Speel je met een tweede klas machine, dan kan je dus zowel de meest standaard vliegtuigen, als een derde klasser tegenover je krijgen.
Dat zorgt voor een iets eerlijkere ervaring in de online gevechten, hoewel je direct zal merken of iemand een vliegtuig uit een hogere klasse gebruikt. Deze doen namelijk meer schade per schot, kunnen meer verdragen dan jouw barrel en kunnen de motor een paar tandjes bijschroeven waardoor jij al snel een stipje in hun achterspiegel bent.
World of Warplanes review afbeelding 1

Omhoog werken

De enige oplossing is door de zure appel heen bijten en jezelf omhoog werken. Hoe meer potjes je speelt (en misschien zelfs wint), hoe meer punten je verdient. Die kan je vervolgens gebruiken om vliegtuigen vrij te spelen en zodoende jou deel laten nemen aan hogere klasses. Of je schaft een vliegtuig aan met gekochte punten.
World of Warplanes is weliswaar een gratis te spelen game, vrijwel alles is te koop met een van de in-game betaalmiddelen. Een hoop is ook vrij te spelen mits je er genoeg tijd inpompt, maar je zal geregeld ondervinden dat iemand die er serieus geld in heeft gestoken vele malen sterker is.
World of Warplanes review afbeelding 2

Premium versus gratis

Er zijn namelijk een aantal vliegtuigen met een ‘premium’ kaartje. Deze zijn te koop voor flink wat premium currency die je voor echt geld kan kopen of tegen een behoorlijk ongunstig tarief kan ruilen voor normale punten. De premium vliegtuigen geven je direct toegang tot redelijk sterke wapens, bescherming en snelheid, maar komen wel met een flink nadeel.
Je kan namelijk bij bijna elk vliegtuig de individuele onderdelen upgraden, behalve de premium toestellen. Waar deze machines sterker zijn dan de kale standaard versie, kan laatstgenoemde met flink wat upgrades vele malen sterker zijn. Bijt je dus door de zure appel, wetende dat je uiteindelijk zal worden beloond, of roei je met de iets sterkere riemen vanaf het begin?
World of Warplanes review afbeelding 3

Keuzes, keuzes en nog eens keuzes

Behalve die keuze is er nog één belangrijke overweging die je moet maken. Namelijk met wat voor vliegtuig jij een potje begint. Met de keuze uit jachtvliegtuig, zware jachtvliegtuigen, ‘van-alles-wat’ machines en de nieuwe bommenwerpers, is er genoeg om uit te kiezen.
Binnen die soorten kan je vervolgens weer kiezen uit Amerikaanse, Japanse, Russische, Engelse en Duitse vliegmachines met elk een andere verdeling van aanvalskracht, verdediging en snelheid. Je zal dus echt goed moeten bedenken welk vliegtuig het beste bij jouw stijl past.
World of Warplanes review afbeelding 4

Ready for takeoff!

Na deze waslijst aan keuzes, kan je eindelijk het luchtruim in. De besturing van elk vliegtuig is kinderspel en hoe kleiner jouw machine, hoe wendbaarder je bent. Verwacht niet dat je met een zware bommenwerper een kleine jager zal kunnen uitmanoeuvreren!
Bij dat aspect ligt meteen het eerste probleempunt in deze World of Warplanes review. Want hoewel het idee van rollen vervullen binnen een team een goed idee is, komt het er in de praktijk op neer dat iedereen maar wat doet. De ene keer kiest het volledige team voor jachtvliegtuigen, de andere keer beschik je alleen over logge bommenwerpers.
World of Warplanes review afbeelding 5

Nutteloze teamgenoten

De nieuwe gamemodus van World of Warplanes, genaamd Conquest (een soort Domination uit Call of Duty maar dan in het luchtruim) draait om het veroveren en behouden van bepaalde gebieden. Om dit te doen zal je een mix van vliegtuigen moeten hebben, maar negen van de tien keer is dat niet het geval.
Het mooie is natuurlijk dat het vijandige team in exact hetzelfde schuitje zit. De ene keer kan je jouw geluk niet op en is het net prijsschieten op de kermis, de andere keer is het janken met de pet op als je voor de zoveelste keer zelf neer wordt gehaald.
Dat is een ander minpuntje dat in de World of Warplanes review aan moet worden gestipt. Het is namelijk jammer dat je vrij lastig jouw team op sleeptouw kan nemen. Want zelfs als je beschikking hebt over het beste vliegtuig in de vloot, is het onmogelijk een zwerm vijandelijke jagers van je af te houden zonder enige steun.
World of Warplanes review afbeelding 6

I love it when a plan comes together

Dat neemt niet weg dat World of Warplanes op zich een vermakelijke game is. En als je een potje hebt waarbij jouw teamgenoten perfect een rol vervullen en elkaar helpen, je met teugen geniet van het afschieten van vliegtuigen en het platbombarderen van doelwitten.
Waar de standaard gamemodus zoals benoemd in de oude World of Warplanes review namelijk puur focuste op het neerhalen van tegenstanders, krijg je in versie 2.0 de mogelijkheid om jezelf op te offeren voor het team. Om de potjes te winnen is het namelijk ook nodig bepaalde plekken tot pulp te bombarderen om vervolgens over te kunnen nemen.
World of Warplanes review afbeelding 7

Kamikaze!

Zoals hierboven al aangestipt zijn de nieuwe bommenwerpers erg traag, maar kunnen ze wel flink wat verduren. Weet je jouw zware lading los te laten boven vijandig gebied, dan regent het ervaringspunten en juicht het team. Aan het andere team dus om jouw logge machine ruim voor die tijd naar de grond te halen.
Het is duidelijk dat voor beide team samenwerking essentieel is. Maar aangezien je maximaal met z’n drieën een party kan vormen, ben je altijd opgeleverd aan willekeurige personen. Misschien wel eerlijk om te voorkomen dat jouw perfecte team goed kan communiceren tegen wildvreemden, maar aan de andere kant ook jammer. Want van wildvreemden verwachten dat zij braaf doen wat jij wil, blijkt niet heel reëel.
World of Warplanes review afbeelding 8

World of Warplanes review – Vermakelijk spelletje

Spelletje dekt de lading misschien niet helemaal aangezien je 25 tot 50 gigabyte vrije harde schijfruimte kwijt bent aan World of Warplanes. Daarvoor krijg je wel behoorlijke graphics en een vrachtwagenlading vol met vliegmachines om uit te kiezen.
Met de mogelijkheden we in deze World of Warplanes review hebben behandeld, is World of Warplanes zeker de moeite waard om een keer uit te proberen. Zeker aangezien het gratis is. Maar wil je niet eerst flink moeten zwoegen om vliegtuigen vrij te spelen, dan zal je al snel bij een van de vele microtransacties uitkomen.
Cijfer: 8

Populair Nieuws