While We're Young Review - een intellectuele midlifecrisis

Review
zondag, 05 juli 2015 om 14:05
xgn google image
Als je alle topfilms al hebt bekeken (en natuurlijk de zomerse games uit hebt gespeeld) is het tijd om na te denken over 'ouder worden'. Tenminste, daartoe nodigt regisseur Noah Baumbach je uit in zijn film While We're Young, met Ben Stiller en Naomi Watts. Lees erover in deze While We're Young review!
Cornelia (Naomi Watts) en Josh (Ben Stiller) zijn twee getrouwde veertigers in New York. Qua carrière hebben ze het best goed voor elkaar: Cornelia is producer van de succesvolle documentaires van haar vader en Josh is een erkende documentairemaker die zijn eigen weg volgt (ook al krijgt hij daar niet altijd een budget voor).
Hoewel de carrières goed lopen blijkt er heel wat verwaterd tussen de twee: ze maken ruzie en worden langzaam saaie, oude mensen die eigenlijk jong willen blijven. Ze hebben geprobeerd om kinderen te krijgen, maar dit liep uit in de ene miskraam na de ander en ze beginnen zich terecht af te vragen hoe het nou allemaal verder moet met hun relatie.

Onder invloed van de jeugd

Dan ontmoeten ze ineens een heel jong brutaal (maar verleidelijk en ontwapenend) stel, Darbie (Armanda Seyfried) en Jamie (Adam Driver). Ze raken bevriend en het stel laat ze weer zien hoe het is om jong en roekeloos te zijn.
Jamie is een beginnend documentairemaker en zoekt zijn heil in de erkenning van Josh, die op zijn beurt weer erg onder de indruk is van jonge Jamie. Tussen Darbie en Cornelia klikt het ook wel aardig.
Het jonge stel lijkt weer nieuw leven te blazen in de relatie van Josh en Cornelia; ze doen weer ‘gekke’ dingen, zoals stiekem door de metro-tunnels lopen, en wonen zelfs een new-age drugsmeditatie bij (waar ze de populaire drug Ayahuasca innemen).
Dit gaat natuurlijk maar tijdelijk goed, en al snel slaat de sfeer om. De verhoudingen worden destructief, en daar komt ook nog eens bij dat het jonge stel niet helemaal zuivere intenties bleek te hebben...
While we're young review

Ouder worden en een identiteitscrisis

De film van regisseur Noah Baumbach (die eerder de film Greenberg regisseerde) speelt met de gevoelens van ouder worden, en vooral het besef dat men ouder wordt. Josh en Cornelia merken bijvoorbeeld dat ze niet goed passen bij mensen van hun eigen leeftijd, maar ook weer niet bij het jonge stel. Dit drijft ze tot een identiteitscrisis.
Tegelijkertijd zie je dat Baumbach de jongere generatie wat bekritiseert; hij maakt duidelijk dat het geluk van de jeugd ook wat gemaakt of nep kan zijn. Zo is het leuk om te zien hoe de oudere generatie in de film meer gebruikt maakt van hun smartphone om even wat op te zoeken dan de jeugd, die juist wil gaan voor de ‘authentieke ervaring’ van het ‘niet weten’. Die zogenaamd authentieke ervaring wordt door Baumbach dan ook in twijfel getrokken.
Verder wordt de film gedreven door goed ontwikkelde personages die sterk zijn geacteerd (het is heerlijk om Ben Stiller door het lint te zien gaan). De relaties onderling zijn voldoende complex en nog steeds intrigerend om naar te kijken.
Ook is duidelijk dat Baumbach een intellectueel tintje wil meegeven aan de film door bijvoorbeeld onderwerpen aan te snijden als de vraag naar wat een documentaire nou eigenlijk is (in zijn relatie tot de werkelijkheid) en worden theorieën van Eisenstein genoemd, aangevuld met citaten van filmmaker en historicus Jean-Luc Godard. Allemaal erg interessant, maar ook wel een beetje droog en het levert soms saaie dialogen op.
while we're young review

While We're Young review - Intellectueel, maar soms wat saai

Uiteindelijk is While We’re Young best leuk, soms grappig, vaak herkenbaar, maar af en toe wat saai. Toch is dat laatste niet zo erg, want Baumbach heeft daarmee wel een hele originele film gemaakt. Want wie wil er nou niet oud worden en toch nog jong van geest blijven? Niks mis mee, zolang je maar geen hipster-drugsrituelen bijwoont en anti-smartphone gedrag vertoont om cool te zijn!
De film is vanaf 30 juli in de bioscoop te zien.
Cijfer: 7.5