Uncharted 4 Review - Drake nog een laatste keer op pad

Review
dinsdag, 10 mei 2016 om 9:46
xgn google image
Eindelijk is het dan zover. Uncharted 4 is er! Drake neemt ons nog een keer mee op avontuur en maakt daarbij meteen de overstap naar de PlayStation 4. Of hij ons daarbij snakkend naar meer achter laat lees je natuurlijk in deze Uncharted 4 review!
Het is drie jaar sinds Uncharted 3 heeft plaatsgevonden. Nathan Drake is gesetteld met zijn liefje Elena Fischer. Hij heeft een baantje gevonden als bergingsduiker en zijn avonturierswerk behoort tot het verleden. Maar het verleden wil je nog wel eens inhalen. Precies dat overkomt Drake ook als zijn dood gewaande broer Sam ineens op zijn deur klopt.
Uncharted 4 Review

Broers met een missie

Sam en Drake hebben een heleboel te bespreken, maar uiteindelijk vertelt Sam dat hij in de problemen zit. Om Sam uit de penarie te helpen moet het duo op zoek naar de schat van Kapitein Henry Avery. En dat leidt natuurlijk weer tot een behoorlijk vet avontuur. Een avontuur dat je minstens 15 uur van de straat houdt en langer als je echt alle collectibles gaat zoeken.
Helaas is dit het laatste avontuur van Nathan Drake, maar meteen ook het eerste nieuwe avontuur op de PlayStation 4. En dat is te zien! Uncharted 4 ziet er oogstrelend uit. Zo zien Nathan, Sully en de anderen er wat ouder uit, maar ze waren nog nooit zo overtuigend echt en levendig.
De animaties zijn nog nooit zo goed geweest en het stemacteerwerk is ook weer van hoog niveau. Maar niet alleen het grote plaatje ziet er fantastisch uit. Ook de details zijn meegenomen. De kleding zit niet altijd helemaal netjes, maar er zijn kreuken, vlekjes en andere oneffenheden te zien en juist dat maakt de personages in de game zo ontzettend geloofwaardig.
Uncharted 4 Review

Oogstrelend mooi

En de grafische pracht houdt niet op bij alleen de karakters. Zodra de enorme omgevingen in beeld komen valt je mond open van verbazing bij de dingen die je te zien krijgt. En je komt in nogal wat omgevingen terecht. Van gigantische open vlaktes, tot dicht begroeide jungles en natuurlijk de meest fantastische ruïnes.
Alle levels komen dan ook minstens net zo overtuigend over als de karakters in de game. Alles staat op een natuurlijke plek en bijna alles is toegankelijk. De levels worden nog een stuk levendiger gemaakt door de geweldige lichteffecten, de toevoeging van de mensen in de steden waar je komt en natuurlijk de dieren die je tegenkomt.
Alleen is het net weer jammer dat je nergens groot wild tegenkomt tenzij je op sommige stukken in de verte tuurt. Naughty Dog heeft de overstap naar de PlayStation 4 gemaakt en gelijk alles uit de kast getrokken. Als je heel goed je best doet en wilt zeuren, dan kom je heel af en toe een missertje tegen, maar dat is dan ook alles.
De game komt natuurlijk ook, net als de vorige delen, met een geweldige soundtrack. De muziek doet precies wat de situatie op dat moment vraagt en draagt alleen maar aan de sfeer bij. Als je lekker aan het ontdekken bent krijg je een rustige bijna mystieke muziek, maar zodra de hel losbarst gaat de muziek ook helemaal los. Audiovisueel gaat Nathan Drake er in ieder geval met een dikke knal uit!
Uncharted 4 Review

Drake en co 4.0

Ook de dialogen in de game zijn zoals gewoonlijk prima verzorgd. Alleen heb je dit keer iets meer de regie in handen in een gesprek. Zo nu en dan krijg je namelijk dialoogopties waarbij je kunt kiezen wat je antwoord is. Dit geeft je het gevoel een keuze te hebben, hoewel de uitkomst van het gesprek er niet door verandert.
Dat laatste is wel een beetje jammer alsook het feit dat dit lang niet altijd zo is, maar het mag de pret zeker niet drukken. En zoals je gewend bent zit Nathan natuurlijk weer vol flauwe opmerkingen die je toch steeds weer doen glimlachen. Vooral de wisselwerking tussen Nathan en Sam is tof, want Sam is ook behoorlijk scherp.
Als je nu door een oude ruïne loopt word je zo nu en dan ook geroepen door je maatje. Op dat moment kun je ervoor kiezen om een kort gesprek aan te gaan waarbij er een stukje achtergrond over de game of de personages naar voren komt. Ook weer een leuke toevoeging aan de game.
Uncharted 4 Review

AI is slim, maar irriteert soms wel

De gameplay van Uncharted is in dit deel ook naar een hoger niveau getild. Zoals we gewend zijn van Nathan mag je weer naar hartelust klimmen, klauteren, glijden en rollen. De besturing in Uncharted 4 is daarbij ook erg toegankelijk voor nieuwe spelers, maar ten opzichte van de vorige delen onveranderd gebleven. Een feest van herkenning voor oudgedienden dus!
Er zijn wel wat hinderlijke puntjes te vinden in de algehele besturing. Zo wil Drake niet altijd even soepel klimmen, vooral in stukken waar je links of rechts omhoog wil. Het is soms erg vervelend dat je partner vlak achter je aan klimt als je de andere kant op wil, want deze gaat niet aan zomaar de kant, waardoor je capriolen uit moet halen om over hem heen te klimmen.
Ditzelfde geldt voor deuropeningen en kleine ruimtes. Het is zo ontzettend lastig als de AI in de weg staat en je er maar weinig aan kunt doen. Gelukkig is dat dan ook het enige punt waar de computerspeler je tegenwerkt, want in alle andere aspecten doet deze behoorlijk goed zijn werk.
Bijvoorbeeld bij een van de nieuwe features in de game: het markeren van vijanden zodat je steeds weet waar ze zijn. Jij kunt dit doen door op ze te richten en dan L3 in te drukken, maar je maatje helpt je er graag bij.
Uncharted 4 Review

Drake heeft nieuw gadgets

Daarbij schakelt hij vijanden stilletjes uit als ze in de buurt zijn en knalt de computerspeler ook mee als je besluit een cowboy te zijn. Het is erg fijn dat een computerspeler weet wanneer jij stilletjes wil spelen en je daarmee helpt, in plaats van klakkeloos het vuur op de vijand opent. De AI trekt pas ten strijde zodra jij besluit te gaan knallen.
Maar de vijand is ook slimmer geworden. Dit merk je aan de wijze waarop de tegenstanders patrouilleren. Ze volgen nog wel een rode lijn, maar niet echt een specifiek pad. De tegenstanders gebruiken echt tactiek, en al helemaal als het op vuurgevechten aankomt. Dit maakt de gameplay veel dynamischer.
Een ander element wat de gameplay dynamischer maakt is de toevoeging van wat nieuwe features. Zo kun je in Uncharted 4 met een Jeep rondcrossen en mag je ook het roer van een boot even in handen houden. Vooral de toevoeging van het vrij rondrijden met de Jeep in de enorme omgevingen is erg tof en zorgt ervoor dat je een situatie op verschillende manieren aan kunt pakken.
Het nieuwe arsenaal van Nathan - zijn klimhaak en zijn piton - geven het verkennen nog een boost. Met deze voorwerpen kun je namelijk grotere gaten overbruggen en naar plekken klimmen die niet zomaar toegankelijk zijn. Je zult beide voorwerpen dan ook veelvuldig gebruiken, maar vooral de haak die meer dan eens je leven zal redden.
Uncharted 4 Review

Spanning en puzzelgenot als vanouds

Maar hoe makkelijk de haak en piton dan ook zijn, in de problemen kom je vroeg of laat toch. Nathan is nou eenmaal een magneet voor problemen. En gelukkig maar, want ook nu weer staat Uncharted garant voor een flinke dosis actie. Je gaat regelmatig op de vuist, belandt in een vuurgevecht of moet gewoon vluchten voor je leven.
In de knokpartijen is het een en ander aangepast. Zo wordt je nu door meerdere vijanden tegenlijk aangevallen die je ook in de houdgreep nemen zodat een ander je af kan rammelen. En dat gebeurt ook bij je reisgenoten. Maar andersom kan het voor komen dat een van je maatjes een vijand pakt en jij er dan in kan springen om een vette finisher te doen.
En als je moet vluchten voor je leven betekent dat meestal dat er ergens iets instort of achter je aan zit. Bijvoorbeeld een gigantisch gepantserd voertuig wat al schietend achter je aan scheurt. Nee, aan spanning en sensatie ontbreekt het Uncharted 4 echt niet en datzelfde geldt voor de vele puzzels die je op moet lossen.
Je bent tenslotte op zoek naar een verborgen stad. Alleen de puzzels in de game zijn eigenlijk helemaal niet lastig. Met een beetje gezond verstand kun je ze oplossen zonder eerst een uur nadenken.
Uncharted 4 Review

Multiplayer

De singleplayer van Uncharted 4 zit zeker goed in elkaar. Dat mag ook wel, gezien dit de hoofdmodus van de game is. Maar de multiplayer in deze game doet er zeker niet voor onder. Uncharted 4 laat je in een 5 versus 5 match als ieder bekend Uncharted karakter tegen elkaar strijden.
Je kunt het tegen elkaar opnemen in de bekende (ranked) Team Deathmatch in de Command modus en in de Plunder modus. In de tweede modus moet je territorium zien te veroveren, maar staat er wel een prijs op je hoofd als je kapitein bent. En als laatste is er de modus Plunder. Dit is eigenlijk een Capture the Flag modus waar je in plaats van een vlag een idol moet pakken.
In totaal zijn er 8 levels waar je online de strijd aan kunt gaan. En op een enkele na zijn ze allemaal heel erg tof. In iedere modus in de multiplayer geldt dat je vooraf je loadout kunt kiezen en bij ieder slachtoffer dat je maakt geld verdient. Maar je kunt ook challenges voltooien om aan relics te komen.
Met het verdiende geld kun je weer je wapens sterker maken en een aantal handige dingen zoals Mysticals en sidekicks, allemaal dingen die je zeker in de strijd helpen, kopen. De relics kun je besteden aan verrassingsboxen die dingen bevatten om je sterker te maken. Als laatste is er nog de optie om met echt geld Uncharted Points te kopen, wat ook gebruikt kan worden voor upgrades en dergelijke.
Uncharted 4 Review

Uncharted 4 Review - Nathan out

Naughty Dog heeft met Uncharted 4: A Thief's End een hele succesvolle franchise afgesloten. En hoe! De game is op bijna alle punten perfect afgewerkt en zorgt echt voor de nodige kwijlmomenten. De game bevat genoeg nieuwe toevoegingen en liet ons minstens 15 uur genieten voor de Uncharted 4 review.
De nieuwe dialoogopties komen net wat te weinig voorbij en soms kun je je aan de computerspeler storen, maar dat is dan ook alles. Als jij een PlayStation 4 hebt, moet je Uncharted 4 gewoon spelen! Nathan, we gaan je missen jongen!
Cijfer: 9.5

Populair Nieuws