Star Trek Bridge Crew Review - Een uniek ruimteavontuur

Review
donderdag, 01 juni 2017 om 13:27
xgn google image
Star Trek is terug van weggeweest en wel als VR-titel. Kom samen en creëer een bemanning van vier man om op pad te gaan in de U.S.S. Aegis. Deze titel is dan ook echt bedoeld voor de co-op. De Star Trek Bridge Crew review bespreekt alle aanwezige content en vertelt je of de nieuwe titel het aanschaffen waard is.
Wie heeft er als klein kind nou niet stiekem van gedroomd om later als astronaut de ruimte te verkennen? Zonder zwaartekracht rondzweven in een ruimteschip terwijl je om de aarde rondvliegt. Voor velen blijft dit helaas een droom, maar Ubisoft heeft voor de wannabe ruimtegangers toch een andere oplossing gevonden.
Star Trek Bridge Crew Review

Leer eerst de kneepjes van het vak

Mensen met een virtual reality bril in huis kunnen nu namelijk het Star Trek universum van dichtbij meemaken in Star Trek Bridge Crew. Hierin kun je met maximaal drie andere 'Trekkies' met jouw eigen schip de uithoeken van de ruimte bezoeken terwijl je Klingon schepen verjaagt en soortgenoten redt.
In een gloednieuw schip, de U.S.S Aegis, begin je aan dit avontuur. Maar niet voordat je je stort op de tutorial die de game je biedt. Dit is zeker een aanrader, omdat de game best wat kennis vraagt van hoe alles werkt binnen het schip. Iedere rol heeft weer andere taken en iedereen moet dus weten wat hij of zij precies moet doen.
De rolverdeling in Star Trek Bridge Crew is als volgt. Allereerst is er de kapitein die het overzicht houdt en de objectives kan inzien. Zodoende kan hij de rest van het team inlichten over wat er precies gedaan dient te worden. Tevens heeft hij een overzicht van de status van het schip, zodat precies gezien kan worden hoeveel schade er geleden is en in hoeverre het schip zichtbaar is op de radar.
Star Trek Bridge Crew Review

De rolverdeling op een rijtje

Als tweede is daar de navigator, die de Aegis door de ruimte stuurt en er voor zorgt dat het schip niets overkomt. Ook het Warpen (tussen systemen reizen) en Impulsen (binnen een systeem reizen) valt binnen zijn takenpakket. Eveneens een belangrijke rol dus.
De navigator werkt nauw samen met de tacticus, de persoon die de controle heeft over de radar en de wapensystemen. De tacticus zorgt er kortgezegd voor dat de Aegis heelhuids de missie kan voltooien en dat kompanen veilig kunnen worden 'gebeamed' van andere schepen.
Tot slot is er dan nog de mechanicus; de persoon die de energieverdeling regelt voor alle systemen op het schip. Voor een Warp is bijvoorbeeld meer energie benodigd bij de motoren, terwijl in een gevecht de schilden en wapens prioriteit hebben. Het klinkt als een saaie rol, maar een goede mechanicus kan het verschil tussen leven en dood betekenen.
Star Trek Bridge Crew Review

Tijd voor het echte werk

Genoeg keuze dus wat betreft een baantje op het schip. Tijdens het spelen van Star Trek Bridge Crew is het aan te raden om een vaste rol aan te nemen, omdat je zodoende jouw taken optimaal kunt uitvoeren. Al is ervaring opdoen door gewoon op pad te gaan natuurlijk ook een optie. De game biedt in ieder geval ruimschoots de optie om de kneepjes van het vak rustig aan te leren.
Want ook na de tutorial wordt er eerst nog rustig aan met je gedaan. De proloog tot en met missie twee zijn relatief eenvoudige missies die je warmdraaien voor het echte werk. Met de standaard campagne, die zes missies beslaat, ben je in ongeveer net zoveel uur wel doorheen. Daarna kun je losgaan in de 'Ongoing Voyages' modus, waarin willekeurig gegenereerde missies op je wachten.
Hierdoor heb je theoretisch gezien oneindig veel content in de pocket, doordat missies telkens anders zijn. Bovendien vind je hier de echte uitdaging met sterke vijanden en soms morele dilemma's. Want red je jouw mede Federatie-leden? Of respecteer je de grenzen van de andere partijen? Acties kunnen consequenties hebben tijdens het spelen, als gaat het niet zover als bijvoorbeeld keuzes maken in Telltale games.
Star Trek Bridge Crew Review

Een knipoog naar vroeger

De echt getrainde 'Trekkies' kunnen het zichzelf nog moeilijker maken door plaats te nemen in de originele U.S.S. Enterprise. Het toffe hieraan is dat alle knoppen nog analoog zijn in het schip, net als destijds in de originele serie. Hierdoor biedt het vliegen met de Enterprise nog wat meer uitdaging.
Het is maar net wat voor ervaring je zelf wilt hebben en hoe moeilijk je het jezelf wil maken tijdens het spelen. Dat geldt tevens voor de besturing in de game, die zowel met de traditionele controller alsmede met motion controls gespeeld kan worden. Jazeker, pak de Move controllers maar weer uit de kast.
Tijdens de Star Trek Bridge Crew review is grotendeels gespeeld met de laatstgenoemde optie, mede doordat dit een extra dimensie geeft aan de ervaring. Je hebt nog meer het gevoel dat je zelf in dat schip zit in plaats van dat je naar een schermpje zit te turen. Wel moet hierbij gezegd worden dat de beperkingen van de PSVR soms om de hoek komen kijken tijdens het spelen.
Star Trek Bridge Crew Review

Limitaties van de PlayStation hardware

De PlayStation Camera heeft een beperkt bereik en vaker wel dan niet is het voorgekomen dat bewegingen niet lekker opgepakt worden doordat je met je arm buiten het bereik van de camera komt. Zeker niet de schuld van de game, maar simpelweg limitaties die de hardware van het platform heeft.
Daarbij is het ook de vraag of de game voor een langere tijd leuk blijft. De eerste tien tot twintig uur ga je je zeker vermaken met het totaalpakket, mede doordat missies willekeurig gegenereerd worden. Maar doordat je in grote lijnen wel constant hetzelfde doet kan de eentonigheid op een gegeven moment toeslaan. Zeker als je in je eentje speelt.
Solo spelen is sowieso niet de leukste manier om Star Trek Bridge Crew te beleven. In plaats van commando's te geven aan menselijke medespelers moet je nu namelijk alle vier de rollen zelf invullen. Door middel van diverse pop-up menu's kun je de AI taken aanwijzen om te vervullen. Dit haalt niet alleen de lol uit het spelen, maar is vaak ook heel hectisch en onoverzichtelijk.
Star Trek Bridge Crew Review

Zeer de moeite waard voor de co-op

Speel Star Trek Bridge Crew daarom lekker samen met ten minste twee andere spelers voor de beste spelervaring. Samen kletsen over de headset terwijl je aangevallen wordt door Klingons is niet alleen super tof, maar ook veel gezelliger. Bovendien kun je smakelijk lachen als iemand met zijn Move controllers door de lucht zwaait. Elk karakter aapt zijn speler namelijk exact na.
Zie je de game als een co-op ervaring, dan is Star Trek zeer zeker aankoopwaardig. Voor de VR-platformen ga je niet snel zo'n toffe multiplayergame weer vinden. Ben je van plan de game in je eentje te spelen, denk dan nog even goed na. De solo ervaring is namelijk een stuk minder en zal dikwijls meer frustratie dan plezier opleveren.
Cijfer: 8