Mario-bedenker Miyamoto zal eerder sterven dan met pensioen gaan

News
dinsdag, 02 januari 2024 om 15:30
Shigeru Miyamoto is al decennia een gevestigde naam in de game-industrie. De bedenker van onder andere Mario en The Legend of Zelda zal alleen nog lang niet met pensioen gaan. Sterker nog, hij denkt dat hij eerder zal sterven.
Er zijn een aantal namen in de game-industrie die zo legendarisch zijn, dat ze zelfs bekend zijn bij mensen die nog nooit een game hebben aangeraakt. Denk bijvoorbeeld aan Hideo Kojima en natuurlijk Shigeru Miyamoto. Zonder laatstgenoemde was Nintendo nooit zo succesvol geweest, want de ontwikkelaar heeft aan de wieg gestaan van de grootste franchises van het bedrijf, van Super Mario en The Legend of Zelda tot aan Donkey Kong en Pikmin.
Miyamoto is dan ook al sinds 1977 werkzaam voor Nintendo en is met zijn 71 jaar al een tijdje de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd. Toch denkt de topman nog lang niet aan het stoppen met het werken. Dat heeft hij laten weten in een interview met The Guardian.

“Meer nog dan met pensioen gaan, denk ik na over de dag dat ik omval. In deze tijd moet je aan dingen denken in een tijdsbestek van vijf jaar, dus ik denk wel na over aan wie ik dingen kan doorgeven, voor het geval er iets gebeurt.”

Niet meer de ‘eigenaar’

Ondanks dat Miyamoto aan de wieg heeft gestaan van veel belangrijke franchises voor Nintendo, ziet de ontwikkelaar zichzelf niet meer als degene die de franchises ook moet leiden. De Japanner is juist dankbaar om te zien hoeveel energie en passie is voor de dingen die hij heeft gemaakt en ze verder zijn gegroeid door anderen. Daardoor voelt Miyamoto niet meer veel ownership voor de franchises die hij tot leven heeft gebracht.