Wie is Ant-Man? - Alles over Marvels kleine grote held

Article
zaterdag, 25 juli 2015 om 18:04
xgn google image
Nog even en dan kunnen we genieten van Marvels nieuwste superheldenfilm Ant-Man. Alleen is deze held nog niet zo bekend in Nederland. Daarom geven wij antwoord op de vraag: wie is Ant-Man?
Met comedy-acteur Paul Rudd in de hoofdrol (en de rol van schrijver) lijkt Ant-Man sowieso een film met veel humor te worden. Leuk natuurlijk, maar een leuke superheldenfilm heeft ook een boeiend verhaal nodig. Gelukkig trekt Ant-Man zijn kostuum niet zonder reden aan!
Wat die reden precies is, lees je in dit artikel. Wie zei ook alweer dat grootte geen verschil maakt?

Wie is Ant-Man? Zijn identiteit

In de strips hebben verschillende personen de Ant-Man-identiteit aangenomen, maar de film richt zich op Scott Lang, de tweede Ant-Man. Scott was oorspronkelijk een elektronica-expert die zijn familie niet kon onderhouden.
Uit wanhoop besloot hij om zijn kennis van elektrische systemen te gebruiken voor inbraken. Dat liep niet goed af: Scott werd gearresteerd en veroordeeld tot een gevangenisstraf. Tijdens zijn straf scheidde zijn vrouw van hem.
In de gevangenis ontwikkelde Scott zijn elektronicakennis verder en werd uiteindelijk vervroegd vrijgelaten wegens goed gedrag. Niet lang daarna kreeg hij een baantje bij het bedrijf van Tony Stark (oftewel Iron Man). Toen zijn dochter Cassie een ernstige hartziekte kreeg, zag Scott geen andere keus dan opnieuw te gaan stelen om haar leven te redden. Scott brak vervolgens in bij Henry Pym, een briljant wetenschapper en de eerste Ant-Man.
Scott stal Pyms Ant-Mankostuum, al werd de diefstal opgemerkt door Pym zelf. Deze wist Scott onopgemerkt te volgen, omdat hij wilde zien wat Scott met het pak van plan was. Met het kostuum brak Scott in bij een technisch bedrijf. Eenmaal daar kwam hij erachter dat Erica Sondheim, de enige chirurg die het leven van Cassie kon redden, gevangen werd gehouden door schurk Darren Cross.
Cross had zelf een hartziekte en wilde Sondheim dwingen hem te genezen. Daar wist Scott een stokje voor te steken: hij wist Cross te verslaan en bevrijdde Sondheim, waarop deze Cassie behandelde en haar redde. Hierna besloot Scott het Ant-Mankostuum terug te geven aan Henry Pym en zichzelf aan te geven. Pym vond dat niet nodig; omdat Scott het pak niet voor zijn eigen gewin had gebruikt, maar om anderen te redden, mocht hij het houden.

Wel stelde Pym één voorwaarde: Scott mocht het pak alleen gebruiken om de wet te dienen.

Krachten

Met behulp van het Ant-Manpak kan Scott zichzelf verkleinen tot de grootte van een mier. Ook kan hij, als hij verkleind is, de fysieke kracht van dit insect gebruiken: hierdoor kan hij, ondanks zijn grootte, hele sterke stoten uitdelen. In de film vertaalt zich dit naar de bovenmenselijke kracht van Scott, wanneer hij gekrompen is. Zo is in de trailer van de film te zien hoe Ant-Man tegenstanders kan raken met de kracht die je niet zou verwachten.
Daarnaast biedt zichzelf verkleinen Scott ook een paar andere voordelen. Hij kan bijvoorbeeld onopvallend verboden terrein verkennen, langs beveiligingssystemen komen en van binnenuit apparaten saboteren. Verder was in de trailer te zien hoe Scott een vijand verraste door plotseling te groeien en hem van achteren te bespringen. Die onvoorspelbaarheid is een belangrijke troef: je ziet Ant-Man niet zo snel aankomen.
In de strips kan Ant-Man via zijn helm tot op bepaalde hoogte met insecten communiceren en deze besturen. Het is niet duidelijk Scott dit ook in de film kan, al rende hij in de trailer wel met mieren door ondergrondse tunnels.

Persoonlijkheid

Volgens Peyton Reed, de regisseur van Ant-Man, is Scott niet het type dat zichzelf als een held ziet. Desondanks heeft Ant-Man wel een sterk moreel besef: hij steelt om zijn familie te onderhouden en omdat hij geen andere optie ziet. De liefde die Scott voor zijn familie voelt, gaat dan ook heel diep. Zo heeft hij in de strips ooit een aanbod om lid van de Avengers te worden, afgeslagen. Dit omdat hij meer tijd met zijn dochter Cassie wilde doorbrengen.
Dat hij veel om Cassie geeft, bleek wel uit het feit dat Scott bereid was wederom de wet te overtreden toen zijn dochter ziek werd. Grappig genoeg zorgde die bereidheid er uiteindelijk voor dat Scott Ant-Man werd. Ant-Man is ook erg eerlijk. Zo wilde hij, nadat Erica Sondheim Cassie had genezen, zijn gestolen pak teruggeven aan Henry Pym en zichzelf aangeven bij de politie. Mede door die eerlijkheid mocht Scott het kostuum houden.
Scott is dus oprecht en een liefhebbende vader, maar heeft ook humor. In de trailer grapte hij bijvoorbeeld dat hij de naam ‘Ant-Man’ niet zelf heeft bedacht en in de strips schepte hij op dat hij Doctor Doom ooit in elkaar sloeg.

Bondgenoten en een superschurk

Scotts belangrijkste bondgenoot in de film is Henry Pym, die de eerste Ant-Man was. In de film biedt Pym Scott een tweede kans wanneer deze in gevangenis zit. Vervolgens doet Pym dienst als mentor van Scott. Daarnaast bleek uit de trailer dat Scott ook getraind zal worden door Hope van Dyne, de dochter van Pym en zijn vrouw Janet van Dyne (superheldin The Wasp). Als dochter van twee superhelden is Hope dus een harde dame.
Uiteraard is een superheld nergens zonder een superschurk en daarom komt Darren Cross ook voor in de film. In Ant-Man is Cross een voormalig student van Henry Pym, die een eigen Ant-Manpak heeft aangepast. Dit kostuum is bijvoorbeeld uitgerust met wapens, die door Cross worden ingezet voor kwaadaardige doeleinden. Als Yellowjacket vormt Cross daarmee een grote bedreiging en dus is het aan Ant-Man om hem tegen te houden.
Of dit gaat lukken, zie je wanneer Ant-Man vanaf 23 juli in de bioscoop draait. De film is geregisseerd door Peyton Reed, die eerder films als The Break-Up en Yes Man regisseerde.

Populair Nieuws