Wat is Google Tango? - Alles wat je moet weten

Article
vrijdag, 18 november 2016 om 10:09
xgn google image
Virtual Reality raakt steeds beter ingeburgerd in ons leven. Wat iets minder geïntegreerd is in ons dagelijkse leven is Augmented Reality, ofwel AR genoemd. Google doet al een tijdje mee op dit gebied en komt nu met Google Tango. Wat is Google Tango? Alles wat je moet weten lees je in deze special.
Google is fan van Augmented Reality. Dat werd al duidelijk toen het bedrijf in 2013 de Google Glass uitbracht. Bril zou de partner worden voor onderweg en alle gewenste informatie direct aan de gebruiker tonen.
Niet helemaal AR zoals het bedoeld is, maar het was een stap in de goede richting. Helaas is de Google Glass geflopt. De bril is nooit voor de normale consument beschikbaar geworden en werd in 2015 volledig geannuleerd. Google zegt veel geleerd te hebben van het ontwikkelen van de Google Glass, kennis die ze waarschijnlijk heeft meegenomen naar het ontwikkelen van Google Tango.

Wat is Google Tango nou precies?

Google Tango is de manier om de virtuele wereld en de echte wereld bij elkaar te brengen. Tango gebruikt de camera's van een telefoon, het liefst twee of meer in verband met 3D, om de positie en kijkrichting van de telefoon te bepalen zonder GPS nodig te hebben. Hierdoor kunnen ontwikkelaars apps ontwikkelen die gebruik maken van nauwkeurige navigatie in een gebouw, het vastleggen van een 3D omgeving, het herkennen van omgevingen en het weergeven van AR.
Deze functie heet Area Learning en kan complete omgevingen opslaan zonder moeite. Als je de telefoon daarna weglegt hoeft Google Tango niet opnieuw de ruimte te leren kennen. Aan de hand van een aantal herkenningspunten kan Tango herkennen in welke ruimte de gebruiker zich op dat moment bevindt.
Google is al een lange tijd bezig met het ontwikkelen van Tango. In 2014 bracht Google de eerste versie uit van Project Tango, een naam die later werd veranderd naar simpelweg Google Tango. Ontwikkelaars voor Google Tango konden aan de slag met de nieuwe features van Google op de Yellowstone tablet die uitkwam voor de ontwikkeling van het platform en de apps.

De functies van Google Tango

Dankzij onder andere Area Learning zijn de mogelijkheden eindeloos. In bijvoorbeeld een museum kan een telefoon of tablet met Google Tango in één oogopslag herkennen in welke ruimte de bezoeker zich bevindt. Tango kan dan gelijk de correcte informatie oproepen en deze info weergeven aan de museumbezoeker. Een educatieve functie dus.
Google Tango kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden door meubelwarenhuizen. Zij kunnen 3D modellen aanbieden voor de klant, die kan kijken hoe een stoel of bank zou staan in een interieur. Ook kan Google Tango gebruikt worden om dingen te meten. Zo kan je eenvoudig en nauwkeurig afstanden bepalen. Zo heeft Google Tango dus een informatieve functie.
Tot slot is Google Tango ook nog te gebruiken voor vermaak. Ook hier zijn er mogelijkheden zover als de fantasie reikt. Google geeft zelf ook een aantal voorbeelden van de manier waarop Tango gebruikt kan worden voor spelletjes of entertainment. Zo is er een spel waarbij je door je huis een rij van dominostenen neer kan zetten en die zelf digitaal om kan gooien.
Dit zijn nog maar een aantal basis voorbeelden van de manier waarop Tango gebruikt kan worden. Naarmate de techniek doorontwikkelt zullen de mogelijkheden groter worden en zullen er meer functies worden gevonden om Google Tango op een innovatieve of juist hele basis manier te gebruiken.
Zo kan Tango ook gebruikt worden om Virtual Reality eenvoudiger te maken. Huidig maken systemen als de HTC Vive en Oculus Rift gebruik van externe apparatuur om de locatie van het apparaat te bepalen. De technologie van Google Tango kan de ontwikkeling van virtual reality een zet in de goede richting geven.

Het vooruitzicht van Google Tango

De ontwikkeling van het Augmented Reality systeem van Google staat momenteel zeker nog in de kinderschoenen en het zal nog even duren voordat Google Tango doorbreekt voor de massa. Tot nu toe is er nog maar één telefoon voor de doorsnee consument die geschikt is voor Google Tango, de Lenovo Phab Pro 2. Ook ASUS heeft al bekendgemaakt bezig te zijn met een telefoon die gebruik kan maken van al het moois van Google Tango.
In de Google Play Store staan bij tijd van schrijven slechts 19 apps die gebruik maken van Google Tango, maar dit aantal zal toenemen naarmate meer telefoons gebruik kunnen maken van de nieuwe technieken die Tango met zich meebrengt. Iets waar Google zeker op mikt.
Want graag zou Google haar project Tango standaard op elke telefoon zien, een ontwikkeling die zeker kan gebeuren gezien Android, het besturingssysteem van de meeste telefoons op de wereld, van Google is. Dit geeft Google een aanzienlijke hoeveelheid macht voor onderhandelingen.

Populair Nieuws