Vrouw in online multiplayer land: World of Warcraft

Article
zaterdag, 04 oktober 2014 om 16:00
xgn google image
Vrouwen die zich begeven in een mannenwereld... het is niet altijd even makkelijk, of juist wel? Online multiplayer games als World of Warcraft worden voornamelijk gedomineerd door mannen. Maar dat betekent niet dat er geen vrouwelijke gamers bestaan. Sterker nog, je vindt ze wel in elke online game. En dat vinden sommige mannen best spannend.
Voor een aantal mannen is de aanwezigheid van vrouwen reden om ander gedrag te vertonen. Uit onze special over vrouwen in MMORPG's blijkt dat vrouwen in online games als vaak te maken krijgen met een 'speciale' behandeling. In het kader van show, don't tell duik ik als gamende vrouw elke week in een andere online game en test ik in de praktijk hoe de mannelijke gamers op mij reageren.

Vorige week: Minecraft

Een paar dagen geleden begaf ik me op de Minecraft multiplayer server Vnlla, waar ik met open armen werd ontvangen. Na het schrijven van de vorige blog ben ik nog een tijdje op de server blijven hangen en liep ik nog een aantal typische situaties tegen het lijf. Zo had ik een paar dagen geleden nog last van deze twee trolls, die graag mijn Skype wilden hebben zodat ze me daar ook konden lastig vallen. Geen van beide heeft me overigens daadwerkelijk toegevoegd.

Deze week: World of Warcraft

Deze week duik ik weer een nieuwe game in om daar te peilen hoe mannen in het spel op me reageren als duidelijk is dat ik een vrouw ben. De beroemde fantasy MMORPG World of Warcraft staat voor deze keer op het lijstje. Ik maak een menselijke hunter en kies een willekeurige server om aan deel te nemen. Het is de eerste keer dat ik de MMORPG speel, dus ik ben een complete noob als ik het spel opstart.

'Welkom, dude!'

Het eerste wat ik doe als ik op World of Warcraft inlog, is gedag zeggen in de chat. Een andere speler, die toevallig ook net voor het eerst op de server is ingelogd zegt me gedag en noemt me 'dude'. Het lijkt erop dat hij ervan uitgaat dat ik een man ben. Voor deze keer besluit ik nog niet te roepen dat ik helemaal geen dude ben. Ik wil niet in mijn eerste minuten al voor faker of aandachtzoeker worden uitgemaakt.
Gozer noemt me 'dude' in World of Warcraft
Een guild vinden is in World of Warcraft zo gepiept. Via het guild recruitment systeem is het mogelijk om een verzoek naar guilds te sturen. Ik scroll door de lijst heen en vind er al snel eentje die benadrukt dat ze heel sociaal zijn. Ik stuur een verzoek en tien seconden later ben ik aangenomen. Ik krijg een welkom van circa vijf spelers. Het ziet ernaar uit dat ik een actieve guild te pakken heb.

'Gewoon, jou helpen'

Voor nu laat ik de guild, die de naam Monty Python draagt, nog even links liggen en focus ik me op het voltooien van quests. Om een beetje mee te kunnen praten met de rest, moet ik de wereld van World of Warcraft eerst wat beter leren kennen. Tijdens het voltooien van een van mijn quests kom ik erachter dat ik word gevolgd. Hij heet SnarkyHero en helpt me al een tijdje met het verslaan van monsters.
Ik knoop een gesprek met hem aan en kom erachter dat hij al sinds 2004 World of Warcraft speelt, maar zojuist opnieuw is begonnen na een afwezigheid van drie jaar. Ik vertel hem dat ik een complete noob ben en vandaag voor het allereerst het spel heb opgestart. Hij noemt me vervolgens dude, waarna ik besluit hem te vertellen dat ik geen dude ben. Hij vat het op als een verontschuldiging: "Maakt niet uit, iedereen mag dit spel spelen," zegt hij. Goh, wat aardig van hem!
Na ons korte gesprek zeg ik dat ik ervandoor moet. Ik lever een quest in en kom even later weer terug. SnarkyHero is er nog steeds. Hij staat een beetje niets te doen, maar zodra ik verder ga met een nieuwe quest, volgt hij me weer. Af en toe sterft hij bijna als hij een monster voor me probeert te vermoorden en moet ik hem van de bijna doodervaring redden. Na een tijdje vraag ik hem wat hij nou eigenlijk aan het doen is, waarop hij simpelweg antwoordt: "Oh niks, gewoon jou aan het helpen."
Gozer helpt me terwijl ie dat eigenlijk niet kan
Hij bedoelde het vast heel lief, maar Snarkyhero zat me vooral in de weg. Nadat ik hem aan mijn vriendenlijst had toegevoegd en hem beloofde dat we een keer samen zouden gaan questen ging ik ervandoor. Deze keer achtervolgde hij me niet. Tijd om me eens met de rest van de spelers te gaan mengen.

'Hou je bek, maagd'

In World of Warcraft heb je veel verschillende chatkanalen. Een daarvan is de general chat, waarin je met mensen kan praten die in dezelfde omgeving rondlopen als jij. Twee spelers, Keltsun en Goldenbow zijn in de general chat actief. Ik ga op dat moment voor het eerst dood en vraag in de general chat of je iets verliest als je dood gaat. Keltsun antwoordt meteen met 'Alleen je ballen', waarop ik hem laat weten dat ik die in de eerste instantie al niet had, omdat ik een vrouw ben. Voor hem is dit blijkbaar een reden om te applaudisseren.
Gozer noemt me maagd in de general chat
Zijn vriend Goldenbow is echter niet zo onder de indruk en roept dat ik mijn bek moet houden. Het feit dat ik een vrouw ben en World of Warcraft speel is voor hem ook reden genoeg om me uit te maken voor maagd. Keltsun doet er nog een schepje bovenop en probeert me erin te luizen mijn guild te verlaten. Ik trap er niet in, waarna ze weer klaar zijn met hun getroll.

'Ik maak je rijk!'

Een paar dagen later wandel ik rond in de stad Stormwind, op zoek naar een paar verkopers die ik niet kan vinden. Ik vraag ernaar in de guild, waar me wordt uitgelegd dat ik niks hoef te kopen omdat ik toch betere spullen krijg door quests te voltooien. Vlak daarna krijg ik plots een privébericht binnen van ene Maxamilliius. Hij zit in dezelfde guild als ik en vraagt of ik nieuw ben in World of Warcraft.
Ik vertel hem dat ik een complete noob ben. Hij antwoordt met 'Welkom, dude!' en ik wijs hem erop dat ik geen dude ben. Van het een op het andere moment begint hij plots te vertellen over een enorme berg geld die hij ergens op een andere server heeft liggen. Hij heeft het over 40.000 gold, iets wat in mijn oren als een hele hoop klinkt.
Guildgenoot wil me graag leren hoe ik rijk word
Maxamilliius heeft ergens tijdens ons gesprek besloten dat hij vanaf nu mijn mentor is. "Zodra we je naar een hoger level hebben gebracht, zal ik je leren hoe je een heleboel geld kunt verdienen," stelt hij voor. Wat me vooral opvalt is dat hij het over 'we' heeft als het om het levelen van mijn karakter gaat. Ik moet hem toevoegen aan mijn vriendenlijst. Hij zegt wel drie keer dat ik vooral niet moet aarzelen hem een bericht te sturen als ik hulp nodig heb of iets wil vragen.

Conclusie

Na één dag World of Warcraft heb ik al behoorlijk wat meegemaakt. Drie keer gingen andere spelers ervan uit dat ik een man was. Twee keer is me hulp aangeboden zonder dat ik daarom vroeg en ik ben uitgemaakt voor maagd nadat in de general chat liet weten dat ik een vrouw ben.
Bovendien heb ik nu een mentor die me niet alleen wil helpen het maximale level te bereiken, hij gaat me ook nog eens leren hoe ik bakken met geld kan verdienen. Overigens heb ik ook een cadeau ontvangen van iemand uit de guild: een extra rugzak om mijn inventaris uit te breiden. 'Onmisbaar voor elke nieuweling,' aldus de gulle gever wiens naam ik helaas niet heb onthouden.
Kortom: genoeg nieuwe vrienden en materiaal voor een vliegende start en een rijke toekomst in World of Warcraft. Die ene opmerking van Goldenbow neem ik dan maar voor lief. Mijn vraag voor nu: hoe vaak krijg jij hulp aangeboden van andere spelers? Laat het in de comments achter!

Populair Nieuws