Vrouw in online multiplayer land: Aura Kingdom

Article
woensdag, 08 oktober 2014 om 12:00
xgn google image
Vrouwen die zich begeven in een mannenwereld... het is niet altijd even makkelijk, of juist wel? De virtuele werelden van online multiplayer games als Aura Kingdom worden voornamelijk gedomineerd door mannen. Maar dat betekent niet dat er geen vrouwelijke gamers bestaan. Sterker nog, je vindt ze tegenwoordig in wel elke online game. En dat vinden sommige mannen best spannend.
Voor een aantal mannen is de aanwezigheid van vrouwen reden om ander gedrag te vertonen. Uit onze special over vrouwen in MMORPG's blijkt dat vrouwen in online games vaak te maken krijgen met een 'speciale' behandeling. In het kader van show, don't tell duik ik als gamende vrouw elke week in een andere online game en test ik in de praktijk hoe de mannelijke gamers op mij reageren.

Vorige week: World of Warcraft

Een week geleden dook ik voor het eerst in mijn leven in de wereld van World of Warcraft. Het meest opvallende uit mijn tijd in de game was nog wel dat iedereen er eigenlijk in eerste instantie van uit ging dat ik een man was, ondanks dat 'Anne' toch bijna overal ter wereld een meisjesnaam is (op Friesland na).
Toch vertoonden een paar mannen die wel wisten dat ik een vrouw was een aantal clichés. Behulpzaamheid stak er met kop en schouders bovenuit. Vooral de behulpzaamheid van Maxamilliius is voor mij een reden om nog eens terug te keren naar het spel en eens te zien hoe rijk hij me dan wel niet kan maken.

Deze week: Aura Kingdom

Ook deze week is er weer een nieuwe game aan de beurt waarin ik kijk hoe mannen reageren op vrouwen: Aura Kingdom. In tegenstelling tot de vorige twee keren, ga ik nu niet helemaal blind het spel in. Via Zyn Kaze, die ik voor onze Vrouwen in MMORPG's special heb geïnterviewd, word ik nog voordat ik aan het spel begonnen uitgenodigd om me bij zijn guild op de Siren server te voegen.
Zyn voegt me ook toe aan de Facebook groep van de guild. Vanaf het begin weet iedereen dus precies wie ik ben, inclusief mijn profielfoto. Daarnaast kies ik deze keer voor de naam LadyTurtle, om nog eens extra te benadrukken dat ik géén mannelijke speler ben. Verder ben ik niet helemaal onbekend met de game. Tijdens de open bèta van het afgelopen voorjaar heb ik al met Aura kingdom kennis gemaakt. Dat is echter zo lang geleden, dat ik nog genoeg hulp kan gebruiken.

Nu bij xGuildless, gratis vriendin voor nieuwe leden!

De Facebook groep van xGuildless, mijn nieuwe thuis in Aura Kingdom, is behoorlijk actief. Op het moment dat ik ben toegevoegd wordt er dan ook vrij snel op mijn aanvang gereageerd. Een jongen genaamd Tico, die net als ik uit Nederland komt, vindt het nodig om me een cijfer te geven. Ik krijg gelukkig wel de volle punten van hem, dankzij mijn interesse in kpop en het feit dat ik een landgenoot ben. Heel aardig van je, Tico!
De Facebook pagina van Aura Kingdom guild xGuildless
De leider van xGuildless is FoxyFiFi. Zij is, net als ik, een vrouw! De guild heeft nog meer vrouwelijke leden. Ondanks dat er gemiddeld niet meer dan vijf spelers tegelijkertijd online zijn, zitten daar inclusief mijzelf altijd wel twee of drie vrouwen tussen. Volgens FoxyFiFi heeft xGuildless in vergelijking met andere guilds in Aura Kingdom extreem veel vrouwelijke leden. Het is zelfs zo opvallend, dat ze tijdens het promoten van haar guild voor de grap roept dat 'nieuwe leden er bij aanmelding een gratis vriendinnetje bij krijgen.'

Gotta catch'em all!

De eerste keer dat ik in Aura Kingdom online kom zitten een aantal leden van de guild op dat moment in een voice-chat sessie op Raidcall. Ik word uitgenodigd om met ze mee te doen. FoxyFiFi heeft op dat moment mijn Facebook nog niet gezien. Op het moment dat ik me bij de Raidcall voeg is de eerste vraag die ze aan me stelt of ik een jongen of een meisje ben. Als ik laat weten dat ik een meisje ben, reageert ze enthousiast "Yes, nog meer meiden in xGuildless!".
Niet veel later, terug in de gewone tekstuele chat van Aura Kingdom, wijst FoxyFiFi me op de Facebook groep. Als ik vertel dat Zyn me al heeft toegevoegd, checkt ze meteen mijn profiel. Even later roept ze uitgelaten dat ze blij is dat ze er nog een 'cute girl' bij heeft in haar guild. "Gotta catch'em all!"
Aura Kingdom guild xGuildless leider FoxyFiFi wil meer meiden in de guild

'Cute girl' Emic

Eén van die andere 'cute girls' is de Zweedse Emic. Dat Emic populair is bij de mannen van Aura Kingdom is al snel duidelijk. Niet alleen wordt ze uitgenodigd om mee te doen aan dungeons waar ze eigenlijk nog niet sterk genoeg voor is. Ze heeft ook een speciale band met een van de mannelijke leden van de guild. Hij functioneert als haar persoonlijke mentor en leert haar zo snel mogelijk hoe Aura Kingdom precies in elkaar zit op de hogere levels. Bovendien probeert de rest van de guild de twee al een tijdje aan elkaar te koppelen.
Op een dag post Emic een mount in de chat. In Aura Kingdom krijgt iedereen een gratis mount, maar als je nog sneller door de wereld wil reizen zul je er eentje moeten kopen of craften. Dat kost bij elkaar een behoorlijke zak geld. Als ik haar vraag hoe ze eraan komt, wordt al snel duidelijk dat ze hem cadeau gekregen heeft. Van wie? Niemand minder dan haar mentor. Volgens Emic verwent hij haar 'met dwang'. Niet dat ze dat erg vindt, want niet veel later geeft ze toe dat ze hem toch wel heel lief en aardig vindt.
Aura Kingdom speler Emic krijgt een mount van een vriend

Conclusie

Als het op één plek stikt van de interactie tussen mannelijke en vrouwelijke spelers, dan is het wel in xGuildless. Vrouwen hebben in de guild duidelijk de overmacht, ondanks dat ze alsnog in de minderheid zijn. Leider FoxyFiFi is constant bezig om leden aan elkaar te koppelen. Emic is op het moment haar favoriete project.
In de Facebook groep wordt er op alle berichten die worden geplaatst gereageerd. Een band opbouwen met de andere leden van de guild was dus een eitje. Bovendien heb ik sinds ik ben toegevoegd een hele lijst vriendenverzoeken erbij gekregen, ook van mensen met wie ik nog niet eens een woord heb uitgewisseld.
Al met al is Aura Kingdom en met name xGuildless zeer vriendelijk. Van negatieve aandacht was geen enkele keer sprake. De 'speciale' aandacht voor het vrouwelijk schoon van de guild was goed zichtbaar, al kwam deze opvallend genoeg vooral van de vrouwelijke leider, FoxyFiFi.
Mijn vraag aan jullie deze week luidt: hoe beleef jij de aanwezigheid van vrouwen in jouw guild? Laat het weten in de comments!

Populair Nieuws

Laatste Reacties