Top 10 beste vrijdag de 13e films - Ongeluk heerst

Article
vrijdag, 13 juli 2018 om 10:00
top 10 beste vrijdag de 13e films ongeluk heerst 81610
We "vieren" vandaag de ongeluksdag, de dag van extreem bijgeloof en een heleboel pech. Dus vermijd zwarte katten en ladders en breek vooral geen spiegels. Om de dag enigzins veilig voor je televisie door te komen hebben we hier een lijst met de top 10 beste vrijdag de 13e films opgesteld.

10. Human Centipede

Nee, we hebben het niet over de aflevering van South Park waar Kyle in een experiment van Apple belandt, maar over de horrorfilm uit 2009. Erg veel geluk heb je niet als je door een gestoorde dokter wordt vastgenaaid aan twee andere mensen, om te kunnen functioneren als menselijke duizendpoot.
Het verhaal erachter is zeer bizar en de film wordt ook zeker nog vreemder wanneer het experiment van de dokter werkt. Hij heeft drie mensen aan elkaar gekoppeld en hun kniebanden doorgesneden, zodat niemand rechtop kan staan.
De film is van begin tot einde ongelukkig, voornamelijk wanneer het meisje dat in het midden van de duizendpoot zit als enige overblijft wanneer de andere twee dood geëindigd zijn. Ja, dan zit je dus vastgenaaid aan twee lijken met een paar gescheurde kniebanden in een verlaten huis. Vrolijke vrijdag!
81611 1

9. Child's Play

Je bent zes jaar oud en het enige dat je wil hebben is een Good Guy pop. Uiteindelijk het slechtste en meest ironische cadeau dat je kon vragen, wanneer blijkt dat deze pop bezeten is door de ziel van een overleden moordenaar en iedereen om je heen begint te vermoorden.
Het verhaal begint met de moordenaar die na een schietpartij met de politie in een speelgoedwinkel inbreekt en zijn ziel met behulp van voodoo overzet in een speelgoedpop. Later in het verhaal zien we hoe een zesjarige jongen een pop voor zijn verjaardag krijgt. De pop begint al snel met moorden, maar de moeder van de jongen gelooft niet dat de pop bezeten is wanneer haar zoon dit zegt.
Uiteindelijk wordt de jongen in een psychiatrische afdeling gestopt en gelooft zijn familie zijn verhaal pas wanneer ze zelf bijna de dupe zijn. Een horrorfilm met echte kinderelementen dus, ook al is de film totaal niet geschikt voor het jongere publiek. Volgende keer maar even oppassen met de aankoop van poppen, zeker op vrijdag de 13e!
81612 1

8. Halloween

In het jaar 1963, op de avond van Halloween, komt de politie erachter dat een vijftienjarig meisje dood is gestoken door haar jongere broertje van zes jaar oud. De jongen wordt vijftien jaar lang opgesloten en ontsnapt vervolgens de avond voor Halloween.
Hij keert terug naar het dorpje waar hij is opgegroeid en lijkt bezeten te zijn. Hij begint iedereen om zich heen te vermoorden en geeft niks om wie hij vermoordt. Zijn psychiater wist van zijn plannen en gaat er snel achteraan om de jongen tegen te houden. Helaas voor hem en het dorpje is het te laat.
Halloween is een filmreeks bestaande uit tien films. De eerste film kwam uit in 1978 en het laatste deel kwam uit in 2009. Misschien moeten we maar blij zijn dat we in Nederland niet langs de deuren gaan met Halloween, want je weet maar nooit welke zieke geest je tegen komt.
81613 1

7. The Exorcist

Je kan natuurlijk ook je vrijdag spenderen met een demoon die je lichaam overneemt. Nee, wees maar blij dat je gewoon lekker op de bank zit en kijkt naar films waar dit bij andere mensen gebeurt.
In The Exorcist zien we hoe een priester per ongeluk een oeroude demoon vrijlaat die zat opgesloten in een oud beeldje. Kilometers verder zien we hoe de demoon een huis binnendringt en de dochter van de familie overneemt. Het meisje begint zich vreemd te gedragen. De ouders komen er later achter dat de dochter bezeten is en ze halen er een priester bij.
De duiveluitdrijving begint, maar dit gaat niet zonder problemen. Het blijkt een sterke en gevaarlijke demoon te zijn die niet zomaar weg wil gaan. De demoon neemt later de priester over, die met zijn laatste beetje kracht zelfmoord pleegt. Het verhaal eindigt ten opzichte van de meeste horrorfilms juist vredig, aangezien de familie gewoon doorgaat met leven.
81614 1

6. Poltergeist

Je besluit om te verhuizen naar een andere stad en je koopt een nieuw huis waar je met je familie gaat wonen. Heel leuk allemaal, maar niet wanneer je erachter komt dat je bij dit huis gratis klopgeesten hebt gekregen. Niet echt een leuke bonus.
Poltergeist kwam voor het eerst uit in 1982 en er is dit jaar nog een remake verschenen van de film. Het verhaal gaat om de familie Bowen (of familie Freeling in de 1982 versie) die naar een andere stad verhuist met hun kinderen Kendra, Griffin en Madison.
De Bowens komen er al snel achter dat er klopgeesten in het huis zitten, wat rustig begint maar uiteindelijk steeds erger wordt. Op gegeven moment verdwijnt hun jongste dochter door deze geesten en ze kan alleen nog maar communiceren met haar familie via het beeldscherm van de televisie. De familie besluit een soort ghostbusters team in te schakelen om de dochter te redden voordat ze voorgoed verdwijnt.
De remake is in sommige opzichten anders dan het origineel, maar het plot is verder hetzelfde gebleven. Enkele elementen zijn veranderd zoals de namen, de apparatuur en het feit dat het meisje in het origineel werd gered door haar moeder en in de remake door haar broer.
81615 1

5. A Nightmare on Elmstreet

Je mag blij zijn als je niet op Elmstreet woont, want slapen zul je niet meer. A Nightmare on Elmstreet is een van de populairste horror films aller tijden en heeft naast de originele versie uit 1984 ook een remake gekregen in 2010.
Bij A Nightmare on Elmstreet denk je onmiddellijk aan Freddie Kreuger. De man van je dromen, als je het letterlijk moet opvatten, maar of je over hem wil dromen... niet echt.
Enkele jaren eerder in de film was er een man genaamd Freddie Kreuger die meerdere kinderen vermoordde met een handschoen waar hij scheermesjes aan vast maakte. Hij eindigde uiteindelijk in een boilerruimte waar hij levend werd verbrand door de boze ouders van de vermoordde kinderen.
In de huidige tijd van de film volgen we een groep vrienden die erachter komt dat Freddie Kreuger nog leeft...maar dan niet in de gewone wereld, maar in de droomwereld. Wanneer een van tieners in slaap valt komt ze Freddie tegen en wordt ze door hem aangevallen, wat ook buiten de droom gebeurt. De tieners worden een voor een afgeslacht, zonder dat iemand er iets aan kan doen. Zeg nou zelf, hoe stop je een moordenaar die je niet kunt zien?
Ze proberen allemaal niet in slaap te vallen, maar na een paar dagen moet je wel, want zonder slaap ga je ook dood. De film lijkt vredig te eindigen na een immens eindgevecht, maar toch eindigt de film zoals de meeste horror films met een cliffhanger waar uiteindelijk toch niemand veilig is.
81616 1

4. Saw

De Saw-reeks is psychologisch redelijk verknipt. In de film heb je een man die bekend staat als Jigsaw, die erachter komt dat hij kanker heeft en probeert zelfmoord te plegen. Wanneer dit mislukt, begint hij het leven te waarderen en krijgt hij hier een nieuw perspectief op. Hij begint vanaf dit punt met het testen van mensen, om te zien hoe graag ze willen leven en dit doet hij door middel van erg pijnlijke experimenten.
Saw is naast een wrede horrorfilm ook een van de weinige horrorfilms die een sterk moraal in het verhaal bevat. Ja, mensen gaan dood en ja dit gebeurt niet op de meest prettige manier, maar de hele gedachte erachter is dat niet iedereen hetzelfde over heeft voor zijn eigen leven.
In de film volg je een groep mensen in een gigantisch huis die verschillende opdrachten krijgen die ze moeten uitvoeren om te blijven leven. De meeste gaan snel en pijnlijk dood, maar je zult ook zien dat sommige mensen iets meer om zichzelf geven dan anderen. Een goede film voor deze dag, want het is veel fijner om te zien dat andere mensen flink wat meer pech kunnen hebben. Je zou maar in zo'n huis belanden, met zo'n leuke meneer die van spelletjes houdt.
81617 5

3. Scream

Je zou maar een psychopathische seriemoordenaar in je buurt hebben wonen. Je bent in principe nergens meer veilig, want deze moordenaar weet precies wanneer je alleen bent... en hulpeloos.
In Scream zien we hoe tiener na tiener wordt afgeslacht door een moordenaar met een ietwat komisch masker op. Als je de horrorelementen zou wegdenken, dan hebben de films wel iets geestigs. De moordenaar loopt rond met een gek masker op en een lang zwart gewaad aan en zit achter mensen aan met een gigantisch mes.
De originele film begint met een telefoongesprek waarin een meisje wordt opgebeld en wordt gevraagd wat haar favoriete horrorfilm is. Het escaleert al snel vanaf hier, wanneer hij haar en haar vriend bedreigd als ze de vraag niet beantwoordt. Het meisje negeert de beller en wordt vervolgens vermoord door een man met een masker.
Vanaf hier begint de moordenaar pas en valt hij tiener na tiener aan. Er gaan vele geruchten rond over de identiteit van de moordenaar, waarbij ook de verkeerde persoon wordt opgepakt. Na een heleboel drama, waarbij de hoofdpersoon van de film de moordenaar enkele keren te slim af is, komt ze erachter dat haar vriend de man achter het masker is.
De Scream franchise bestaat al uit meerdere films en ook is er onlangs een tv-serie van gemaakt. De karakters in deze films hebben zeker niet het meeste geluk. Daarom past deze film zeker in de top 3 beste vrijdag de 13e films!
81618 1

2. Final Destination

Er is niets zo ongelukkig dan een ongeluk te voorspellen door middel van een visioen en uiteindelijk toch nog dood eindigen. Final Destination weet er alles van en laat al vijf films lang een paar erg pijnlijke ongelukken zien.
In Final Destination draait het verhaal steeds om een hoofdpersoon, die vlak voor een bepaalde situatie een visioen krijgt van een flink ongeluk tijdens die situatie, waarbij de hoofdpersoon en meerdere andere mensen doodgaan. Na dit visioen ontsnapt de hoofdpersoon samen met enkele anderen aan de dood en zien we hoe de mensen die niet luisterden wel dood gaan.
Je zou kunnen denken dat deze personen mazzel hebben, maar wat voor hen in petto staat is nog vele malen erger. De karakters gaan een voor een dood in de meest bizarre en pijnlijke ongelukken. De visioenen in de vijf films zijn de volgende:
  • Een vliegtuigongeluk
  • Een gigantisch file ongeluk
  • Een achtbaanongeluk
  • Een autoraceongeluk
  • Inzakking van de North Bay Bridge
In de eerste film overleefd een personage het nadat ze zichzelf laat opsluiten in een gekkenhuis. Dit personage komt ook terug in de tweede film. Ze geeft in de tweede film aan dat je de dood niet kan ontsnappen, tenzij je een nieuw leven bezit. Een karakter in film twee verdrinkt zichzelf om vervolgens gereanimeerd te worden en "nieuw leven" te krijgen.
81619 1

1. Friday the 13th

Zoals de titel eigenlijk al aangeeft is dit toch wel de beste film als het gaat om deze ongelukkige dag. En gelukkig bestaat de reeks uit maar liefst acht delen, dus genoeg kijkplezier.
De film gaat in principe over een kamp genaamd Camp Crystal Lake waar twintig jaar eerder flink wat moorden plaatsvonden. Het kamp wordt weer geopend, maar de vloek van de moordenaar bestaat nog steeds en deze terroriseert de kampeerders.
Zodra het vrijdag de 13e is, begint de horror opnieuw en de mensen in het kamp worden allemaal bruut vermoord. Ook kunnen we in de film nog een jonge Kevin Bacon zien die een vlijmscherp mes in zijn keel gedraaid krijgt wanneer hij in bed ligt.
In de vervolgdelen van Friday the 13th volgen we voornamelijk Jason, de jongen die volgens de legende twintig jaar eerder verdronken was in het water van het kamp. Hij is een van de meest iconische horrorfilm moordenaars met zijn ijshockeymasker en kettingzaag.

Populair Nieuws