Top 10 film klassiekers die elke filmfanaat in huis moet hebben

Article
vrijdag, 19 februari 2016 om 18:06
xgn google image
Films komen en gaan, maar er zijn toch enkele titels die bovenaan de top blijven. Voor de echte filmfanaten zijn er enkele titels die je echt een keer gezien moeten worden en daarom hebben we juist voor die mensen een top 10 film klassiekers overzicht opgesteld. Haal deze toppers snel in huis!

10. 12 angry men

In 12 Angry men vormen Henry Fonda, Lee J. Cobb, Ed Begley en Jack Klugman de onderscheidende cast van juryleden van wie de geportretteerde personages perfect in elk detail zijn. De film heeft een krachtige rolbezetting en heeft daarbij ook vier Oscars ontvangen, waaronder die van de Beste Film. Het is zeker een indrukwekkende, spannende en fascinerende film die elke filmfanaat toch een keer gezien moet hebben of in zijn kast moet hebben staan.
Het verhaal gaat over elf juryleden die ervan zijn overtuigd dat de verdachte schuldig is aan moord. De twaalfde twijfelt echter aan zijn onschuld. Hoe gaat dit individu ervoor zorgen dat de andere elf ook overtuigd zijn van zijn onschuld? Het is een zaak van schijnbaar overweldigend bewijs tegen een tiener die wordt beschuldigd van moord op zijn vader in een van de beste films ooit gemaakt.
12 Angry Men kwam uit in 1957 en werd geregisseerd door Sidney Lumet. Zeker een klassieker die je niet mag missen.

9. Vertigo

Vertigo staat ook zeker op de lijst van filmklassiekers die gezien moet worden. Vertigo speelt zich af in San Francisco. James Stewart vertolkt een detective met hoogtevrees, die de opdracht heeft gekregen om een vrouw met zelfmoordneigingen te volgen. Nadat hij haar met succes van een sprong in het water heeft gered, raakt hij langzaam maar zeker geobsedeerd door deze prachtige en verwarde vrouw.

Vertigo is één van de meest angstaanjagende romantische films aller tijden en moet zeker door de echte filmfans bekeken worden. De film is een absolute must voor verzamelaars. Zo wordt de film door meerdere bronnen een meesterlijke film genoemd die zeker meer dan een keer bekeken moet worden.
Vertigo ging in 1958 voor het eerste in première. De cast bestaat onder andere uit Kim Novak, James Stewart, Barbara Bel Geddes en Tom Helmore.

8. Psycho

Horrorfilms komen tegenwoordig in alle soorten en maten, hoewel ze er vaak niet echt beter op worden qua verhaal. Een van de meest bekende horrorfilms die iedereen wel kent van naam is toch wel Psycho. Ook al heb je de film nooit gezien, dan heb je vast wel eens gehoord over de beruchte douche scène.
Psycho gaat over een kantoorwerknemer Marion Crane die klaar is met haar voorspelbare en niet spannende leven. Op een gegeven moment krijgt Marion 40.000 dollars mee van haar baas om naar een klant te brengen, maar in plaats daarvan besluit ze het geld te houden en ervandoor te gaan. Ze komt al snel terecht bij het Bates Motel waar ze een vreemde man ontmoet genaamd Norman Bates die niet zo vriendelijk is als hij lijkt.
Psycho is zeker wel een van de voorlopers van het horror genre en een bekende naam in de wereld van Hollywood. Het is zelfs nog steeds mogelijk om in Hollywood de set van het iconische hotel te bezichtigen. De film is ook zeker een oude in dit lijstje en kwam uit in 1960. Onder andere Anthony Perkins speelde een grote rol in deze film.

7. A Clockwork Orange

A Clockwork Orange verdient ook zeker een plekje in je filmverzameling en heeft dan ook de nodige prijzen om dat te bewijzen. Zo won de film uit 1971 meerdere Oscars voor beste film, beste regie, beste geadapteerde verhaal en beste montage. Ook heeft het een hele lijst nominaties voor Golden Globes en BAFTA Awards gekregen.
De film speelt zich af in een toekomstig Engeland waar we de protagonist Alex DeLarge volgen. Hij speelt hier de leider van een groep van misdadigers en wordt uiteindelijk ook gearresteerd voor moord en verkrachting. In de gevangenis leert hij al snel over een experiment waarin misdadigers geprogrammeerd worden om misdaad te haten. Hij krijgt te horen dat zijn straf wordt opgeheven als hij meedoet aan het experiment, hoewel het uiteindelijk toch niet zo simpel is als het voorheen leek.
A Clockwork Orange ging in 1972 in première en bevat namen zoals Malcolm McDowell, Michael Bates en Patrick Magee.

6. Star Wars films

Een van de bekendste filmreeksen die iedereen moet kennen is wel Star Wars. Als je hier nog nooit van hebt gehoord dan heb je je levensjaren vast onder een rots doorgebracht. Star Wars is dé titel als we praten over Sci-Fi films.
De originele trilogie gaat over het opgroeien van Anakin Skywalker die volgens een Jedi legende de zogenaamde Uitverkorene is die de Sith zal verslaan en daardoor The Force weer in balans moet krijgen. Ook draait het verhaal om de ondergang van de Galactische Republiek door toedoen van de Sith.
Er zijn ondertussen al vele Star Wars films uitgekomen, namelijk met de blockbuster van dit jaar erbij zeven films. Het is zeker een filmreeks die je gezien moet hebben of in huis moet hebben, wat ook te zien is aan de verkoopcijfers van de films.

5. Forrest Gump

Misschien wel de meest bekende film van Tom Hanks, en ook zeker een film die een grote indruk heeft achtergelaten: Forrest Gump. “My Momma always said,’ is daarbij ook een van de meest iconische zinnen geworden, of je de film nou gezien hebt of niet.
Forrest Gump is zeker een film die je gezien moet hebben, voornamelijk ook omdat er zoveel historische momenten in zitten dat je ze bijna niet eens meer op twee handen kunt tellen. Forrest Gump vertelt het verhaal van een man en zijn leven en laat alle beproevingen zien die hij moet doorstaan. Gump blijft bijna elke tegenslag geloven dat het leven vol zit met goede dingen en hij gaat dan ook zijn eigen dromen achterna.
Forrest Gump zit vol iconische momenten zoals de komst van Elvis Presley, de Ku Klux Klan, de Black Panther Party, De Vietnamese oorlog, John Lennon, de hippie beweging en nog een hele lijst andere momenten. Het bijzondere aan deze film is dat al deze momenten steengoed geïntegreerd zijn in de film en het leven van het personage van Forrest Gump. De film kwam voor het eerst uit in 1994.

4. The Lord of The Rings trilogie

Misschien niet de oudste films van deze lijst, maar zeker een klassieker als het gaat om fantasiefilms. Het verhaal van The Lord of The Rings is dan wel weer een stukje ouder dan de films, aangezien het boek van Tolkien uitkwam in 1954.
The Lord of The Rings bestaat uit drie films en het wordt over het algemeen gezien als een van de meest ambitieuze film projecten ooit uitgevoerd met een budget van zo’n 300 miljoen dollar. In de films volgen we het verhaal van de hobbit Frodo die de moeilijke taak heeft gekregen om een gouden, magische ring te vernietigen in het vuur van de Doemberg te gooien. Hij gaat op avontuur met een genootschap bestaande uit onder andere een elf, mensen en een dwerg.
Dit is zeker een van de meeste bekende en meest populaire trilogieën ooit gemaakt en in de afgelopen jaren werd ook Tolkien zijn The Hobbit boek verfilmd en uitgebracht als trilogie. Zeker een film reeks voor de echte film fans die misschien wel bovenaan staat in het gehele fantasy genre.

3. The Shawshank Redemption

The Shawshank Redemption is een hartverwarmende en ijzersterke gevangenisfilm die zowel gevoelig is en sterk acteerwerk bevat. We zien er onder andere een erg jonge Tim Robbins en Morgan Freeman in.
De film volgt de ervaringen van een voormalige succesvolle bankier die als gevangene belandt in de Shawshank gevangenis nadat hij schuldig is bevonden aan een misdrijf die hij claimt niet begaan te hebben. De film volgt op een bijzondere manier de ervaringen van de man en hoe hij om probeert te gaan met zijn nieuwe, zware leven samen met de vrienden die hij maakt in de gevangenis.
The Shawshank Redemption is een van die films die je gewoon echt gezien moet hebben, welke leeftijd je ook hebt. Shawshank Redemption kwam uit in 1994.

2. Pulp Fiction

Welke film liefhebber heeft er niet gehoord van Pulp Fiction? Misschien wel een van de meest succesvolle films van Quentin Tarantino die het ook zeker goed heeft gedaan voor onder andere acteur John Travolta.
Pulp Fiction gaat over de twee huurlingen Winnfield en Vega die onderweg zijn om een gestolen koffer terug te halen voor hun maffiabaas Marsellus Wallace. Wallace vraagt Vega ook meteen om zijn vrouw een paar dagen te vermaken omdat hij op zakenreis moet. De film legt de focus op vier verschillende verhalen, die allemaal toch op een vreemde manier samenkomen.
Dit is ook zeker een klassieker die thuishoort in dit rijtje. Het is een van de meest bekende Tarantino films en veroorzaakte ook vooral veel inspiratie voor films die hierop volgden. Het is ook een van de meest invloedrijke films van de jaren negentig en is een mix van neo-noir, donkere humor en het begin van de pop-cultuur.

1. The Godfather trilogie

Zonder twijfel dé filmreeks die je gezien moet hebben. Je zult deze films ook in elke lijst en op elke website wel bovenaan zien staan en The Godfather is daarmee een van de belangrijkste en meeste bekende films aller tijden.
The Godfather is de voorloper van alle maffiafilms en zit ijzersterk in elkaar. De films gaan zoals de titel eigenlijk al verraadt over een maffiafamilie, de Corleone familie waar Don Vito, gespeeld door Marlon Brando, de baas speelt. Wanneer hij besluit de macht over te geven aan iemand van een lagere rang beginnen er een hoop ellendige dingen te gebeuren in zijn familie dat lijdt tot een rivaliteit tussen twee families.
The Godfather moet je zeker in huis hebben en eigenlijk moet iedereen deze films wel een keer gezien hebben. Alle maffia films van tegenwoordig zijn in principe geïnspireerd op deze klassiekers. De eerste The Godfather film kwam uit in 1972 en het laatste deel kwam uit in 1992. Naast Marlon Brando spelen er nog meer bekende namen in zoals Al Pacino, Robert Duvall en Robert De Niro. Enkele van deze namen hebben later nog vaker de rol op zich genomen van maffia lid.