Top 10 beste games van 2021 - De pareltjes van 2021

Article
zaterdag, 01 januari 2022 om 17:00
2021 09 16 lost judgment pf1631785618
Het einde van 2021 is hier. Het was een jaar van flinke pieken en dalen, zowel binnen als buiten de gamewereld. Gelukkig zien we in deze lijst met de beste games van 2021 goed terug dat er toch nog veel was om van te genieten. Wij zetten de tien beste games van 2021 voor je op een rijtje.
In deze lijst met beste games van 2021 zetten we de games op het rijtje die volgens de redactie een extra pluim verdienen. Voor deze lijst pakken we het alleen iets anders aan dan in andere lijsten. Voor de 10 beste games van 2021 heeft de XGN redactie gestemd op welke games ze de beste van 2021 vonden.

10. Lost Judgment

We trappen deze lijst af met het vervolg op 2018-titel Judgment van Yakuza-studio Ryu Ga Gotoku Studio. Onze hoofdredacteur Rox van der Helm was enorm te spreken over het nieuwe avontuur van Takayuki Yagami dankzij een zeer intrigerend verhaal waarbij thema’s als pesten ter sprake komen. Toch is dat niet de enige reden waarom je de game moet spelen.

“Gamen draait voor mij grotendeels om een goed verhaal en het losmaken van emoties en dat is precies wat deze game zo goed doet. Lost Judgment is een game om jezelf tientallen uren in te verliezen.” - Rox van der Helm

Lost Judgment geniet namelijk van het bekende sequel-voordeel waardoor een aantal verbeteringen zijn gemaakt in de mechanics. De game speelt dan ook een stukje lekkerder dan haar voorganger, waarbij de actie je wederom om de oren zal vliegen in de relatief kleinere open-world van Kamurocho. Het totaalpakket zorgt voor dik 50 uur aan plezier als je meer dan alleen het verhaal opzoekt, terwijl je die tijd kunt verdubbelen als je alles wat de game in zich heeft wil ervaren.
ratchet and clank rift apartf1622473934

9. Ratchet & Clank Rift Apart

Ratchet & Clank Rift Apart is één van de weinige PS5 exclusives die daadwerkelijk alleen mogelijk is op de PlayStation 5. De hype was dan ook groot en die is gelukkig deels waargemaakt. Dit vooral dankzij de heerlijke implementatie van de DualSense features en een knap staaltje techniek dat zeer indrukwekkend is. Vooral de Ray-Tracing Performance Mode is indrukwekkend en maakt de ervaring des te beter.

" Ratchet & Clank Rift Apart is de definitie van plezier hebben en speelt als een zonnetje mede dankzij de features van de nieuwe DualSense controller." - Sheadon Gunput

Ondanks de korte speelduur (zo’n 10 uur) ben je constant aan het genieten van Ratchet, Clank en een uitgebreide cast van nieuwe personages die een blijvende indruk achterlaten op spelers. Een speelbaar avontuur van Pixar-kwaliteit als het aankomt op animaties vol knotsgekke wapens die je constant vermaken; dat is Ratchet & Clank Rift Apart. Het is daarom met recht één van de beste games van 2021.
returnalf1620287655

8. Returnal

Op de achtste plek vinden we Returnal, de nieuwste creatie uit de stal van Housemarque. De indiestudio slaat een compleet nieuwe richting in door en levert een third-person actiegame af die arcade-gameplay mixt met hedendaagse AAA-kwaliteit. De buitenaardse planeet die je ontdekt als Selene reset iedere keer wanneer ze sterft, waardoor je na iedere dood telkens weer zin hebt om nog een rondje te proberen. Misschien weet je dit keer wel die dodelijke monsters te overleven.

"Returnal heeft een gameplay loop die fantastisch voelt en uitdagend is zonder oneerlijk te zijn. Als je niet op het puntje van je stoel zit, dan is dat omdat je op je tenen staat." - Arran Winmai

Die monsters zijn divers, uitdagend en ontworpen om je te laten wennen aan de gameplay. Returnal is een game die je niet zomaar even uitspeelt, maar waar je de tijd voor moet nemen en moet trainen. Na wat problemen rondom de launch hebben nieuwe updates de game alleen maar beter gemaakt en dankzij de toffe PS5 features is dit een game die je simpelweg niet mag missen als je van actietitels houdt. Housemarque’s gameplay is ongeëvenaard en Returnal maakt dat nog maar een keer haarfijn duidelijk.
forza horizon 5f1635864043

7. Forza Horizon 5

Forza Horizon 5 is het kroonjuweel in de reeks van Playground Games die al jarenlang bezig is. Het vijfde deel in de reeks brengt het festival naar Mexico, een locatie vol diverse en vooral bloedmooie locaties. Overal waar je komt met je wagens, geniet je van de virtuele vakantie.

“Dat alles in een werkelijk prachtige en gevarieerde omgeving, waar je XP punten krijgt voor zo'n beetje alles wat je doet en we hebben één van de betere arcade race-games van de afgelopen jaren.” - Chris Boers

Meer dan ooit slijpt Playground Games de diamant die Forza Horizon is bij voor de meest toegankelijke en beste ervaring ooit. Racefans kunnen hun geluk dan ook niet op met deze open-world. Ieder moment is gebouwd om het hebben van plezier met een stevige adrenalinekick dankzij prachtige wagens en dat plezier voel je ieder moment in de controller terug.
marvels guardians of the galaxyf1633105563

6. Marvel's Guardians of the Galaxy

Na de teleurstellende Marvel’s Avengers waren velen huiverig toen Square Enix aan kwam zetten met Marvel’s Guardians of the Galaxy. Gelukkig nam de uitgever revanche via ontwikkelaar Eidos Montreal met één van de beste action/adventure games van 2021. Met een pakkend verhaal, slimme gameplay en keiharde muziek wist Marvel’s Guardians of the Galaxy spelers volledig mee te slepen.

“Een van de grootste verrassingen dit jaar is zonder twijfel Marvel's Guardians of the Galaxy. De game werd uit het niets aangekondigd en hoe?! Met gameplay die zich ontpopt als een mooie bloem en een verhaal dat je vanaf de eerste minuut bij je strot pakt, hoort dit pareltje van Eidos Montreal in ieders collectie thuis!” – Stefan Stuursma

Een buitenaards avontuur met Unchared-vibes is precies wat je voelt tijdens het spelen, terwijl het samenwerken met de andere Guardians er goed voor zorgt dat je van het team gaat houden. Na een goede 14 uur vol karakterontwikkeling voor iedere Guardian voelt dit team nu al bekender dan de twee films bij elkaar. Tel daar toffe easter eggs bij op en een soundtrack waarvan iedere rock-liefhebber smult en je hebt een prachtige titel die je niet mag missen.
metroid dread emmif1632746342

5. Metroid Dread

2021 is het jaar waarin we geesten in de vorm van Metroid Dread terug zagen keren. Waar in het Game Boy Advance-tijdperk geruchten waren over Metroid Dread, kwam de game er nooit. Nu, bijna 20 jaar later, is de game er alsnog en weet MercurySteam direct een pareltje van jewelste af te leveren. En dat viel bij fans uiteraard in de smaak.

“Als je mij vorig jaar had verteld dat ik Metroid in m’n spel van het jaar lijstje mocht zetten had ik je niet geloofd, en als je had gezegd dat het Metroid Dread zou zijn had ik je voor gek verklaard. Maar toch kwam Metroid dit jaar terug - in 2D maar liefst - en dankzij developer Mercury Steam ziet de toekomst van de franchise er beter uit dan ooit.” - Koen van Rijsoort

De toffe 2D Metroidvania wist harten dan ook snel te veroveren met uitdagende gameplay, al zijn er hier en daar wel wat kleine gebreken. Toch neemt het niet weg dat Metroid Dread de terugkeer van een iconische Nintendo-reeks op briljante wijze inluidt. Fans kijken dan ook met een schuin oog alweer naar Metroid Prime 4, al zou een vervolg op Dread volgens velen ook niet misstaan.
h2x1 nswitch pokemonbrilliantdiamond engbf1616500620

4. Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl

Remakes als Brilliant Diamond en Shining Pearl staan doorgaans niet zo hoog op een lijst als deze, maar de Gen 4 remakes van Pokémon zijn duidelijk een uitzondering. Dat heeft niet per se te maken met de gemiste potentie, maar met het feit dat de originele games onwijs sterk waren. Ontwikkelaar ILCA doet het minimale om de games naar de Switch te brengen en dat viel dan ook niet bij iedereen in de smaak.

“Brilliant Diamond en Shining Pearl zijn niet de ideale versie van deze games, maar toch heb ik me de laatste maand goed vermaakt met Brilliant Diamond. Bovendien durf ik met zekerheid te zeggen dat als ik in de toekomst op avontuur wil in Sinnoh, ik dan meestal voor de remakes zal kiezen.” - Marcus Talens

Ondanks alle kritiek is de Sinnoh-regio een warme deken die zowel fans van de originele DS-games als nieuweling heerlijk verwarmt. Brilliant Diamond en Shining Pearl zit vol toffe Pokémon, toffe endgame content en speelt simpelweg heerlijk weg. Fans van de bekende IP stoppen met gemak weer 50 uur in deze remakes, terwijl het jongere publiek makkelijk kan instappen voor een avontuur dat ze waarschijnlijk nog nooit hebben ervaren.
deathloop headerf1631525487

3. Deathloop

Een moordpuzzel oplossen was nog nooit zo leuk. Deathloop weet een interessante wereld voor te schotelen die constant smeekt om verkent te worden. Wat de speler niet weet, is dat het bekend raken met de wereld een essentieel onderdeel van de gameplay is. Het laat maar weer eens zien dat ontwikkelaar Arkane Studios heer en meester is als het aankomt op het ontwerpen van een wereld.

“Arkane Studios staat vrijwel garant voor instant klassiekers en Deathloop is daar gelukkig geen uitzondering op. Het time loop-concept is uniek in de wereld van games, de stijl is briljant en de gameplay is heerlijk. Als je één game uit 2021 moet spelen, laat het dan Deathloop zijn!” - Ralph Beentjes

Toch stopt de plezier daar niet, want ook qua gameplay zit Deathloop dik in orde. Er is altijd wel progressie te behalen in deze actiegame en dat terwijl je toch vaak genoeg weer van vooraf aan moet beginnen. Informatie is wat je telkens weer verdient en zorgt er dan ook voor dat je constant door wil spelen om de knotsgekke geheimen van het verhaal te ontrafelen.
halo infinite master chieff1616493849

2. Halo Infinite

De laatste grote game die in 2021 verscheen is direct één van de grootste pareltjes van het jaar. Heel gek is dat niet gezien Halo Infinite een frisse wind is voor de reeks met een vernieuwde focus in de singleplayer. Naast de traditionele campaign missies heeft Zeta Halo een uitgestrekte open-world die een enorm plezier is om te verkennen.
Het is dan ook enorm jammer dat een paar essentiële Halo-features, zoals splitscreen co-op in de singleplayer, nog een tijdje ontbreken. Ook het gebrek van The Forge is een gemis, maar dat zijn ook direct de grootste kritiekpunten op het nieuwste avontuur van Master Chief.

“343 Industries heeft het voor elkaar gekregen om een geweldige Halo game af te leveren en kunnen we met zekerheid stellen dat de game absoluut briljant is. Zonder twijfel de beste multiplayer shooter van het jaar en dan heb je ook nog een campaign die makkelijk kan concurreren met de andere grote jongens.” - Roland Janssen

Toch houdt het daar niet op, want Halo Infinite heeft ook nog een uitgebreide multiplayer die fans van het eerste uur en nieuwkomers verwelkomd. 343 Industries heeft eindelijk een multiplayer afgeleverd die in de buurt komt bij de hoogtijdagen van Bungie. Het feit dat die multiplayer alleen maar verder uitgebreid zal worden, zorgt er dan ook voor dat Halo weer terug is aan de top.
it takes twof1614606438

1. It Takes Two

Toch is het It Takes Two die aan de top staat als het aankomt op de beste games van 2021. Het nieuwe geesteskindje van Josef Fares en zijn team is het kroonjuweel van ontwikkelaar Hazelight Studios en is een must-play voor iedere gamer. Iedere gamer die bereid is om plezier te delen in ieder geval, want de game kun je alleen via 2-speler co-op spelen.
Deze 3D-platformer barst uit zijn voegen van de creativiteit op ieder vlak. De omgevingen zijn telkens weer verbazingwekkend mooi en zitten vol geheimen te ontdekken. De gameplay verandert met ieder gebied mee, waarbij nieuwe mechanics in rap tempo afgewisseld worden. Het is alsof de game ADHD heeft en je steeds iets nieuws wil laten zien zonder dat je ooit verdwaald raakt in het gekke web van creativiteit.

“It Takes Two is een wonderlijke game waar we het over tien jaar nog steeds over hebben vanwege de eindeloze creativiteit en het slimme design dat constant weet te verbazen terwijl er een glimlach op je gezicht danst.” - Luuc ten Velde

Het tempo is dan ook meesterlijk dankzij het hartverwarmende verhaal dat zelfs emotieloze spelers bij de lurven grijpt. Of dat nou wegens de geweldige humor is of de gevoelige snaar die soms geraakt wordt; het verhaal is heerlijk om mee te maken. Trommel daarom een goede vriend op en ga er lekker voor zitten, want wat gezelschap kunnen we in deze barre tijd allemaal goed gebruiken!

Het beste van 2021 voor jou op een rij!

Nu 2021 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2021! Houd de site in de gaten voor nieuwe lijsten met het beste van wat 2021 ons heeft gebracht!