De tofste DiRT 5 features - Racen met Nolan North en Troy Baker

Article
maandag, 09 november 2020 om 13:00
dirt5 keyart 4kf1604524057
Met de volgende generatie consoles om de hoek brengt Codemasters alvast haar eerste cross-gen titel uit: DiRT 5. Wat zijn de tofste features van deze arcade racegame?
DiRT 5 zal op zowel de huidige generatie consoles uitkomen als op de volgende. In tegenstelling tot het vrij serieuze DiRT Rally 2.0 is dit deel wat meer gericht op arcade racen en doet de afstelling van je auto er iets minder toe. Die invalshoek sijpelt ook door in de algehele vibe van de game. Plezier staat voorop en dat kan natuurlijk niet zonder deze tofste features.

Plankgas met je eigen career mode

Ten eerste is er natuurlijk een grote hoofdmodus: het doorlopen van je eigen carrière. Al aan het begin hoor je een wel heel bekende stem die je vanuit het menu toespreekt. Jazeker, dat is Troy Baker! Niet alleen rijmt de naam blijkbaar erg makkelijk, de stemacteur bekend van onder meer Death Stranding en The Last of Us, heeft net als Nolan 'Oh crap crap crap' North zijn stem verleend aan DiRT 5.
Na de openingsrace nodigt hij je uit voor Team AJ om naam en faam te gaan maken voor jezelf. En om dat te doen heb je tal van races te winnen. Deze vinden plaats op behoorlijk uiteenlopende locaties. In totaal zitten er meer dan zeventig parcoursen in de game. Je komt in genoeg continenten en gaat bijvoorbeeld van de Afrikaanse savanne naar een typisch Gymkhana-terrein in Manhattan. Genoeg om je heel wat uurtjes mee te vermaken in ieder geval.
tofste dirt 5 features norway 2f1604525307

Pas je profiel en wagens aan

Voor degenen onder ons die het leuk vinden om als een crea bea de vele auto's in de game tot een kunstwerkje om te toveren, zijn er genoeg opties voor customisation. Naast de mogelijkheid om je eigen profiel wat op te leuken met logo's, stickers, achtergronden en een nickname, kun je dus ook je eigen liveries ontwerpen. Een feature met een persoonlijk tintje dus.
Verwacht geen heel diepgaande opties, maar DiRT 5 geeft je genoeg vrijheid in de customisation om toch met heel anders uitziende wagens op de proppen te komen. Die kun je dan weer inzetten in de andere modi, waaronder de multiplayer. Eens zien dus wie er straks de vetste bak heeft!
tofste dirt 5 features mb evo2f1604525417

Bouwen met Playgrounds

Een feature die we nog niet eerder hebben gezien in DiRT 5 is Playgrounds. Deze speciale modus draait volledig om het creëren, delen en ontdekken van arena's en banen die door de spelers zelf worden gemaakt. Je begint met een leeg gebied en bouwt al snel jouw Playground als een soort Legoparadijs vanaf de grond op.
Codemasters lijkt vooral eenvoudigheid en een intuïtieve interface belangrijk te vinden voor deze feature. Hoewel je veel verschillende objecten kunt gebruiken zoals vlammende ringen, schansen, tunnels en borden, heb je deze dingen al neergezet voor je met je ogen hebt kunnen knipperen. Je kan je eigen baan op elk gewenst moment tussendoor testen. Zo kan je kijken of bepaalde bochten wel ècht te halen zijn tijdens een race en er niet alleen maar indrukwekkend uitzien.
tofste dirt 5 features norway 5f1604525372

Dit is pas splitscreen

Multiplayer krijgt een steeds grotere rol in games, zo lijkt de trend van de afgelopen jaren te zijn. Vergeleken met het PS2-tijdperk zijn er vrij weinig games in splitscreen te spelen. DiRT 5 doorbreekt die trend, want je kan deze racegame ook lekker samen op de bank spelen.
Sterker, de local multiplayer van DiRT 5 blijft niet beperkt tot twee spelers, maar laat je zelfs met drie vrienden gamen. Hoe vaak zien we nog dat het scherm in vieren wordt geknipt en je met zoveel man dezelfde game aan het spelen bent op één console? DiRT 5 maakt indruk met deze feature, al zal het op de PS5 en Xbox Series X vast beter speelbaar zijn dan op diens voorlopers.
de tofste dirt 5 features china 1f1604525347

Performance versus beeldkwaliteit

Aangezien DiRT 5 een van de eerste next-gen games wordt die ook nog op oude hardware moet kunnen draaien, heeft Codemasters er goed aan gedaan om spelers de keuze te geven in hoe zij de game het liefst ervaren. Op de oude consoles kun je kiezen uit betere graphics met 30 frames per second, of een stabiele 60 fps waarbij je iets aan beeldkwaliteit inlevert.
DiRT 5 krijgt voor de PS5 en Xbox Series X een update (gratis voor bezitters van de current-gen versie) die het aantal frames per seconde zelfs naar 120 tilt. Door de sterkere hardware lijden de graphics er bovendien niet onder.
Wil je meer over de game weten, lees dan ook ons artikel Alles wat je moet weten over DiRT 5!