Speler vs. Hacker: Wie wint?

Article
dinsdag, 02 november 2021 om 7:00
wpa2 lek laat hackers wereldwijd afluisteren 119903 1f1690271601
Hackers zijn een doorn in het oog voor alle internetgebruikers en gamers vormen daarop geen uitzondering. Net zoals in een game proberen hackers hun rivalen en slachtoffers steeds te slim af te zijn. En als het spel is uitgespeeld blijken zij er met de virtuele buit vandoor te zijn gegaan. Hackers gebruiken hiervoor traditionele methodes, zoals phishing en virussen. Daarnaast bestaat er nog het fenomeen van in-game hacking. Wil je voorkomen dat internetcriminelen er vandoor gaan met jouw persoonlijke gegevens en de inventaris van je character plunderen? Dan doe je er goed aan om even door te lezen.

Veilig verbinden

Het komt niet zoveel meer voor, maar ooit kochten we onze games gewoon in een game store. We installeerden het spel vanaf een cd-rom en speelden deze offline. Een beetje gameliefhebber bouwde zo een uitgebreide collectie op om al dan niet te etaleren in de persoonlijke gamekamer. Toch was er onder gamers een grote behoefte om ook tegen en met elkaar te spelen en de online multiplayergame werd een feit. Dankzij de online game-accounts konden de cd-roms naar de kringloop en hoeven we de deur niet meer uit om de nieuwste game te kopen.
Online gamen heeft ontzettend veel voordelen, maar je moet wel de juiste veiligheidsmaatregelen treffen om van deze voordelen te profiteren. Een veilige internetverbinding is dan de eerste stap. Door een VPN in te schakelen voorkom je dat hackers jouw gegevens kunnen lezen en deze kunnen herleiden naar jou. Al het dataverkeer wordt versleuteld en jouw IP-adres gaat schuil achter het IP-adres van de VPN-server. Wil je VPN op bijvoorbeeld je PS5 installeren? Dat kan heel makkelijk door VPN voor Windows te downloaden en je console met je PC of router te verbinden.
controller 2618897 1920f1570547120

Meest voorkomende cyberdreigingen voor gamers

Cybercriminelen zijn uit op geld en persoonlijke gegevens van internetgebruikers. Ze kunnen rechtstreeks geld van jou afhandig maken door je bijvoorbeeld een phishingmail te sturen met een betaallink. Ook aan jouw persoonsgegevens kunnen ze flink verdienen, al gaat het dan iets minder rechtstreeks. Gamers lopen online dezelfde risico’s als iedere andere internetgebruiker, al komen daar nog een paar bijzondere dreigingen bij:
In-game hacking
Games hebben een bijzondere eigenschap, namelijk virtueel geld. Je betaalt met echte euro’s voor bijvoorbeeld diamanten, geüpgrade wapenuitrustingen, luxe meubels en aparte haarstijlen voor je character. Ook virtueel geld is dus waardevol. En het komt niet zelden voor dat deze elementen verhandeld worden op de zwarte markt. Er zijn namelijk best wat mensen die echt geld overhebben voor een volledig uitgebouwd karakter. Dat scheelt de hackers weer een paar honderd uur spelen en ontwikkelen. Als jouw inventaris ineens is geplunderd ben je waarschijnlijk het slachtoffer geworden van in-game hacking.
Spoofing
Spoofing is helaas een veelgebruikte hackmethode in de gamewereld. Het betekent letterlijk ‘foppen’. Hackers proberen je via spoofing te misleiden door zich anders voor te doen dan wie ze in werkelijkheid zijn. Het meest bekend zijn de spoofingwebsites. Dit zijn nagemaakte websites die er precies hetzelfde uitzien als de officiële website. Argeloos voer je je inloggegevens in en voilà, cybercriminelen hebben nu toegang tot jouw persoonlijke gegevens én je betaalinformatie.
DDoS-aanval
Bij een DDoS-aanval sturen cybercriminelen zoveel informatie naar een server, dat het hele netwerk of de website overbelast raakt. Het gevolg is dat niemand de website kan bereiken of in kan loggen op een account. Als je een gameconsole hebt, is de kans groot dat je hier eens mee te maken krijgt. Zo worden DDoS-aanvallen regelmatig uitgevoerd op bijvoorbeeld Playstation Network, Xbox Live en Nintendo Switch Online. Behalve dat je een tijdje niet kunt spelen, blijft de schade voor jou als gamer beperkt. DDoS-aanvallen zijn vooral schadelijk voor de reputatie van deze bedrijven.
nieuwe macos fout geeft hacker toegang tot volledig systeem 124059

Stappen die elke gamer moet nemen om zichzelf online te beschermen

Hiervoor noemden we al een VPN als een van de beste manieren om je digitale veiligheid en privacy te beschermen. Daarnaast zijn er nog een paar belangrijke maatregelen die iedere internetgebruiker, en dus ook gamer, zou moeten treffen:
  1. Kies unieke wachtwoorden: Gebruik voor ieder account een nieuw en moeilijk te raden wachtwoord.
  2. Klik niet op iedere link: Ontvang je een e-mail met een link? Verifieer dan of de e-mail ook echt van de beoogde afzender komt.
  3. Gebruik multifactorauthenticatie: Gebruik naast je wachtwoord ook een sms-code of een vingerafdruk om in te loggen op accounts.
  4. Update je software: Updates bevatten leuke extra’s en uitbreidingen, maar ook de broodnodige beveiligingsupdates.

Populair Nieuws