Shared universe - 10 universums waarvan je niet wist dat ze bestaan

Article
maandag, 01 januari 2018 om 13:05
xgn google image
In een concept van een shared universe behoren meerdere titels tot één wereld. Een populair en bekend voorbeeld zijn de films van de Avengers. Maar er zijn veel meer voorbeelden te noemen en dus hebben wij een aantal leuke en onbekende voorbeelden voor je op een rijtje gezet.
Thor en Iron Man. Batman en Superman. Deze personages leven in dezelfde wereld en komen samen in epische verhalen waar er tegen enorme vijanden gevochten moet worden. Dit noemen we een shared universe en dit komt vaker voor dan je denkt. Wil je een aantal leuke universums leren kennen, lees dan vooral verder.

10. Godzilla en King Kong

Godzilla vs King Kong komt in 2020 in de bioscopen, maar dit is absoluut niet de eerste keer dat de twee monsters met elkaar op de vuist gaan. In het jaar 1962 vochten ze voor het eerst op het witte doek in een Japanse film genaamd King Kong contra Godzilla. Dit was de eerste film van King Kong en Godzilla die in kleur werd uitgegeven. De film deed het erg goed in Japan en kreeg zelfs een Amerikaanse versie met een ander einde.
In 2020 komen de twee dus weer bij elkaar voor een titanenstrijd in de moderne wereld. De films Godzilla uit 2014 en Kong: Skull Island uit 2017 waren voorlopers van de nieuwe film en nog voor 2020 zal er een derde voorloper in de bioscoop komen genaamd Godzilla: King of Monsters. In deze film zal Godzilla het opnemen tegen de monsters Rodan, Mothra en King Ghidorah. Zo krijgt Godzilla wel wat meer oefening voor het gevecht tegen King Kong.
123777

9. Grand Theft Auto en Manhunt

Het gebeurt wel eens vaker dat twee games van dezelfde uitgever of ontwikkelaar stiekem bij elkaar passen. Maar bij de Manhunt games en de Grand Theft Auto games is het iets anders. Carcer City, de stad waar Manhunt zich afspeelt bestaat namelijk in het GTA universum, waardoor er aardig wat dingen tussen de twee games hetzelfde zijn. De grootste overeenkomst tussen de twee games is echter de gang genaamd The Smileys in Manhunt, die in GTA 2 bekend staat als The Loonies en dus in beide games voorkomt.
Daarnaast zijn er nog andere verwijzingen. Carcer City wordt vaak genoemd in Grand Theft Auto games, bijvoorbeeld tijdens het nieuws op de radio of in dialoog met NPCs. Ook zijn er figuurtjes te koop in GTA van de personages uit Manhunt. Ook is het drankje Sprunk in beide franchises te gebruiken als item en zijn er verschillende omgevingen die erg op elkaar lijken.
123778

8. Spy Kids en Machete

Spy Kids is een familiefilm over een familie van spionnen. Machete is een actiefilm over een man die ingehuurd wordt om het vuile werk te doen van de FBI en hiervoor een machete gebruikt. Machete is de oom van de kinderen in Spy Kids. Dat was vast niet iets dat iedereen aan zag komen.
En toch is het zo. Het personage Machete heeft een rol in de Spy Kids films en de Machete films, waardoor de twee franchises effectief bij elkaar in één universum gegooid worden. Dat is voor veel mensen bijzonder, want Spy Kids is een kindvriendelijke film en Machete zit vol met geweld en bloedvergieten. Van alle films die bij elkaar horen, is deze combinatie waarschijnlijk wel één van de meest onverwachte.
123779

7. Dead or Alive en Ninja Gaiden

Ninja Gaiden en Dead or Alive zijn games die door dezelfde ontwikkelaar zijn gemaakt. Maar je verwacht niet meteen dat ze dan ook in hetzelfde universum zitten. De ontwikkelaar gaat hierin net iets verder dan normaal, want de games hebben wel allebei een andere visuele stijl. Daarom worden personages ook aangepast, zodat ze in de visuele stijl van de games passen.
Zo ziet Kasumi er in de Dead or Alive games uit als een schattig meisje met een te kleine bikini maar draagt ze in de Ninja Gaiden games een echt ninja uniform. Omdat de games zich afspelen in hetzelfde universum is er een hele tijdslijn opgesteld waar alle Dead or Alive en Ninja Gaiden games precies in volgorde worden gezet.
123780

6. Prison Break en Breakout Kings

Soms worden twee dingen al aan elkaar verbonden door één overeenkomst. In het geval van Prison Break en Breakout Kings is het één personage. Het personage dat bekend staat als Theodore “T-Bag” Bagwell verschijnt namelijk in allebei de series. Hij is een hoofdpersoon in Prison Break, maar komt maar in één aflevering van Breakout Kings voor.
Maar terwijl Prison Break het geweldig deed op tv en zelf na jaren een nieuw seizoen heeft gekregen, ging dat bij Breakout Kings iets anders. Zelfs al zou T-Bag terug willen komen in de tv serie, dan zou dat niet kunnen. Breakout Kings is namelijk na seizoen 2 geannuleerd.
123781

5. Assassin’s Creed en Watch Dogs

Ubisoft vindt het leuk om verwijzingen van andere games in één game te stoppen. Zo ook de verwijzingen en grappen die werden uitgewisseld tussen Assassin’s Creed en Watch Dogs, die veel fans aan het speculeren bracht. Tot de missie in Watch Dogs waar je aan personage uit Assassin's Creed om het leven bracht.
In Assassin’s Creed Origins ging Ubisoft nog even iets verder. Daar kun je een email vinden met een foto waarin Aiden Pearce, het hoofdpersonage van Watch Dogs, op te zien is.
Maar als we hier wat dieper op ingaan, dan lopen we al snel tegen wat problemen aan. Want Assassin’s Creed is ook een game in Watch Dogs en in Watch Dogs 2 breek je op en gegeven moment in bij Ubisoft om beelden van een Ubisoft game te stelen. En ergens moet Child of Light ook in het verhaal passen, maar hoe weten we nog niet.
123782

4. Bones, The Finder, Sleepy Hollow, Rosewood

Vier televisieseries die met elkaar in verband staan? Het kan en deze vier series bewijzen dat. Laten we beginnen met Bones, de serie die alles aan elkaar vastmaakt als het secondelijm is. Met deze serie begon het ook allemaal, want één van deze series, The Finder, is een directe spin-off van Bones.
De andere series worden op een andere manier verbonden aan Bones en The Finder. Sleepy Hollow en Rosewood hebben namelijk beide een crossover met Bones. De crossover tussen Bones en Sleepy Hollow heeft twee delen, één aflevering in beide series.
De crossover tussen Bones en Rosewood is kleiner, want één personage uit Bones verschijnt in één aflevering van Rosewood. Ondanks de grootte, zorgt dit er wel voor dat ook Rosewood bij het universum past.
123783

3. BioShock, Gone Home en Firewatch

BioShock is een bekende franchise van AAA-games, Gone Home en Firewatch zijn ook bekend maar zijn indiegames, hoe passen deze games in elkaar? Nou, het begint allemaal bij de Minerva’s Den DLC voor BioShock 2, waar spelers een videogame genaamd Spitfire kunnen spelen. In Gone Home kun je als speler de game Super Spitfire vinden. Dat klinkt als weinig bewijs, maar de ontwikkelaar van Gone Home heeft gewerkt aan de DLC van BioShock 2 en de verwijzing is dus met opzet in Gone Home geplaatst.
Firewatch heeft dan weer een directe verwijzing naar Gone Home. In Firewatch kun je namelijk een boek vinden dat geschreven is door een personage uit Gone Home. Sterker nog, het is een boek geschreven door de vader van het speelbare personage in Gone Home. Zijn boeken zijn belangrijk voor het verhaal van Gone Home en dus een verbinding tussen Gone Home en Firewatch.
123784

2. JAG, First Monday, NCIS, NCIS Los Angeles, NCIS New Orleans, Scorpion, Macgyver2016 en Hawaii Five-0

NCIS is een ontzettend populaire serie die een aantal spin-offs kreeg in de vorm van NCIS: New Orleans en NCIS: Los Angeles. Het is dan ook logisch dat personages uit deze drie series regelmatig bij elkaar over de vloer komen. Er zijn zelfs personages die in alle drie de series zijn verschenen.
Maar het NCIS imperium stopt niet bij één franchise. Ook buiten NCIS zijn er een hoop crossovers aangegaan, waardoor we het NCIS universum zeker één van de grootste kunnen noemen in de geschiedenis van televisie. Zo zijn er personages van NCIS verschenen in JAG en waren er personages uit NCIS: Los Angeles te zien in Hawaii Five-0 en Scorpion. Hawaii Five-0 heeft weer een crossover met MacGyver 2016 en JAG heeft een crossover met First Monday, waardoor er in totaal acht verschillende series in dit universum zitten.
123785

1. CSI, CSI Miami, CSI New York, CSI Cyber, Two and a Half Men, Cold Case, Without A Trace en MythBusters

Nog een serie die immens populair is een aantal bekende spin-off series heeft is CSI. CSI vormt samen met CSI: New York, CSI: Miami en CSI: Cyber een universum waar ruimte is voor een hoop crossovers en een aantal afleveringen waar verschillende personages uit verschillende series bij elkaar komen. Een aflevering waar personages uit alle series verschijnen is helaas nooit uitgekomen.
Naast de CSI series zijn er ook afleveringen waarbij andere series in het CSI universum getrokken worden. Zo is er een crossover tussen CSI: New York en Cold Case en heeft CSI een crossover met Without a Trace en Two and a Half Men. De meest interessante link tussen twee series is toch wel die tussen CSI en MythBusters. In één aflevering verschijnen Jamie en Adam van de MythBusters als labwerkers in CSI en later testen ze in hun eigen serie iets uit deze aflevering.

Shared universe, er is nog meer!

Natuurlijk zijn er nog meer series die een universum delen en wij zijn dan ook geïnteresseerd in de voorbeelden die jullie kunnen noemen! En kenden jullie deze tien universums al? Laat het ons allemaal weten in de comments.

Populair Nieuws