Een kijkje in de keuken bij Project CARS studio Slightly Mad

Article
dinsdag, 05 mei 2015 om 12:57
xgn google image
Binnenkort kunnen we aan de bak met Project CARS, een toffe racegame uit de stal van Slightly Mad Studios. Maar waar komt deze studio vandaan en waarom zet juist deze studio een dikke titel neer als Project CARS? Lees het in deze Project CARS studio special.
Zoals velen van jullie weten komt Project CARS binnenkort in de schappen terecht op consoles en PC. In de game start je een carriére als coureur onderaan de ladder, jawel, in een kart. Vanaf daar ga je langzaam de ranglijsten beklimmen totdat je uiteindelijk een heuse formule 1 coureur wordt.
Daarna is het natuurlijk zaak om je titel te verdedigen. Daarbij focus je je ook op andere motorsporten, maar dat is binnenkort te lezen in de recensie van de game. Het belooft in ieder geval een dijk van een game te worden die zowel offline als online erg tof wordt.
De game is ontwikkeld door Slightly Mad Studios, een studio waarvan je misschien niet direct zou verwachten dat deze een dergelijke massieve titel neer zou zetten. Maar eigenlijk is het heel logisch dat juist een dergelijke titel uit die stal komt. De studio heeft namelijk meer racegames neergezet dan de meesten weten.
Slightly Mad Project CARS studio special - Need for Speed

Slightly Mad Studios begon al getalenteerd

Slightly Mad Studios is een ontwikkelaar die in januari 2009 opgericht is. De onafhankelijke Britse studio bestaat momenteel uit meer dan 100 medewerkers die verspreid zijn over de hele wereld, maar het hoofdkantoor zit in London, vlakbij de Tower Bridge.
Op 12 januari nam Slightly Mad Studios Blimey! Games over. Deze softwareontwikkelaar, geleid door Ian Bell had al wat ervaring met het race genre in huis en dat was voor Slightly Mad wel interessant. Blimey! Games had namelijk de GTR games al uitgebracht voor PC.
De overname van Blimey! Games was daarbij makkelijk, aangezien deze studio door Ian Bell geleid werd en laat dat nou net de oprichter van Slightly Mad zijn. De nieuwgevormde studio bewees in het eerste jaar al enorme potentie in huis te hebben voor het racing genre en belandde in de Develop 100 lijst (2010) op de 17e plek.
Slightly Mad Project CARS studio special 2

Sterke racegames neergezet met andere partijen

Slightly Mad Studios kwam op die plek onder andere door de release van Need for Speed: Shift. De racegame werd door iedereen bijzonder goed ontvangen en kreeg bij ons een 8,6 in de recensie.
De game bracht namelijk net de verandering die de NFS-franchise nodig had en bevatte een mooie balans tussen arcade en realisme. Daarbij zag de game er erg goed uit voor zijn tijd. Electronics Arts, de uitgever van Shift was ook erg blij met het resultaat en Slightly Mad kon met een tweede deel van Shift aan de bak.
Deze game getiteld, Shift 2 Unleashed, kwam in 2011 uit voor Xbox 360, PlayStation 3, PC en Mac. Ook deze game werd goed ontvangen door het publiek. Wij bekroonden de game met een 8.0 omdat de game wederom erg realistisch overkwam, maar nét ietsje te arcadeachtig aanvoelde.
In 2012 kwam Slightly Mad uiteindelijk met Test Drive: Ferrari Legends. Deze game werd uitgegeven door Atari en kwam uit op de Xbox 360, PC en PlayStation 3. Helaas werd deze titel iets minder goed ontvangen. Omdat de auto’s er erg goed uitzagen en de game een lange campagne had kreeg de game een krappe 6.0 in onze recensie.
Slightly Mad Project CARS studio special

Project CARS studio - World of Mass Development

Slightly Mad Studios heeft dus behoorlijk wat ervaring als het aankomt op racing games. De mensen daar weten waar ze goed in zijn en maken daar ook in de huidige projecten gretig gebruik van. Project CARS is één van die projecten, maar er is nog een ander project genaamd World of Speed. Met Project CARS zijn we al even aan de slag gegaan en we waren al behoorlijk onder de indruk zoals in de preview te lezen is.
World of Speed kent helaas nog geen releasedatum, maar deze racing MMO belooft ook weer een fantastische game te worden. Zowel CARS als World of Speed worden via World of Mass Development ontwikkeld.
Dit is Slightly Mad Studios’ eigen community-based ontwikkelings-, test en fundraising platform waarmee Slightly Mad Studios twee dingen probeert te bereiken. Games maken waarbij het publiek of de community actief meedenkt en daarnaast een manier om de standaard (hoge) ontwikkelkosten omzeilen.
De community kan via World of Mass Development dus meedenken, testversies van de games spelen, en bij bepaalde lidmaatschappen zelfs meeluisteren met de vergaderingen die er plaatsvinden. Daarbij krijgen leden van deze community ook nog eens toegang tot diverse evenementen.
Project CARS zal de eerste game worden die via deze weg gemaakt is en hoe dat uitpakt zullen we dus snel gaan zien. De game komt op 7 mei naar de Xbox One, PlayStation 4, Wii U en de PC.