InnoGames Game Jam sfeerverslag - Creativiteit ten top

Article
vrijdag, 19 augustus 2016 om 21:49
xgn google image
Gamescom is niet alleen een evenement waar games bekeken en gespeeld worden, het biedt ook een ontmoetingsplek voor mensen die graag games maken. InnoGames heeft, in samenwerking met THREAKS, speciaal voor deze geïnteresseerden een game jam georganiseerd voor het Diversity Fund. Wat je je hierbij voor moet stellen, lees je in het InnoGames Game Jam sfeerverslag.
Heb je nog nooit van een game jam gehoord, dan moet je je het volgende voorstellen: een evenement waarbij mensen op locatie binnen een bepaalde tijd hun eigen games maken. Mensen met kennis van game-ontwikkeling laten hiermee zien waartoe zij in staat zijn. Meestal is hier ook een competitie met prijzen aan verbonden, maar dat is niet overal de primaire reden om mee te doen.
Als je bij de InnoGames Game Jam naar binnen loopt, is het een drukte van jewelste. Participanten zijn in overleg, aan het werk of zijn even een kleine pauze aan het nemen. Maar wat er vooral te zien is, is dat iedereen het naar zijn zin heeft. Vol enthousiasme wordt je bij de eerste paar stappen al aangesproken om te kijken naar vers gemaakte games, die op het eerste gezicht er al vaak noemenswaardig goed uit zien.
InnoGames Game Jam

InnoGames Game Jam brengt culturen samen

Wij spraken Mena Jacobs, een van de organisatoren van de InnoGames Game Jam en sleutelpersonen van THREAKS. Met duidelijke passie vertelde zij meer over wat het evenement inhield en hoe het geheel verloopt.
Jacobs vertelt dat de InnoGames Game Jam 48 uur duurt, waarbij maar liefst 180 participanten aanwezig zijn uit wel 27 verschillende landen. Deelnemers zijn gekozen op een zo’n uitgebreid mogelijke selectie aan landen en culturen met extra interesse naar de mensen die van ver komen, zoals Indonesië en Zuid-Korea. Zo stelt zij dat de InnoGames Game Jam bedoeld is om een hoop mensen met elkaar in contact te brengen door middel van creatieve processen.
Volgens Mena is een van de dingen waar zij het meest trots op is dan ook niet alleen het zien van erg creatieve ideeën die uitgewerkt worden, maar dat op deze locatie nieuwe vriendschappen ontstaan:
InnoGames Game Jam

Niet alleen maar hard werken

Dat het elkaar leren kennen een grote rol speelt, is een van de redenen waarom er volgens Mena en andere participanten, een vriendschappelijke sfeer heerst. Zo blijkt dat het vormen van de ontwikkelingsteam niet willekeurig gekozen wordt, maar expres gericht is op het vormen van nieuwe connecties. Mensen die elkaar al kenden moesten elkaar verlaten totdat je alleen nog maar met vreemden om je heen zat. Vervolgens was de opdracht om elkaar een knuffel te geven en over jezelf te praten.
Het sociale aspect van de InnoGames Game Jam is dan ook een groot succes geworden. Volgens Mena ontstond er steeds meer sociale interactie tussen de aanwezigen:
De mensen zijn al vanaf woensdag bezig met het creëren van games en er komt de nodige spanning bij kijken om zowel plezier te hebben als een prestatie neer te zetten. Dat schept al snel een band.
InnoGames Game Jam

Een kijkje bij de teams

Xx_RedDragon263_xx is één van de teams die aan de InnoGames Game Jam meedoet en doet een boekje open over zowel hun creatie als het evenement zelf. Het collectief, bestaande uit twee dames en vier heren, heeft 48 uur lang op elkaars nek gezeten, maar geen van allen heeft daar spijt van.
Het gezelschap heeft een game genaamd Mask Effect gemaakt, aangezien het thema van deze InnoGames Game Jam “maskers” is. Mask Effect is een multiplayer arena game waarbij twee tot vier spelers de strijd aan gaan om elkaars maskers kapot te maken. Breekt deze in stukken, dan heb je maar een paar seconden om een nieuwe te vinden, anders lig je er uit. Na een korte gameplay ervaring had het zo al een bestaande indiegame kunnen zijn, want kwaliteit was alom aanwezig.
Het team was er unaniem over eens dat het een erg leuke ervaring is, aangezien je kennis maakt met heel wat andere nationaliteiten en onderdelen van een ontwikkelingsproces. Saïda Maulany, lid van het team, noemt de InnoGames Game Jam als een plaats waar je de vrijheid krijgt om te doen wat je wilt. Alina Reder, een ander lid van het team, valt haar bij dat het een unieke gebeurtenis is, omdat je een hoop nieuwe mensen leert kennen.

Games van alle soorten en maten

Mask Effect is slechts een van de 39 projecten waaraan gewerkt wordt. Na een rondje over de vloer wordt het duidelijk dat de InnoGames Game Jam een broeinest is van creativiteit. Van VR tot smartphone games, echt alles is voorbij gekomen. Er zijn niet voor niets zes categorieën waaraan er deelgenomen kan worden.
Best art-, multiplayer-, VR-, feel-, mobiele- en maingames zijn de overkoepelende soorten die in de prijzen kunnen vallen. Deze zijn niet mis, want er kan hardware, goodies en faam gewonnen worden. De projecten worden ook getoond op de InnoGames Game Jam-site om online faam te verkrijgen. Helaas konden wij de uiteindelijke prijsuitreiking niet meer bijwonen, aangezien ook gamescom voor ons tot een einde komt.
InnoGames Game Jam

Alleen maar winnaars

Toch doet dit niet af aan de ervaring van het geheel, aangezien helemaal niks op het evenement aan te merken is. Een enorm creatieve bijeenkomst, die gezorgd heeft voor overweldigende resultaten en nieuwe vriendschappen. De InnoGames Game Jam is een geslaagd project in alle opzichten, voor zowel partipanten als organisatoren.