Hans Zimmer concert in Ahoy - Adembenemend mooi

Article
woensdag, 25 mei 2016 om 13:36
xgn google image
Eén van de grootste filmcomponisten die we vandaag de dag kennen en misschien ooit wel gekend hebben, kwam gisteren naar Nederland. In Rotterdam Ahoy bracht hij, ondersteund door een orkest, koor en speciale lichtshow, zijn repertoire ten gehore. De titels Inception, Interstellar, en Pirates of the Caribbean mogen voor zich spreken; het Hans Zimmer concert was geweldig!
Eindelijk was het dan zo ver. Hans Zimmer was op 24 mei 2016 voor de eerste keer op Nederlandse bodem om zijn prachtige filmmuziek ten gehore te brengen. Het Hans Zimmer concert in Ahoy was het zoveelste optreden van de componist en zijn orkest in de grote Europese toer die zij van begin april tot begin juni doen. Om de show helemaal af te maken werd het muzikale ensemble ook nog ondersteund door Marc Brickman, een wereldberoemde lichtontwerper. Gelukkig waren wij er bij om deze bijzondere gebeurtenis van dichtbij te ervaren.
Hans Zimmer concert

Het Hans Zimmer concert

Iets later dan gepland, in verband met verkeersproblemen, kon de show beginnen. De lichten gingen uit, het was pikkedonker en je wist dat er wat groots stond te wachten. Het Hans Zimmer concert begon met maar enkele muzikanten, alsof hij met zijn bandje zou komen optreden. De muziek werd langzaam aan naar een hoogtepunt gebracht en op het moment dat je voelde dat de muziek zou exploderen, werd het eerste doek omhoog getrokken.
We maakten kennis met de rest van de 'band' en waren het Hans Zimmer concert goed begonnen, heel goed begonnen zelfs. Maar daar hield het nog niet mee op, want de haren sprongen pas echt overeind toen het volgende doek ook op werd getrokken en het orkent en het koor werden ‘voorgesteld’. Van top tot teen kippenvel… En het was pas de introductie.

Spelenderwijs voorstellen van muzikanten

Zo overdonderd als wij waren van het begin van het Hans Zimmer concert, was de componist dat zelf waarschijnlijk ook. Bij het eerste praatje dat hij hield, wist hij amper uit zijn woorden te komen en te herinneren waarover hij wilde vertellen. Dit hield gedurende de show aan, maar met enkele grapjes maakte dit het geheel wel écht. Gelukkig spreekt de man wel de taal van muziek, en goed ook.
De eerste paar nummers van het Hans Zimmer concert stonden een beetje in het teken van het voorstellen van de verschillende ‘bandleden’ die door de jaren heen met Hans Zimmer gewerkt hebben. Hierin kregen de meesten een eigen solo stuk, waarin zij zich korte introduceerden. Tenminste, nadat Hans Zimmer ze wat fijne woorden had toegesproken.
Hans Zimmer Concert Medley

Medleys van alle topnummers

De volledige show zou bestaan uit het gehele repertoire van Hans Zimmer, die inmiddels als ruim twintig jaar mee gaat in de filmindustrie in Hollywood. Mocht je niet bekend zijn met de filmmuziek van deze wereldberoemde componist, bekijk dan eens deze Hans Zimmer special met tien van zijn meesterwerken. In de ‘eerste helft’ hoorden we onder andere muziek uit Crimson Tide, Pirates of the Caribbean en natuurlijk The Lion King. Allen stuk voor stuk een genot om naar te luisteren.
Het was duidelijk wat de insteek zou zijn. Hans Zimmer zou een introducerend verhaaltje vertellen over de film waaraan hij heeft meegewerkt en hoe de muziek daarvoor tot stand is gekomen. Vervolgens zou hij deze stukken in dit Hans Zimmer concert als een lange medley spelen, waarbij we continu op het puntje van onze stoel hebben gezeten.

Na de pauze barstte het pas echt los

Na een korte pauze van 20 minuten ging het spektakel verder. Je dacht na het eerste deel al dat het onmogelijk was om de prachtige muziek te overtreffen, maar toch was dit het geval. De show barstte direct na de pauze namelijk pas écht los. Met het nummer ‘You're so cool’ uit de film True Romance was je direct weer bij de les.
Zoals met elk concert waren alle topnummers bewaard voor het tweede deel. Zo was het met dit Hans Zimmer concert niet anders. Onder andere de muziek van Interstellar en The Dark Knight werden in het tweede deel gespeeld. Ondersteund door een hele hoop visuals, die bewogen op het geluid van de muziek en de verschillende instrumenten, sprong het kippenvel je met enige regelmaat op je armen.
Hans Zimmer Concert Lichtshow

De lichtshow

Gelijk was ook duidelijk wat er bedoeld werd met de term ‘lichtshow’. In de eerste helft van het Hans Zimmer concert werden er wel lichten gebruikt, maar dan meer om de verschillende muzikanten te belichten wanneer zij een belangrijk muzikaal stuk speelden. Je had hierbij nog niet echt het idee dat Marc Brickman, die wereldwijd bekend staat om zijn creaties, aan het werk was.
Maar net zoals met de muziek, werd na de pauze al snel duidelijk wat de beste man allemaal in zijn mars heeft. Een film kijken met de muziek van Hans Zimmer is al intens, de muziek live horen, maakt het nog intenser en tel daar nog een dikke lichtshow bij op en je weet; beter dan dit wordt het niet. Je vergat af en toe gewoon adem te halen omdat er zoveel adembenemend mooie muziek en flitsend beeld op je af kwam dat je gewoon met de mond wijd open zat te kijken.
Het komt dan ook niet als een verrassing dat de show echt voorbij schoot alsof het maar twintig minuten had geduurd. Terwijl in werkelijkheid het Hans Zimmer concert een kleine drie uur duurde. Na een laatste dankwoord werd de componist en zijn orkest onder luid applaus het podium afgeklapt. Gedurende vijf minuten, terwijl sommige bezoekers al de uitgang zochten, hield dit aan, waarna de muzikanten terugkeerden voor een laatste optreden.
Hans Zimmer concert Inception

Het beste toetje ooit

Het nummer ‘Time’ van de film Inception was nog niet geweest en dat was iedere Hans Zimmer kenner natuurlijk al opgevallen. Nadat muziek van Batman versus Superman was geweest, was het moment dan eindelijk daar. Het toetje van de avond: Time.
Het was muisstil in de zaal, mensen pakten elkaar nog even stevig vast of gingen nog even goed voor de laatste drie minuten van de show zitten. Zoals Hans Zimmer het zelf al aankondigde, ging het nummer van de muzikale harten van de muzikanten naar de harten van het publiek. Voor wie het nummer niet kent, luister het hier.
Het nummer begint rustig, maar bouwt steeds meer intensiteit op tot dit losbarst. Uiteindelijk eindigt het nummer met een heel stille piano solo van de meester zelf. Dood, maar dan ook echt doodstil luisterden duizenden mensen naar de laatste noten die Hans Zimmer die avond zou spelen. Toen het nummer ten einde kwam sprong iedereen van de banken en gaf men een oorverdovend applaus. We waren getuigen geweest van een onvergetelijke avond.

Beter dan dit wordt het niet

Het moge duidelijk zijn dat het Hans Zimmer concert er eentje is dat je nooit zal vergeten. Waar je ook vandaan komt, wat je geloof ook is, deze muziek weet mensen te raken en te verbinden. Of je nu bekend bent met de muziek of niet, we raden iedereen aan, dat wanneer de componist ooit nog terugkomt voor een optreden in Nederland, direct een kaartje te kopen. Al wordt het niet beter dan het nu al was!

Populair Nieuws