De 10 grootste game flops aller tijden - Falen is ook een kunst

Article
maandag, 07 mei 2018 om 15:03
xgn google image
De grootste angst van ontwikkelaars is dat hun game flopt. Begrijpelijk, want als je jaren besteedt aan een game wil je graag dat 'ie goed beoordeeld wordt, of in ieder geval gespeeld! Helaas is dit lang niet altijd het geval, en zijn sommige fiasco's verdoemd tot de vergetelheid. Maar vandaag worden ze opgerakeld, in deze 10 grootste game flops!

Aliens: Colonial Marines

Colonial Marines was een schoolvoorbeeld van slechte 'vergaming' van een vette filmfranchise. Voor release waren de graphics en gameplay veelbelovend, maar de game zelf bleek een grote teleurstelling, en dat na vier jaar ontwikkeling. Of waren het toch slechts negen maanden?
In ieder geval werd er een ouderwetse en lelijke miskraam gebaard die op een hoop kritiek kon rekenen. Eén fan ging zelfs zo ver dat hij Gearbox en SEGA een proces aan de broek spande voor misleidende reclame. Toch werden er nog 1,3 miljoen exemplaren verkocht.
Fans proberen er door middel van mods nog wat van te maken, maar het is alsof je klei van modder maakt. Daarom verdient Aliens: Colonial Marines dik z'n plek op deze lijst met grootse game flops.
71291

Sonic The Hedgehog

Van alle Sonic games die crap zijn (een heleboel), is Sonic The Hedgehog uit 2006 misschien wel het slechtst. Waardeloze camera, buitensporige laadtijden, matige controls en een hele trits aan bugs en glitches nodigden niet bepaald uit om deze game lang te spelen.
Opzich was de game nog redelijk ambitieus, met een uitgebreid maar belachelijk verhaal en meerdere characters waar je mee kon spelen. Eindbaas Hugo was nog enigszins mild en gaf het een zesje, maar eigenlijk had deze hoop stront nooit in de schappen mogen verschijnen. Sonic verdient beter en daarom is dit één van de grootste game flops aller tijden.
71293

E.T. The Extra-Terrestrial

Een game die in een paar weken wordt gemaakt door één man, dat kan natuurlijk nooit lukken. En dat deed het ook niet. Vijf miljoen exemplaren waren besteld om de Atari kas eens flink te spekken, maar het werd één van de grootste en beruchtste mislukkingen in de geschiedenis van videogames.
Het werd een onbegrijpelijke game die nauwelijks speelbaar was (zie bovenstaande video), waar zelfs Amerikaanse videogame crash uit 1983 aan werd toegeschreven. Van de vijf miljoen units werd zo'n 20 procent verkocht, waarvan er ook een deel weer werd teruggebracht.
In de documentaire Atari: Game Over wordt de mythe onderzocht dat Atari de overgebleven cartridges in een woestijn gedumpt zou hebben. Games die in de woestijn geloosd worden, dat kan alleen maar duiden op één van de grootste game flops aller tijden.
71294

Daikatana

Als John Romero een game maakt, wordt een succes. Na Wolfenstein 3D, Doom en Quake had de Lord of Id Software een welhaast goddelijke status. De poster voor Daikatana liet ons dan ook heel nuchter weten:
Hoogmoed komt helaas voor de val. Halverwege werd van engine gewisseld, personeel vertrok en andere problemen kwamen op die ervoor zorgden dat Daikatana jaren later dan gepland uitkwam en dus bij deze grootste game flops lijst terecht komt. Het was niet eens zo'n dramatische game, maar het had allemaal te lang geduurd en de game was veel minder dan beloofd.
71295

Duke Nukem Forever

De sequel op het geniale Duke Nukem 3D uit 1996 stond op vele wenslijstjes, maar het duurde ontiegelijk lang. Eind jaren 90 waren er al advertenties voor de game, maar in 2001 werd gemeld dat 'ie af zou zijn als 'ie af was.
Pas in 2011, 15 jaar na het origineel, meerdere engine wisselingen later, kwam Duke Nukem Forever uit. Inmiddels was er een nieuwe generatie gamers, die er niet echt meer op zat te wachten. Matige controls en lange laadtijden hielpen ook niet mee. Duke Nukem was verworden tot een cliché held en zal voor altijd bekend staan als één van de grootste game flops.
131087

No Man’s Sky

Vanaf het moment dat No Man’s Sky werd onthuld op de VGX Awards in 2013, werd er ontzettend naar deze titel uitgekeken. Gamers speculeerden eindeloos over de mogelijkheden in de game. Een procedureel gegenereerd met miljoenen planeten, met vreemde levensvormen en prachtige uitzichten in het verschiet. In de eindeloosheid van de ruimte leek alles wel mogelijk.
Jammer genoeg bleek het bij de release van No Man’s Sky in 2016 na meerdere vertragingen toch tegen te vallen. Spelers maakten kennis met een gigantische game, waarin naar verhouding weinig te doen was. De vrij standaard survival gameplay viel tegen vergeleken met de grote beloftes die waren gemaakt door game-regisseur Shaun Murray.
Hoewel de game niet werd afgeslacht in reviews, was de gedeelde mening van veel recensenten wel dat de game de hype bij lange na niet waar maakte. Het te hoge prijskaartje, standaard gameplay en technische problemen was voor velen een struikelblok. Gelukkig zijn de ontwikkelaars van No Man’s Sky niet bij de pakken neer gaan zitten. Sinds release zijn ze flink bezig geweest met gratis updates en er is zelfs een Xbox One versie op komst.
131088

Umbrella Corps

Nadat Capcom van Resident Evil 6 een bombastische third-person shooter had gemaakt, gingen ze voor Resident Evil 7: Biohazard terug naar de Survival/Horror gameplay waar de serie bekend mee werd. Toch kon Capcom de third-persoon niet helemaal loslaten, want het jaar ervoor kwamen ze met Umbrella Corps op de proppen. Een game die bijna even snel verscheen als dat het weer wegging.
Met Umbrella Corps probeerde Capcom te profiteren van de populaire eSports markt, maar slaagde daar helemaal niet in. Veel mensen kregen het gevoel dat ze een standaard shooter speelden met een likje Resident Evil verf er overheen. Er was simpelweg niets noemenswaardig aan de game, iets dat zich snel weerspiegelde in de cijfers die de game kreeg. Op Metacritic heeft Umbrella Corps nu gemiddeld een score van 36, wat een plek op deze lijst met grootste game flops passend maakt.
131089

Tony Hawk’s Pro Skater 5

In de begin van deze eeuw was er niets gaver dan de Tony Hawk’s Pro Skater serie. Activision en meneer Hawk hadden jarenlang vruchtbare samenwerking die leidde tot veel goed ontvangen delen in de Pro Skater serie. Na het mislukken van Tony Hawk’s Shred had Activision de serie in de ijskast gezet. Totdat in 2015 het lang verwachte vijfde deel in de Pro Skater serie werd aangekondigd, tot verheugen van veel fans.
Jammer genoeg was het uit de ijskast halen van de serie in dit geval meer vergelijkbaar met het opgraven van een rottend oud lijk. Bij release bleek dat er een patch moest worden gedownload waarvan de bestandsgrootte hoger was dan die van de game zelf. Snel werd het duidelijk dat de game overhaast werd uitgebracht voor de licentie op de naam van Tony Hawk verliep.
Ontwikkelaar Robomodo deed de serie geen eer aan en bracht een game uit die vrijwel door iedereen de grond in werd geboord. Een breed scala aan glitches, saaie omgevingen en vooral het nieuwe Slam gameplay element vielen allemaal niet in de smaak bij zowel de pers als gamers en zorgden ervoor dat dit één van de grootste game flops ooit werd. Als laatste schop na heeft Activision de servers voor de game gestopt, waardoor het op het moment van schrijven niet mogelijk is om de game normaal te spelen. Au.
131090

APB: All Points Bulletin

Toen ontwikkelaar Realtime Worlds APB: All Points Bulletin aankondigde was het moeilijk om er niet enthousiast over te zijn. Het concept van een online game vergelijkbaar met Grand Theft Autom, deels door één van de mensen die de eerste GTA bedacht heeft (David Jones)? Dat kan alleen maar goed uitpakken, toch? Jammer genoeg voor Realime Worlds was dit niet het geval.
De game kwam officieel uit in 2010, met weinig enthousiasme van de pers omdat reviews pas een week na release geplaatst mochten worden. Ook spelers liepen niet erg warm voor de game. Een paar maanden na launch bleek dat het verdienmodel van APB, betaalde abonnementen zoals World of Warcaft, niet genoeg geld in het laatje bracht voor Realtime Worlds.
Het resultaat? In het zelfde jaar werden de servers van de game al gesloten en raakte Realtime Worlds bankroet. Als dat niet één van de grootste game flops aller tijden is, weten wij het ook niet meer. Tegenwoordig gaat de game door het leven als free-to-play titel genaamd APB: Reloaded.
131091

Sonic Boom: Rise of Lyric

Het is jammer dat onze favoriete blauwe egel twee keer op deze lijst moet verschijnen, maar het is toch de pijnlijke waarheid. Sonic Boom: Rise of Lyric kwam gelijktijdig uit met de gelijknamige televisieserie (minus het Rise of Lyric gedeelte) en liet de serie in vergelijking geweldig uit zien.
Vrijwel iedereen was het er over eens dat de game ondermaats was. De framerate bleek hakkerig, levels waren ongeïnpsireerd en bovenal zat de game vol met allerlei bugs en glitches. De bugs waren zo extreem dat een uitbuiting van één specifieke bug je in staat stelde om de game binnen een uur uit te spelen. Als het aankomt op verkopen was de game ook teleurstellend, met amper een half miljoen verkochte exemplaren.
Omdat Sonic een legendarisch personage is verdient deze game een plek op de lijst met grootste game flops.

Grootste game flops aller tijden - Heb jij ze gespeeld?

Populair Nieuws

Laatste Reacties