Google Chromecast gaming - Hoe het werkt en wat we kunnen verwachten?

Article
donderdag, 01 oktober 2015 om 16:37
xgn google image
Google heeft gisteren tijdens een Google event aangekondigd dat er twee nieuwe Chromecasts op de markt komen. Naast een Chromecast Audio is de vorige Chromecast versie verbeterd en kun je er nu zelfs mee gamen. Hier leggen we uit hoe Google Chromecast gaming in zijn werking gaat.

Hoe werkt het?

Google zet met de vernieuwde Chromecast verder in op gamen en maakt het met de Chromecast mogelijk om games te spelen op je televisiescherm. Dit zijn games die je kunt downloaden op je smartphone of tablet.
Ook is het mogelijk om multiplayer games te spelen door meerdere smartphones te gebruiken als controllers. Zo kun je de Chromecast dus makkelijk gebruiken voor een avondje thuis met je vrienden. Als je geen PlayStation of Xbox in huis hebt is dit natuurlijk een handige oplossing.
Google presenteerde de nieuwe optie tijdens zijn persconferentie waar Angry Birds GO als voorbeeld werd gebruikt. De Chromecast streamt de game van de smartphone of tablet simpelweg naar je televisie en verandert je smartphone in een controller.
Bij multiplayer games kun je dus ook met meerdere mensen spelen. Bij racegames zoals Angry Birds Go kies je de game, kies je het aantal spelers en automatisch wordt het scherm gesplitst zoals je ook ziet bij console games waardoor iedereen zijn eigen scherm heeft.
Deze nieuwe opzet is te vergelijken met wat Apple in het verleden mogelijk maakte met Airplay, maar wat eigenlijk in de praktijk maar weinig werd gebruikt.

Wat kunnen we verwachten van Google Game Casting?

Het streamen van games vanaf de originele Chromecast naar je televisie was al eerder mogelijk, maar wat de vernieuwde versie beter maakt is de Game Casting optie. Deze specifieke feature focust vooral op de game-ervaring van zijn gebruikers en wil de gebruikers ook de beste ervaring bieden wanneer ze hun mobiele games naar de televisie streamen.
De games die gekozen worden moeten wel de Game Casting functie ondersteunen, willen ze de verbeterde functionaliteit ontvangen. Gelukkig is al bevestigd dat Google al druk in de weer is met een hoop bekende game-ontwikkelaars om zo snel mogelijk de lijst met games te vergroten. Het bedrijf is al bezig met bedrijven zoals Rovio waarmee het Angry Birds GO heeft ontwikkeld op de Chromecast en ook games zoals Monopoly Here and Now.

Welke games kun je spelen?

Er zijn al genoeg games te spelen op de Google Chromecast, ook al lopen de meeste nog niet op de nieuwe Game Casting optie. Enkele van deze games zijn de volgende:
  • Gamingcast is een game app op Chromecast die het mogelijk maakt om toffe retrogames naar je Chromecast te streamen en die op je televisie te zien. Met je smartphone als controller kun je deze games makkelijk spelen. Als je Gamingcast opstart dan stream je de app naar je Chromecast door op de cast knop te drukken. Wanneer je dit hebt gedaan krijg je het homescreen te zien waar je een lijst krijgt met de beschikbare games. Je kiest vervolgens met je smartphone of tablet de game die je wilt spelen en bestuurt hiermee ook dus de game. Er zit wel een kleine vertraging tussen de Chromecast en de televisie bij het spelen van de games, maar dit is nauwelijks te merken. Bij deze retro games moet je denken aan Snake, Pong, Xonix en Breakout.
  • Castpad daarentegen is een ideale app voor kinderen, want het geeft hen de mogelijkheid om op een smartphone of tablet te tekenen en kunnen dit vervolgens op de grote tv zien. Zo lijkt het net alsof ze op de tv aan het tekenen zijn. Het tekenen gaat via de vingers en in de gratis versie zijn vijf verschillende kleuren aanwezig. Met een in-app-aankoop kun je meer kleuren selecteren en advertenties verwijderen.
  • Just Dance is de meest populaire dansgame van het moment en de mobiele versie is ook te spelen via de Chromecast. De smartphone die je tijdens het dansen in je handen moet houden wordt bij Just Dance Now gebruikt als controller, waardoor de game precies weet hoe zorgvuldig jij op de muziek beweegt.

Voor wie is het bedoeld?

De Chromecast kan een heleboel games naar je tv streamen waardoor er niet een bepaalde leeftijd aan gebonden is. Met de keuze tussen verschillende soorten games is Google Chromecast gaming voor jong en oud te gebruiken.
Zoals al genoemd bij de lijst met beschikbare games kunnen kinderen gebruik maken van de Castpad optie, waar ze lekker kunnen tekenen en schrijven en hun creativiteit kwijt kunnen. Racegames zoals Angry Birds GO zijn hier weer beter geschikt voor wat oudere mensen.
Verder is het behalve dit ook bedoeld voor meerdere mensen tegelijk met de multiplayer optie, waardoor je Google Chromecast gaming bijvoorbeeld kunt gebruiken als je met vrienden afspreekt om misschien zelfs tijdens een verjaardagsfeestje.
Vooral games als Just Dance Now zijn leuk om met een groep mensen te doen. Bij deze game kun je zoveel mogelijk mensen toevoegen als je wilt. Als je bijvoorbeeld een feestje hebt met twintig mensen, kunnen deze allemaal meedoen mits ze een smartphone hebben. Verder is Google Chromecast gaming wel alleen te gebruiken voor mensen met een smartphone of tablet, omdat deze als controller functioneert. Als je deze niet hebt, kun je de games niet spelen.

Wat maakt dit vernieuwend?

Gamen op je televisie is iets dat we al vaker zijn tegengekomen in de afgelopen tijd. Zo kun je denken aan de Airplay van Apple dat op de Apple TV te zien is. Een groot verschil hier is wel de prijs, want voor de Chromecast betaal je maar 35 euro. Dit is een stuk goedkoper dan de Apple TV die meer dan het dubbele kost.
We hebben pogingen gezien om mobiele games naar de televisie te brengen maar we hebben niet veel succesverhalen gehoord tot nu toe. Zo heb je bijvoorbeeld de Ouya die het probeerde maar flink faalde en nog enkele andere pogingen die niemand zich meer kan herinneren.
Chromecast heeft dan toch een oplossing gevonden, waarbij het scherm van de smartphone niet simpelweg gekopieerd wordt naar het televisiescherm. De bekwaamheid van Chromecast gaming is dat het snapt wat de speler aan het doen is. Zo weet het bijvoorbeeld dat wanneer twee spelers samen een spel willen spelen zoals Angry Birds GO, dat het scherm gesplitst moet worden. Ook kan de speler kiezen of hij of zij de smartphone wilt gebruiken als bewegingscontroller of als touch screen controller.
Zo is er ook een voorbeeld gegeven door Google voor de WGT Golf game. De app hier heeft de beelden van de golfbaan op de tv en een control interface voor het slaan van de bal op je smartphone. Op deze manier heb je meer aan je schermen, waardoor je als speler meer controle hebt en het beste beeld.
Deze nieuwe game functie: Google Game Casting, is nog niet geschikt voor alle games, maar we kunnen de aankomende maanden zeker meer games verwachten op de vernieuwde Google Chromecast die deze functie gaat ondersteunen. Ondertussen kun je nog wel een heleboel andere games spelen die ook al op de vorige Chromecast beschikbaar waren.

Populair Nieuws