Documentaire Sync - Alles over de Nederlandse nasynchronisatie

Article
woensdag, 08 maart 2017 om 18:04
xgn google image
In Nederland worden al jaren series en films nagesynchroniseerd. Zou het niet leuk zijn een indruk te krijgen van die wereld van de Nederlandse nasynchronisatie? Wij nemen je mee naar de documentaire Sync.
Bijna iedereen is wel groot geworden met tekenfilms. Als het niet de Disney-klassiekers zijn, dan heb je vast wel een tekenfilmserie op televisie gevolgd. Veel van die tekenfilms zijn nagesynchroniseerd en dit is dan ook waar de documentaire Sync om de hoek komt kijken. In de documentaire Sync nemen we een kijkje achter de schermen van stemacteren.
Eerder werd de documentaire Sync al in Eye Amsterdam getoond. Nu wordt dezelfde documentaire over over Nederlandse nasynchronisatie ook in Eindhoven getoond. Wij waren aanwezig tijdens een speciale vertoning met Q&A en naborrel.

Bekende stemacteurs maken de documentaire Sync

De documentaire Sync is geregisseerd door twee ervaren stemacteurs. Zo was Bob van der Houven aanwezig, voornamelijk bekend van zijn stemmen als Dr. Doofenshmirtz in Phineas en Ferb en Kwik, Kwek en Kwak in DuckTales. Verder heeft ook Joop van den Beucken de regie op zich genomen. Hij heeft rollen ingesproken in The Powerfuff Girls en Lego Chima.
Verder was bij de Q&A ook nog Reinder van der Naalt aanwezig, wie zelf als geïnterviewde terugkeert in de documentaire Sync. Hij heeft rollen nageynchroniseerd in ja zuster, nee zuster, Pietje Bell en was Professor Banning in Harry Potter en de steen der Wijzen. Als laatsten waren ook Niels Groffen en Fé van Kessel aanwezig tijdens de Q&A.
107046

Bent u niet Dr. Doofenshmirtz?

Alhoewel je het gezicht van stemacteurs niet kent, werd er voordat de film werd gestart al een leuke anekdote aangehaald. Uit dit praatje werd duidelijk hoe nasynchronisatie in ons dagelijks leven verankerd ligt. Vol plezier wist Bob van der Houven te vertellen hoe hij namelijk dezelfde middag nog was herkend om zijn rol in Phineas en Ferb:
Daarbij wijst hij naar een man die samen met zijn vriendin in het publiek zit. Na de documentaire geeft deze man aan zeker geen spijt te hebben gehad aan te zijn gesloten.

De rode draad in het verhaal

Een nog kersverse stemacteur is de jonge Fé van Kessel, wie de rode draad is door de hele film Sync. Als basis volgde de documentaire haar om zo te kunnen belichten hoe het is om net nieuw in de business van het voiceacteren te stappen. In haar vrije tijd maakte ze al veel Nederlandse fandubs van bekende series. Fé had al heel lang de droom om stemacteur te worden, maar had altijd het idee dat het moeilijk zou worden om hier tussen te komen.
Tijdens de Q&A zei Fé van Kessel nog:
107048

De ontbrekende schakels

De montage van de documentaire is in elkaar gezet door Niels Groffen. Niels heeft ervaring met het monteren van items over stemacteren daar hij eerder al de serie Stemmen van Toen opzette. Deze internetserie richt zich voornamelijk op nostalgie en laat gesprekken zien met voice acteurs uit bekende series als Pokémon, Ducktales, Winnie The Pooh en Spongebob.
Volgens Bob van der Houven was deze ervaring een goede aanvulling:
Materiaal dat uiteindelijk wel voor de documentaire Sync is geschoten, maar niet meer is gebruikt kan mogelijk nog terugkomen in toekomstige afleveringen van Stemmen van Toen.
Een aflevering van Stemmen van Toen vind je terug bovenaan deze pagina.
107049

Alle facetten van van het stemacteren

Voor de documentaire Sync werden ruim 50 tot 60 interviews afgenomen met verschillende stemacteurs, regisseurs, technici en hertalers uit heel Nederland. Zo worden in de documentaire zo'n beetje alle aspecten van het stemacteren wel belicht. Niet alleen vertellen bekende Nederlanders als Carlo Boszhard hun ervaringen over het inspreken van personages, maar krijgen we ook andere delen van het productieproces mee.
Een interessant aspect uit Sync is bijvoorbeeld hoe bekende series worden hertaald. Een letterlijke vertaling van een tekst is vaak geen optie, omdat de klanken dan niet kloppen met de monden van de echte sprekers. Hertalers moeten dus creatieve manieren vinden om uiteindelijk toch met een tekst te komen die dezelfde lading dekt als het origineel.

Mike de microfoon

De documentaire Sync werkt goed op de lachspieren. Veel humor komt voornamelijk door de aanwezigheid van een handgetekend tekenfilmfiguurtje dat speciaal voor deze documentaire is ontworpen. Het gaat hier om Mike de microfoon en uiteraard in het teken van het thema nasynchroniseren, wordt dit tekenfilmfiguurtje van een stem voorzien.

Vertoning van de documentaire

De vertoning met eenmalige Q&A was op 2 maart. De documentaire Sync draait nog wel de hele maand maart elke donderdag in Eindhoven. Kaarten zijn €8,00 en wanneer je over een studentenkaart beschikt kost een kaartje €5,00. Aanvang is om 21:15 in het Natlab.
Het is nog niet duidelijk wat de makers na deze vertoningen met het project gaan doen.

Populair Nieuws