Beste portretmodus tips voor het perfecte plaatje

Article
zaterdag, 20 oktober 2018 om 16:02
vijf portretmodus tips voor het perfecte plaatje 140519 2
Je zit thuis verveeld op de bank en maakt een selfie. Of je bent op vakantie en wil een prachtige vakantiefoto om die speciale reis nooit meer te vergeten. De achtergrond laten vervagen en de focus leggen op de voorgrond; het ziet er vaak prachtig uit. Dit zijn de beste portretmodus tips.

Focus

De eerste tip is al heel belangrijk en je zult dus meteen even moeten focussen. Letterlijk, want de focus is enorm belangrijk bij het nemen van een portretfoto. De smartphones van tegenwoordig maken gebruik van een autofocus, maar wanneer dit niet werkt zijn er nog altijd een paar trucjes.
Tik altijd op het scherm om te focus op het object te leggen. Het maakt niet uit of dit een persoon, je huisdier of een plant is. De focus moet liggen op de voorgrond van de foto. Wanneer je op het scherm tikt en dit vasthoudt, zet je de focus vast. Zo weet je zeker dat je foto niet onscherp wordt. Nadat je hebt gefocust is het belangrijk dat je de afstand niet meer verandert. De afstand tot je onderwerp is in meerdere opzichten heel belangrijk.
140520

Afstand

De afstand tot je onderwerp maakt of breekt de portretfoto. Zowel de afstand van het object dat je wil fotograferen als de afstand tussen het object en de achtergrond is belangrijk. Al deze factoren hebben invloed op de kwaliteit van de portretfoto.
Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je niet verder dan twee en een halve meter verwijderd bent van het object dat je wil fotograferen. iPhone modellen met portretmodus geven overigens een melding wanneer je te dichtbij staat.
Hoe verder je van de achtergrond af staat, hoe groter het effect zal zijn. Wanneer je tegen een muur staat zal er bijna geen effect zijn, maar wanneer je op de rand van een klif staat met de zee op de achtergrond, zal dit een prachtig effect opleveren. Ten minste als de foto op de juiste manier is belicht.
140521

Belichting

De belichting is namelijk van essentieel belang bij het maken van een goede portretfoto. Je kunt het beste natuurlijk licht gebruiken, want het kan zijn dat de portretmodus niet goed werkt bij kunstmatig licht.
Wanneer het donker is werkt de portretmodus ook niet optimaal. Dan zul je toch moeten kiezen voor kunstmatig licht in de vorm van de flitser of een lampje. Gebruik de flitser wanneer de telefoon dat aangeeft. Het zorgt voor een minder mooie foto dan bij natuurlijk licht, maar het effect van de portresmodus wordt teniet gedaan wanneer er te weinig licht is. Wat de kwaliteit van de portretfoto ook vermindert is beweging.
140522

Voorkom beweging

Beweging zorgt er namelijk voor dat de focus op het object waarvan de foto wordt genomen wegvalt. Het is belangrijk dat je de smartphone waarmee je de foto maakt stil houdt, maar dat is eigenlijk wel logisch. Bij een portretfoto is het ook belangrijk dat de persoon, het object of het dier waarvan je een foto maakt stil zit.
Bij een levenloos object zal dit niet heel moeilijk zijn, maar bij personen en dieren kan dit al een stuk lastiger worden. Zorg ervoor dat je de foto pas neemt als je kleine broertje of die mooie tropische vogel echt stil zit. Probeer ook geen portretfoto te maken van een groene vogel is een groen bos; contrast is namelijk heel belangrijk.
140523

Contrast

Wanneer de voorgrond en de achtergrond dezelfde kleur hebben kan de smartphone namelijk slecht onderscheid maken. Dit zorgt ervoor dat de achtergrond minder vervaagd is en dat de focus daardoor minder ligt op het object op de voorgrond. Zorg dus voor contrast voor de perfecte portretfoto.
Zet je beste vriend in een rood shirt voor een blauwe muur of maak een foto van jouw zwarte Newfoundlander in de sneeuw. Op deze manier springen de objecten uit zichzelf al uit de foto en dit wordt alleen maar versterkt door de portretmodus.

Populair Nieuws