Beste gamelevels ooit - Your Finest Hour uit Medal of Honor: Frontline

Article
zondag, 17 november 2019 om 14:00
medal of honor frontline keyartjpgadaptcrop191x100628pf1573669151
Ronddwalen door een gigantische open wereld is leuk, maar een doel of objectief hebben is wat je als gamer vooruitduwt; een legendarische schat of een wapen dat essentieel is. Levels en missies zijn belangrijk en daarom duiken wij in de geschiedenis van de beste gamelevels ooit. Deze keer een missie uit Medal of Honor: Frontline.

Beste gamelevels ooit – Wat is het?

Tweede Wereldoorlog-moeheid. De piek van deze uitputting zal rond 2006 liggen, toen Activision en EA elk jaar een shooter presenteerden die zich afspeelde rondom de Tweede Wereldoorlog. Call of Duty en Medal of Honor gaven ons tal van missies die zich afspeelden in de oorlogstijd, waarbij jij constant tegen de asmogendheden strijdt.
Het enthousiasme voor dit soort games neemt op dat moment voor velen af, want elk jaar lijkt het bijna hetzelfde riedeltje te zijn: speel als een Britse, Amerikaanse of Russische soldaat, geef nooit op en probeer de nazi’s te stoppen! Twee of drie van zulke titels kunnen leuk zijn, maar al snel snap je hoe het zit en wil je eigenlijk iets anders; verandering van spijs doet namelijk eten.
Ontwikkelaar Infinity Ward probeert een eerste poging met Call of Duty 4: Modern Warfare. Die titel is een enorm succes en een verfrissing, want de hedendaagse oorlogsvoering is op vele vlakken misschien wel interessanter voor vele gamers. Je weet niet wat je kan verwachten en het levert zelfs ook één van de beste gamelevels ooit op: de All Ghillied Up-missie.
Gezien het succes van Modern Warfare gaat ook EA een poging wagen met een reboot van Medal of Honor, die twee jaar later wordt opgevolgd door Medal of Honor: Warfighter. De eerste game doet het nog best wel aardig, maar de tweede is een financiële flop en wordt ook kritisch gezien afgemaakt. Het is zelfs zo erg dat EA de beroemde franchise in de ijskast stopt.
Dit wil niet zeggen dat er geen goede missies in de Medal of Honor-titels zitten. Er is namelijk één missie uit de franchise die jou aan je hand meeneemt naar de Tweede Wereldoorlog, vastgrijpt en ineens in het wilde duwt en je succes wenst: Your Finest Hour uit Medal of Honor: Frontline.
iuttohdf1573669971

Beste gamelevels ooit – Wat is de missie?

6 juni 1944. D-Day aan de kust van Normandië, waar honderdduizenden soldaten beginnen aan operatie Overlord om West-Europa te bevrijden van de nazi’s. De landing op de stranden is voer voor films, series, games, boeken en nog tal van andere mediavormen. Voor velen zal de film Saving Private Ryan hier gelijk mee geassocieerd worden.
Hetzelfde geldt voor het openingslevel van Medal of Honor: Frontline. Samen met je peloton zit je een dobberend bootje en zie de Franse kust dichterbij komen. Vechtersvliegtuigen zweven over je heen, bommen vallen overal en de eerste kogels schieten langs de boot. De angst zit er goed in, maar je hebt uiteindelijk maar één doel: de bunkers uitschakelen en de opmars naar Parijs inzetten!
maxresdefaultf1573669873

Beste gamelevels ooit – Waarom is het zo goed?

Met Medal of Honor: Frontline laat ontwikkelaar EA Los Angeles direct het achterste van haar tong zien: dit is de gewelddadige actie waar de soldaten mee te maken kregen en jij dus ook. Kogels zoeven om je oren heen, overal vallen bommen en de angst dat jouw boot wordt geraakt is reëel. Uiteindelijk gebeurt het zelfs en zwem je onderwater.
Daar zie je meerdere soldaten doorzeefd worden door vijandelijk vuur, terwijl jij snel op zoek bent naar een veilige plek. Al is het maar de vraag of er op het strand van Omaha Beach een veilig stukje grond is voor jou en jouw medesoldaten.
De missie doet veel denken aan Saving Private Ryan en het is dan ook niet bijzonder dat Steven Spielberg zelf verantwoordelijk wordt gezien voor Medal of Honor. De regisseur kreeg het idee tijdens het filmen van de oorlogsepos om een game te maken die tegelijkertijd vermakelijk en educatief kan zijn.
Het gaat voornamelijk om de impact van de invasie en hoe angstaanjagend en verschrikkelijk het bestormen van Omaha Beach was. Een gevoel dat duidelijk naar voren komt als jij op het strand dwaalt en andere soldaten probeert te redden, terwijl de Duitsers vanuit hun bunkers blijven vuren. Zij geven alles wat zij hebben om het strand te verdedigen, maar jouw wilskracht is groter en kan niet worden geëvenaard. Jij moet en zal enkele soldaten redden, om vervolgens de Duitsers hel te geven.
De gehele missie is ook één van de weinige levels die geen muzikale noten op de achtergrond heeft. Net zoals in Saving Private Ryan moet jij ervaren wat deze soldaten hebben meegemaakt. En dat kan je niet verdoezelen met wat vrolijke of heroïsche deuntjes. En door het levensecht neerzetten van de bestorming van Omaha Beach verdient Your Finest Hour om genoemd te worden als één van de beste gamelevels ooit gemaakt.
Sinds acht jaar verschijnt er een nieuwe Medal of Honor game: Medal of Honor: Above and Beyond, een VR-titel die wordt gemaakt door ontwikkelaar Respawn Entertainment (bekend van Titanfall). Deze moet in 2020 verschijnen.

Populair Nieuws