De beste arthouse films op Netflix

Article
vrijdag, 15 mei 2020 om 16:45
marriage storyf1580818844
Het is niet ieders favoriet, maar arthouse films bieden zeker iets nieuws en bijzonders voor de ogen én geest. En je hoeft er helemaal niet voor naar het Filmhuis: je kan lekker op je luie bank blijven zitten en Netflix aangooien. Wij zetten de beste arthouse films op Netflix voor je op een rijtje!

Marriage Story

Marriage Story is de eerste film op onze lijst met beste arthouse films op Netflix. De film is dit jaar door Netflix zelf uitgebracht en is door Noah Baumbach geregisseerd. De film vertelt het liefdesverhaal van een getrouwd stel dat gaat scheiden. Het klinkt als een vreemd concept voor romantiek, maar dat is nou juist wat de film zo onwijs goed weet over te brengen.
Adam Driver en Scarlett Johansson spelen Charlie en Nicole, een koppel dat in eerste instantie goed lijkt te werken, maar waarvan al snel duidelijk wordt dat het niet goed klikt. Ondanks dat beide achter de scheiding staan, blijkt het proces moeilijker dan gedacht omdat ze ook een kind samen hebben. Het is duidelijk dat de twee veel van elkaar houden, maar samen simpelweg niet werkt, wat het een pijnlijke en bijzonder emotionele avond op de bank maakt.
top 10 arthouse films op netflix 106226f1589551344

The Fundamentals of Caring

The fundamentals of caring doet recht aan de titel en staat daarom op onze lijst van beste arthouse films op Netflix. Het is een vermakelijke roadtripfilm gericht op de medemens: een grappige, ontroerende film, eentje in de geest van ‘Intouchables’.
Het verhaal volgt ex-schrijver Ben (Paul Rudd) die een zwaar verlies heeft geleden en besluit om verzorger te worden. Zijn eerste klant is echter niet iemand die hij had verwacht: de wat excentrieke en onbeschaafde 18-jarige Trevor (Craig Roberts). Beiden op hun eigen manier verlamd ondernemen ze een interessante roadtrip die voor hen een grote verandering teweeg zal brengen.
Het is geen moralistische film die je erop wijst dat je iets goeds moet doen, maar een kwetsbaar verhaal over twee mannen die plezier weten terug te brengen wanneer ze het het minst verwachten. Net als 'Voor ik doodga' is het een film met een zwaar onderwerp, alleen brengt deze film het nog iets luchtiger zonder te verliezen waar het over gaat.
moonlightf1581338374

Moonlight

In de Verenigde Staten zijn een aantal onderwerpen taboe en die worden niet vaak behandeld. Moonlight bespreekt daarentegen in één keer een aantal van die taboes, zoals homoseksualiteit. Dankzij de krachtige boodschap hoort Moonlight dan ook op de lijst van beste arthouse films op Netflix en won de film meerdere Oscars.
De dramafilm vertelt het verhaal van Chiron Harris in drie fasen van zijn leven: als kind (Alex Hibbert), als tiener (Ashton Sanders) en als volwassene (Trevante Rhodes). De jongen heeft geen makkelijke jeugd in Miami. Zijn moeder heeft alleen aandacht voor hem wanneer ze hem een pak slaag geeft en leeftijdgenoten pesten hem vanwege zijn geaardheid. Dat zal de rest van zijn leven een rol spelen. De enige die hem lijkt te begrijpen is een onwaarschijnlijke vaderfiguur, de drugsdealer Juan (Mahershala Ali).
top 10 arthouse films op netflix 106252 4f1589551277

50/50

Nog een heftig onderwerp met de nodige dosis humor. De productie was genomineerd voor een Golden Globe in de categorie ‘komedie of musical’ en in de categorie voor die van beste hoofdrolspeler (Joseph Gordon-Levitt). En terecht.
Teveel moet niet worden gezegd over deze film, want je wordt er simpelweg sprakeloos van. Dus pak wat popcorn en bereid je goed voor. De dialogen en de acteerprestaties springen er echt uit en zorgen ervoor dat je meeleeft met de karakters zonder dat je de tranen spontaan uit je kop jankt. De hoofdpersonen maken de film toegankelijk en nodigen de kijker uit waardoor het een uitnodigende film wordt voor jong en oud.
Het verhaal gaat over de 27-jarige Adam die een tumor bij zichzelf ontdekt. Zoals de titel al doet vermoeden, wordt de kans op overleven nogal onzeker. Toch besluit Adam niet bij de pakken neer te gaan zitten en bouwt hij bijzondere vriendschappen op nadat zijn leven drastisch is veranderd. Joseph Gordon-Levitt toont zichzelf een begenadigd acteur in deze bijzondere tragikomedie die een plek verdient in onze lijst met beste arthouse films.
busters mal heartf1589552666

Buster's Mal Heart

Rami Malek is ondertussen bij het grote publiek behoorlijk bekend geworden, mede dankzij zijn rol als Freddie Mercury in Bohemain Rhapsody en natuurlijk als hoofdrolspeler in de serie Mr. Robot. Zijn eerste hoofdrol in een film was daarentegen in Buster's Mal Heart, een arthouse film waarin Malek zijn volledige range als acteur tentoon kon stellen.
Malek speelt in de film een excentrieke man die op de vlucht is voor de autoriteiten. Om de winter te overleven breekt hij in in leegstaande vakantiehuizen, om daar te overnachten. Soms belt hij ook naar radiostations, om een lange rants te geven. Luisteraars geven hem al snel de bijnaam Buster. Maar voordat hij Buster werd, was hij Jonah, een hardwerkende conciërge. Door de film leren we steeds meer de man achter de baard kennen en waarom hij geworden is zoals hij is.
call me by your namef1589553419

Call Me By Your Name

Net zoals Rami Malek is ook Timothée Chalamet tegenwoordig een gevierd acteur. De Frans-Amerikaanse acteur brak door met de coming-of-age film Call Me By Your Name, een film die meerdere staande ovaties mocht ontvangen bij verschillende filmfestivals. Het acteerwerk van Chalamet speelde daar zeker een rol in.
Call Me By Your Name speelt zich af in 1983. De 17-jarige Joods-Amerikaanse Elio Perlman (Chalamet) woont met zijn ouders in het noorden van Italië, omdat zijn vader een professor in de archeologie is. Om hem te helpen bij zijn werkzaamheden nodigt hij de 24-jarige Oliver (Armie Hammer) uit en mag hij overnachten in het huis van de Perlmans.
In het begin heeft Elio daar geen zin in. Hij moet zijn kamer afstaan aan Oliver en de twee lijken weinig met elkaar in gemeenschap te hebben. Naarmate ze meer tijd met elkaar doorbrengen, groeien de twee alleen meer en meer naar elkaar toe, met een relatie tot gevolg. Maar kan die relatie wel stand houden?
top 12 beste arthouse films op netflix 106408 1f1589551224

Beasts of No Nation

De laatste film op onze lijst: Beasts of No Nation. Een hartverscheurende, keiharde film, niet voor iedereen weggelegd maar wel eentje die eigenlijk iedereen moet zien. De film won een prijs op het Filmfestival van Venetië voor beste jonge acteur (hoofdrolspeler Abraham Atta). Deels ook omdat deze film niet erg veel bekendheid heeft vergaard staat hij op nummer één. Beasts of No Nation verdient deze aandacht namelijk wel.
Agu is een jongen in een onbekend Afrikaans land, die kindsoldaat wordt omdat het lot hem niet goedgezind is. Zijn vader is vermoord en de rest van zijn familie gevlucht. Zijn land brandt, de oorlog woedt en Agu heeft weinig meer keus dan vechten. Al snel komt hij in een weerzinwekkend conflict met zichzelf: zijn afgunst en walging van de oorlogsdaden en de waanzin om hem heen enerzijds, en anderzijds zijn interesse en fascinatie voor oorlogvoering. Dit is het rauwe verhaal van een kindsoldaat.
Deze film smijt je met je gezicht op de waarheid, dwingt je je ogen open te doen voor hoofdstukken in de geschiedenis én het heden die je liever overslaat. Maar doe je ogen open en kijk, want Beasts of No Nation is een ijzersterke film.
Dit bericht is op 11 augustus 2020 bijgewerkt.

Populair Nieuws

Laatste Reacties