Awesomenauts - 6 redenen waarom de game nog steeds awesome is!

Article
door Wouter
maandag, 02 februari 2015 om 13:25
xgn google image
Awesomenauts ligt natuurlijk al een paar jaar in de virtuele schappen, maar eind deze maand zullen we deze Nederlandse game wéér voorbij zien komen. Er verschijnt dan namelijk een fysieke retail-versie van het spel in de winkels. Een mooi moment dus om even terug te kijken naar waarom je deze game nog steeds kunt oppikken.
Herinneren jullie je die downloadbare game Awesomenauts nog? Dat alternatieve MOBA (massive, online, battle, arena) spelletje van Ronimo Games. We mogen toch hopen van wel, want die titel is onderhand uitgegroeid tot een Nederlands erfgoed. De wereld werd verliefd op zijn cartoon-achtige stijl, lokale multiplayer en snelle 2D-platform actie.
Ook wij waren er in 2012 erg over te spreken en beloonden Awesomenauts destijds met een 8,0 in de recensie. Twee jaar later konden we aan de slag met Awesomenauts Assemble, een nieuwe versie voor de PlayStation 4, en ook die deed het met een 7,5 in onze recensie niet bepaald slecht. Vandaar dat we het geen gek idee vonden om het spel nog een keertje uit te lichten, voordat de nieuwste versie, een fysiek exemplaar deze keer, in de winkels komt te liggen.

6. 2D platforming met de Awesomenauts

Een van de dingen die Awesomenauts uniek maakt ten opzichte van zijn collega’s, is dat het 2D platform elementen bevat. Waar je in andere MOBA’s vaak vanuit een top-down perspectief neerkijkt op het speelveld, doet Awesomenauts je meer denken aan een oud platformspelletje voor de vroegere consoles.
Dit betekent echter niet dat het gebruik van het bekende MOBA princiepe verloren gaat. Ook in Awesomenauts zijn er lanen met turrets waar een oneindige stroom aan minions op te vinden is. Je vind ze in de meeste gevallen alleen boven elkaar, waardoor je door middel van kleine platformen van verdieping naar verdieping reist. En natuurlijk is er aan het eind van deze paden weer een basis om te vernietigen waardoor je de overwinning binnenhaalt.
awesomenauts 6 redenen waarom die game nog steeds cool is 60221 3

5. Snelle actie

Deze nieuwe manier van spelen zorgt tevens voor een veel actievere spelervaring. Waar je in de traditionele MOBA’s door middel van het klikken op de kaart je personages voortbeweegt, doe je dit in Awesomenauts met de richtingstoetsen. Zoals je kunt begrijpen, geeft dit een veel directere besturing waardoor je sneller kunt reageren op de acties van je tegenstander.
Dit betekent ook dat de game goed speelbaar is met een controller. Goed nieuws dus voor de mensen die graag een MOBA willen spelen, maar niet de beschikking hebben tot een degelijke PC. En het is natuurlijk ook lekker dat je relaxed vanaf de bank kunt spelen.
awesomenauts 6 redenen waarom die game nog steeds cool is 60222 3

4. Jaren 80 cartoons

Ongetwijfeld het meest uit het oog springende aspect van Awesomenauts is de cartoon-achtige stijl. Het spel heeft verschrikkelijk veel weg van de tekenfilmseries die je vroeger bij het ontbijt en voor het naar school gaan keek. Erg cheesy dus, met cliché personages.
Zo heb je bijvoorbeeld de typische rapper Frogger G, de Frans geaarde kameleon Leon en een ruimte cowboy genaamd Lonestar kan natuurlijk ook niet ontbreken.
Het klinkt misschien als iets slecht, maar dat is het absoluut niet. Deze stijl levert erg mooi 2D artwork op, dat er zelfs in zijn animaties goed uitziet. Ook de achtergronden van de verschillende levels bruisen met details.
awesomenauts 6 redenen waarom die game nog steeds cool is 60223 3

3. Splitscreen co-op

Een andere toffe functie van Awesomenauts is de mogelijkheid om in splitscreen te spelen. Met twee andere spelers maar liefst. Het blijft een multiplayer game bij uitstek en het leukste is dan natuurlijk wanneer je samen met vrienden kunt spelen.
De co-op modus steekt goed in elkaar en stelt je in staat om het lokaal tegen bots op te nemen, maar online tegen andere spelers is ook een optie. Het enige wat enigszins ontbreekt is een soort versus modus, want het tegen elkaar opnemen onderling is op dit moment (nog) niet mogelijk.
awesomenauts 6 redenen waarom die game nog steeds cool is 60580 1

2. Gevarieerde personages

Misschien een iets minder punt voor de mensen die andere MOBA’s zijn gewend is het aantal personages. Dit ligt namelijk een stuk lager vergeleken met bijvoorbeeld League of Legends en DOTA 2. Maar weet wel dat je een veel gevarieerder aanbod ervoor terugkrijgt.
Wanneer je als game zijnde een paar honderd personages hebt, krijg je nou eenmaal enige overlap tussen alle vaardigheden. Bij Awesomenauts is dit een stuk minder en heeft eigenlijk ieder personage wel een unieke vechtstijl. Voltar richt zich bijvoorbeeld meer op het genezen van andere personages en Leon moet het meer hebben van kort, maar krachtige één op één gevechten.
awesomenauts 6 redenen waarom die game nog steeds cool is 60581 1

1. De muziek

En wat als laatste ook zeker een plekje in deze lijst verdient is de muziek van het spel. Zoals we eerder al vermeldden is Awesomenauts overgoten met een cartoonesk sausje, en de muziek sluit hier perfect op aan. Met cliché zangteksten en krachtige melodieën.
Deze muziek is ook nog eens overal in de game terug te vinden. Naast het verslavende intro nummer, heeft ieder personage ook nog eens een eigen unieke deuntje. Een leuke extra hierbij is dat alle spelers ook nog eens het nummer van jouw personages uit de speakers horen denderen wanneer jij op een killing spree bent.

Retail versie in oktober

Mochten deze redenen je getriggered hebben om de game aan te willen schaffen, dan kun je eind deze maand een retailversie van het spel ophalen bij de lokale gameboer. Mocht je overigens niet zo lang kunnen wachten dan kun je natuurlijk ook een digitaal exemplaar downloaden.