Asus Zenwatch 3 - Voor het eerst een rond klokje

Article
woensdag, 07 september 2016 om 13:52
xgn google image
Tijdens IFA 2016 heeft Asus het nieuwste model binnen de Zenwatch serie aangekondigd. De Asus Zenwatch 3 komt naast de gebruikelijke technische upgrades ook met een andere form factor.
De wereld van de smartwatches begint langzaamaan zijn plekje te vinden binnen alle smartproducten die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn, en op IFA 2016 heeft Asus een nieuwe generatie van de Zenwatch uit de doeken gedaan. De Asus Zenwatch 3 is net zoals zijn voorgangers ideaal voor het bekijken van notificaties on the go, maar het bedrijf heeft ook een aantal grote veranderingen doorgevoerd.
Asus Zenwatch 3

Van vierkant naar rond

Die veranderingen zijn meteen te zien als je de smartwatch in handen neemt. De vierkante displays van de oude Zenwatch-modellen zijn verleden tijd, en de Asus Zenwatch 3 heeft daarvoor in de plaats een mooi rond display. De Zenwatch 3 is natuurlijk niet de eerste smartwatch die dit trucje uithaalt. Zowel de Moto 360 van Motorola, alsmede de Huawei Watch hebben een rond scherm.
De Asus Zenwatch 3 heeft nog het meeste weg van de laatstgenoemde concurrent. Dit omdat het scherm volledig rond is, en dus niet het flat tire ontwerp handhaaft dat Motorola met zijn Moto 360 horloges gebruikt. Hier wordt het onderste deel van het scherm ingenomen door onder andere een lichtsensor. Met een 1,39-ich AMOLED-scherm, en een resolutie van 400x400 pixels, hoef je niet bang te zijn dat het scherm niet scherp oogt. Je kunt met gemak alle media van de Asus Zenwatch 3 aflezen.
Asus Zenwatch 3

Nieuwe processor wekt interesse

Onder de motorkap heeft Asus een primeur. De Asus Zenwatch 3 is namelijk de eerste smartwatch die gebruik maakt van de nieuwe Snapdragon Wear lijn. De Snapdragon Wear 2100 dit in het horloge zit moet efficiënter omgaan met de accu van het apparaat, wat er volgens Asus voor moet zorgen dat je twee dagen met een acculading moet kunnen overleven. Een goed gegeven, gezien oudere smartwatches soms al moeite hadden met een dag.
De aanwezigheid van een 314 mAh batterij draagt ook bij aan die solide batterijduur, zeker gezien de concurrentie het dikwijls moet doen met kleinere accu’s. Ondanks dat ronde scherm en de grote batterij, voelt de smartwatch erg licht aan. Ook de dikte van 10 millimeter valt niet tegen. Asus heeft met de Asus Zenwatch 3 duidelijk geprobeerd om zijn smartwatch-lijn wat meer klasse mee te geven, en daar slaagt het bedrijf zeker in.
Asus Zenwatch 3

Mist wat functionaliteiten

Wel is het jammer dat de Asus Zenwatch 3 een aantal functionaliteiten mist die de concurrentie wel in zijn producten heeft verwerkt. Zo moet de smartwatch van Asus het doen zonder hartslagmeter, en ook heeft de Asus Zenwatch 3 geen gyroscoop of barometer. Daarbij moet wel gezegd worden dat Asus met de Zenwatch 3 probeert om voor een concurrerende prijs een mooie smartwatch op de markt te brengen.
De adviesprijs van 229 euro ligt namelijk een stukje lager dan de prijs die je vandaag de dag betaalt voor bijvoorbeeld een Huawei Watch, terwijl laatstgenoemde al dik een jaar oud is. Je levert dus een klein beetje in voor de prijs, maar dit zijn wel functies die gezien kunnen worden als optioneel. De smartwatch-ervaring gaat niet verloren bij het gebruik van de Asus Zenwatch 3. En die ervaring wordt door Asus enigszins veranderd met de komst van twee extra knoppen op de Asus Zenwatch 3.
Asus Zenwatch 3

Extra knoppen om mee te stoeien

Naast een standaard aan/uit knop op het horloge, heb je ook nog twee andere knoppen, die naar wens te programmeren zijn. Hiermee kun je dus in een handomdraai een bepaalde app openen of een bepaalde actie verrichten. Dit scheelt weer zoeken in de menu’s van je smartwatch, en tijdens het testen bevielen de extra knoppen dan ook prima.
Het geeft een persoonlijk likje verf aan jouw smartwatch. Je kunt immers alles zelf instellen. Die personalisatie kun je verder uitbreiden door de speciale Zenwatch app te downloaden op iOS of Android. Hiermee kun je namelijk de watchface van de smartwatch aanpassen en pimpen. Zo kun je jouw horloge helemaal persoonlijk maken.
Asus Zenwatch 3

Nooit zonder stroom zitten

Het meest unieke aan de Asus Zenwatch is echter de komst van een heuse powerbank. Het bedrijf heeft een klikbaar element ontwikkeld, met daarin extra voeding voor het horloge. Door middel van magneten klik je de extra accu op de achterkant van het horloge, zo houdt de Asus Zenwatch 3 het nog langer vol. Het horloge dragen met de extensie voelde wel wat ongemakkelijk, dus het is aan te raden om de losse accu vooral te gebruiken om het horloge on the go op te laden.
Maar ook thuis hoef je niet bang te zijn dat je jouw smartwatch niet altijd kunt gebruiken. De Asus Zenwatch 3 maakt namelijk gebruik van HyperCharge. Dit zorgt ervoor dat je de smartwatch in een kwartier tijd tot wel 60 procent kunt opladen. Zo hoef je dus nooit zonder stroom te zitten.
Asus Zenwatch 3

Asus Zenwatch 3 - Een mooi horloge voor een mooie prijs

Al met al heeft Asus met de Zenwatch 3 een mooie en prijsbewuste smartwatch in handen. Het ronde AMOLED-scherm oogt mooi, en dankzij de nieuwe Snapdragon Wear processor van Qualcomm hoef je je over accuduur ook niet meer zo druk te maken. Bovendien heb je dan altijd nog de losse accu of de HyperCharge-technologie die je uit de brand helpen.
Het is jammer om te zien dat het ontwerp niet helemaal perfect is. Zo is het ontbreken van een hartslagmeter of gyroscoop toch een gemis bij de Asus Zenwatch 3. Zeker voor sportgeoriënteerde mensen is de eerste functie toch erg handig. De adviesprijs van 229 euro verklaart echter een hoop, en de Asus Zenwatch 3 is daarmee een hele mooie keuze binnen de smartwatchmarkt als deze in oktober uitkomt.

Populair Nieuws