Assassin's Creed Syndicate vernieuwingen - De verbeteringen op een rij

Article
donderdag, 24 september 2015 om 18:00
xgn google image
Het is 1868 en het Britse koninkrijk is machtiger dan ooit. Assassin’s Creed Syndicate verandert het hart van dat rijk, het Victoriaanse Londen, in één grote speeltuin. Tijdens een Preview Event in het hedendaagse Londen reisden we terug in de tijd en zagen we Ubisofts diverse Assassin's Creed Syndicate vernieuwingen. Welke dat zijn, lees je in deze special!
In de kelder van een oude waterkrachtcentrale, die echt de sfeer van de Industriële Revolutie uitademde, konden we de nieuwe Assassin’s Creed een paar uur onafgebroken te spelen. Geduderende onze sessie merkten we dat de Assassin’s Creed Syndicate vernieuwingen een aantal eerdere problemen oplost.

Londen leeft

We zullen maar meteen met het grootste verbeterpunt beginnen: de besturing van de koetsen. In Syndicate kun je paardenkoetsen gebruiken om snel van A naar B te komen of vijanden te achtervolgen. Tijdens E3 voelde dit nog wat onwennig aan, maar de koetsbesturing is nu heel wat prettiger.
Deze is namelijk wat minder gevoelig gemaakt, zodat je niet bij het minste of geringste uit de bocht vliegt. Daardoor kun je met paard en wagen een stuk preciezer rijden, wat gezien al het verkeer op de straten van London (ja, al in het Victoriaanse tijdperk waren de wegen behoorlijk vol) erg fijn is.
In drukke gebieden zul je je namelijk langs een boel andere koetsen en wagens moeten manoeuvreren. Soms levert dat frustraties op, omdat je je snelheid moet verminderen, maar het verkeer draagt wel bij aan de geloofwaardigheid van de game. Londen leeft en dat merk je ook als speler.
78904

Van je familie moet je het hebben

Omdat we twee verschillende sequenties (3 en 7) uit het verhaal konden spelen, kregen we ook een duidelijker beeld van de dynamiek tussen Jacob en Evie Frye. De twee kibbelen regelmatig (Evie wijst Jacob er maar wat graag op dat hij een trein heeft laten ontsporen), wat hen een overtuigende broer en zus maakt.
Het was dan ook fijn om eindelijk een duidelijk beeld te krijgen van de persoonlijkheid van Evie. We wisten al het nodige van Jacob en zagen eerder de vaardigheden van Evie, maar we weten nu ook beter hoe ze zich gedraagt. Ze is net zo vastberaden en onverschrokken als haar broer, maar kalmer en preciezer.
Zowel de overeenkomsten als de verschillen tussen beide personages maken hen zo aansprekelijk: Jacob combineert de impulsieve karaktertrekken van Edward Kenway en Arno Dorian, terwijl Evie dezelfde wijsheid uitstraalt als Altaïr en Ezio (en net als Ezio draagt ze een cape!). Toch zijn broer en zus door meer verenigd dan alleen hun doel.
78905

Een nieuwe grootmeester

Het doel van de tweeling is uiteraard Londen bevrijden van de Tempeliers. Geen gemakkelijke opgave: niet alleen hebben de aartsvijanden van de Assassins een enorme straatbende (de Blighters) ingehuurd, ook hebben ze een dikke vinger in de pap in bijvoorbeeld de handel en industrie. De Tempeliers zijn letterlijk overal, in zowel de arme als de rijke stadsdistricten.
Tijdens het Preview Event onthulde Marc-Alexis Côté, de creative director van de nieuwe Assassin's Creed, dat de Tempeliers geleid worden door een meedogenloze grootmeester: Crawford Starrick. Deze hoopt via het enorme Britse koninkrijk de macht van de Tempeliers over de hele wereld te verspreiden.
Om Starrick te doden, zullen Jacob en Evie eerst zijn vele partners moeten uitschakelen. Terwijl ze dichterbij de grootmeester komen, ontdekken ze ook een ander complot: de Tempeliers zijn op zoek naar de Shroud, een mysterieus Piece of Eden dat eerder genoemd werd in het Assassin's Creed-universum.
78906

Telegraaflijnen

Ook in dit deel van de franchise spelen historische figuren een belangrijke rol. Zo liepen we tijdens een vroege missie letterlijk Charles Dickens tegen het lijf en moesten we voor Alexander Graham Bell (de uitvinder van de telefoon) telegraaflijnen op de Houses of Parliament (waar de Britse regering zetelt) repareren.
Bij die laatste missie kwam de gloednieuwe rope launcher van de Assassins van pas. Met speels gemak beklommen we de Big Ben, waarna we via onze zelfgemaakte ziplines razendsnel van de ene naar de andere toren van het parlementsgebouw schoten. Het was een absoluut hoogtepunt van onze speelsessie.
Naast de rope launcher kunnen Jacob en Evie ook gebruik maken van verschillende wapens, waarvan sommige zijn vrij te spelen door meerdere missies voor een bepaald personage uit te voeren. Door je reputatie bij deze personages te verbeteren, krijg je steeds betere moordwerktuigen (zoals nieuwe boksbeugels) in handen.
78907

Skill trees

Wanneer je tussen missies door Londen verkent, kun je kiezen of je als Jacob of als Evie speelt. Ook kun je op vrijwel ieder moment van personage wisselen. Wel zijn er een aantal missies waarbij je aan één personage gebonden bent, omdat ieder personage een aantal unieke vaardigheden heeft.
Die vaardigheden kun je krijgen door skill points in diverse skill trees te investeren. Dit systeem is veel uitgebreider dan in Unity: er zijn meer vaardigheden beschikbaar, maar je hebt minder punten nodig om ze te kopen. Hierdoor kun je sneller je vecht- of sluipkunsten verbeteren, om zo je vijanden makkelijker over de kling te jagen.
Hoewel Jacob en Evie elk aparte skill trees hebben, verdienen ze wel tegelijkertijd skill points. Volbreng je een missie met Evie en verdien je daarmee een punt, dan kan ook Jacob dat punt gebruiken om een nieuwe vaardigheid aan te schaffen. Andersom geldt dit natuurlijk ook, dus beide personages hoeven niet voor elkaar onder te doen.
78908

Veel potentie

Het belangrijkste minpunt dat we ondervonden gedurende onze sessie, was dat de geluidssynchronisatie nog steeds niet verbeterd was: wanneer personages spraken, kwam het geluid niet overeen met de bewegingen van hun lippen. We hopen dan ook dat dit nog aangepast wordt, want voor ons was dit erg storend.
Toch zijn we over het algemeen erg enthousiast over Assassin’s Creed Syndicate. Met name de rope launcher heeft veel potentie: niet alleen maakt deze het klimmen makkelijker, maar ook de missies waarbij je iemand moet volgen worden prettiger. Dit omdat je met een zipline veel eenvoudiger andere daken kunt bereiken.
Daarnaast is het vechten, zoals we in onze preview al zeiden, enorm verbeterd en zijn we ook positief over het nieuwe wapen- en vaardighedensysteem. Syndicate wordt ongetwijfeld beter dan Unity en hoewel het nog vroeg is, denken we dat dit deel weleens een van de beste Assassin’s Creed-games zou kunnen worden.
Assassin's Creed Syndicate ligt vanaf 23 oktober in de winkel.

Populair Nieuws

Laatste Reacties