5 gamebrekende speedrun records

Article
zondag, 21 februari 2021 om 11:00
speedrunnerstop5f1613490999
Speedrunnen is een iets minder bekende kant van de gaming wereld. Games zoals Goldeneye, Ocarina of Time, Doom en nog veel meer bieden op zichzelf al een leuke en soms uitdagende ervaring. Maar voor de ware snelheidsduivel is dat niet genoeg. Zij proberen alles op alles te zetten om de paar seconden van het huidige record af te schaven en de troon zo over te nemen. Wij hebben hier een lijst van 5 geweldige records op meesterwerken van games.
Mocht je nog niet bekend zijn met de speedrunnen in videogames, in principe houdt het in dat je zo snel mogelijk het spel uit probeert te spelen. In de speedrun wereld zijn wél een paar verschillende klassementen. Zo is er: Any%, wat inhoudt dat het niet uitmaakt hoeveel van de game je werkelijk speelt, zolang je maar de credits ziet. 100%, dit spreekt wel voor zich, zo snel mogelijk de complete game uitspelen. Glitchless runs, hierin mogen dus geen game brekende glitches gebruikt worden en soms is er per game een geheel eigen sectie gemaakt voor een in-game feature. Doom Eternal heeft bijvoorbeeld een compleet eigen categorie voor de Ultra-Nightmare mode.

Snelste sluipmoordernaar die er bestaat

Dat Agent-47 een van de beste sluipmoordenaars is, is al een tijdje geen geheim meer. Wat er in deze speedrun gebeurt, versterkt dat niet alleen, maar het toont ook dat 47 een van de snelste sluipmoordenaars in de gamewereld is. De afgelopen 3 Hitman games hadden al veel potentie in de speedrunners wereld, maar Hitman 3 heeft met dit level tóch wel de troon weten te winnen.
Er zijn meerdere mensen die de locatie uit Hitman 3: On Top of the World (Dubai), in slechts 6 seconden weten uit te spelen. De locatie kan zo snel worden uitgespeeld doordat 47 op een perfecte plaats ingeladen wordt en hierdoor de targets in no-time kan zien en omleggen. Het wereldrecord voor de hele game in any% uitspelen staat op het moment op een kleine 5 en een halve minuut. Ongelofelijk snel, zeker als je kijkt naar hoe lang je kunt twijfelen op welke manier je de target wilt gaan ombrengen.

Alle bazen in Dark Souls in 1 uur

FromSoftware's: Darks Souls staat nou eenmaal bekend om de extreem straffende combat en ongelooflijk meedogenloze gameplay, waardoor het voor de speedrunners juist de perfecte game is om hun vaardigheden aan de wereld te laten zien. Voor de meeste spelers zijn de Dark Souls games een reis aan eindeloze frustratie en enorm veel genot bij het verslaan van een boss.
Voor speedrunner Catalystz is het uitspelen van Dark Souls daarentegen een korte boswandeling. In slechts 1 uur 4 minuten en 47 seconden, kan Catalyst de game uitspelen. Dit doet hij door een reeks aan shortcuts te gebruiken en skips. Want wat Catalyst doet is niet alleen maar de hoofdbazen verslaan, hij pakt elke eindbaas mee die er in de game zitten, zelfs degene in de newgame+. Door een aantal glitches en trucjes uit de mouw te schudden, weet hij enorm sterke wapens te creëren waardoor elke bossfight een eitje is.

7 minuten is alles wat nodig is

The Legend of Zelda: Ocarina of Time is een van de meest populaire spellen om te speedrunnen. Dankzij een groot aantal glitches, skips en gekke warps, is het mogelijk om de game op een wonderbaarlijke manier te breken. Op dit moment is het Any% record voor de zelda game, in handen van speedrunner: Amateseru.
Hij heeft de welbekende game namelijk weten uit te spelen in nog geen 8 minuten. Om precies te zijn, hij heeft er 7:09.850 over gedaan om de game uit te spelen. Door de game op de juiste manier te manipuleren met opslagdata en time skips wist hij dit bizarre record neer te zetten. Voor het ongetrainde oog ziet het er misschien als een helse koortsdroom maar Amateseru weet precies wat hij aan het doen is. Het speedrunnen van Ocarina of Time is net zo fascinerend als dat het ingewikkeld is.

De demon die niet in Doom zit

Doom Eternal is soms al een gigantische chaos en speelt al lekker snel door. Dat weerhoudt speedrunners er niet van om tóch even te kijken wat de snelste tijd mogelijk is. Als je de game zoals gewoonlijk speelt ben je er ongeveer 10 á 15 uur zoet mee. Speed-Demon: Xamid was die lange tijd spuugzat en besloot alle Rip&Tear skills op de proef te stellen en wist de game in net geen 19 minuten uit te spelen.
Dat is extreem snel voor een game met zoveel uitdagingen. Het is alleen niet geheel volgens de regels gegaan. Net zoals bij de Ocarina of Time speedrun zijn er een groot aantal glitches gebruikt om de game helemaal van de baan te krijgen. Er zijn ook veel speedruns gedaan zonder heftige glitches of zelfs de game voor de volle 100% uit te spelen, en ook die staan op verbazende records. Iets meer dan eer uur zonder heftige glitches en iets meer dan 2 uur voor de volledige 100%.

Bond neemt de benen

Na alle geruchten over de mogelijk Goldeneye remake kunnen we deze legendarsiche game natuurlijk niet overslaan. Goldeneye 007 blijft een meesterwerk in de fps genre, zeker uit die tijd. Hoewel de fan-base nog maar klein is, wordt deze game met regelmaat nog aangezet door spelers om zo de snelste tijd te behalen.
Speedrunner DuskyLW wist zo de gehele game in nog geen 20 minuten uit te spelen. Er worden ook vaak nog runs gedaan op enkele levels en hier zit een iets grotere community aan vast, maar we richten ons vooral even op de hele game nu. Door de precieze bewegingen en calculaties weet Dusky precies door elk level als een speer heen te gaan. Hij zet dan ook een extreem snelle tijd neer. Hoewel Goldeneye in dit geval op een emulator gespeeld wordt blijft het verbijsterend hoe snel je hem uit kunt spelen. Aangezien het eventueel ook mogelijk is om deze tijd te behalen op de originele Goldeneye cartridge met de N64.
Heb jij wel eens een game proberen te speedrunnen? Zo ja welke en wat was jou tijd? Laat het weten in de reacties!

Populair Nieuws