Dit zijn de 5 beste Rockstar games die je gespeeld moet hebben

Article
zondag, 30 april 2017 om 14:04
xgn google image
Wat is op dit moment de top 5 beste Rockstar games? De ontwikkelaar heeft zijn sporen ruimschoots verdiend en is misschien wel een van de bekendste in de game-industrie. Vrijwel elke game die ze uitbrengt is een enorm succes en legt de lat weer hoger. In deze special lees je welke games jij absoluut gespeeld moet hebben!

5. Max Payne 3

De Max Payne games zijn al sinds het eerste deel uit 2001 keihard en duister. Op Matrix-achtige wijze schiet je vijanden naar het hiernamaals als een verbitterde ex-agent. Dat is onveranderd gebleven. Wel veranderd is de verslaafde ex-agent zelf, die in het derde deel kaal en er fysiek slecht aan toe is. Ook de locatie is anders: Rockstar heeft het grauwe New York verruild voor het warme São Paulo.
Max Payne 3 lijkt in dit opzicht redelijk af te wijken van de vaste route, maar in de kern blijft het trouw aan de serie. De oh zo filmische bullet-time is beter dan ooit dankzij ongekend realistische animaties. Kogels vliegen je om de oren wanneer je in slow-motion door de lucht duikt. Wat dat betreft behoort de game tot de beste in het shootergenre.
Het stijlvol weergegeven verhaal in São Paulo is duivels en bevat schokkende plotwendingen, maar lineair van opzet. Daardoor slijt de routine er op een gegeven moment wel iets in, aangezien er niet heel veel variatie in de gameplay zit. Maar omdat Rockstar de gunplay tot in de puntjes heeft geperfectioneerd, maakt dat niet heel veel uit. Het blijft altijd kicken om de lichamen van je vijanden vol lood te pompen.
Max Payne 3 is uitgekomen op PlayStation 3, Xbox 360 en PC en wij gaven hem een 8,5. De eerdere delen waren door Alan Wake-ontwikkelaar Remedy Entertainment gemaakt. Rockstar nam het stokje over voor deel 3 en is daar prima in geslaagd. Wij zetten hem op de vijfde plaats in de top 5 beste Rockstar games.
dit zijn de 5 beste rockstar games die je gespeeld moet hebben 110267 1

4. Bully

Bully draait, zoals de titel verraadt, om de pest- en treitercultuur op school. Als de onhandelbare puber Jimmy Hopkins word je naar de kostschool Bullworth Academy gestuurd, terwijl je moeder met haar nieuwe vriend een jaar lang weg wil op een cruise. Op de campus begin je als een buitenbeentje en moet je langzaam omhoog klimmen in de hiërarchie. En dat doe je natuurlijk niet door braaf te zijn.
Bullworth Academy zou natuurlijk geen kostschool zijn zonder strenge regels. Zo moet je als scholier dagelijks twee lessen volgen en je houden aan de avondklok om elf uur ’s avonds. De rest van de dag ben je vrij om te doen wat je wilt. Maar pas op, want de rondlopende leraren en ordehandhavers tolereren weinig. Buiten de lessen om zijn er vele missies te volgen en biedt de game veel afwisseling.
Aangezien het origineel op de PlayStation 2 uitkwam, is de game wel wat verouderd. Het oogt allemaal wat kaal en hoekig. Technisch gezien loopt het ook niet altijd even soepel, met veel laadtijden en een zakkende framerate. Toch kan dit de pret niet drukken wanneer je medeleerlingen in elkaar slaat of stinkbommen door de school gooit.
Bully, ook wel bekend als Canis Canem Edit, heeft in de loop der tijd meerdere remasters gekregen. Het origineel kwam in 2006 alleen uit voor de PlayStation 2, maar kwam na twee jaar opnieuw uit als Bully: Scholarship Edition voor de Xbox 360 en Wii. Deze uitgebreidere versie beoordeelden wij destijds met een 8. Sinds afgelopen december kun je er ook mee aan de slag op iOS en Android. Bully verdient een vierde plek in de top 5 beste Rockstar games.
dit zijn de 5 beste rockstar games die je gespeeld moet hebben 110268 1

3. L.A. Noire

Op de derde plek staat L.A. Noir uit 2011 voor de vorige generatie consoles en PC. De succesvolle detectivegame is niet door Rockstar zélf gemaakt, maar had het levenslicht zonder de studio waarschijnlijk nooit gezien. Ontwikkelaar Team Bondi heeft er namelijk zeven jaar over gedaan en vanwege onder meer torenhoge kosten besloot uitgever Sony halverwege het project om zich terug te trekken. Rockstar werd als vervanger de redder in nood en heeft er flink in geïnvesteerd om het alsnog uit te brengen. De rest is geschiedenis.
In L.A. Noire kruip je in de huid van Cole Phelps, een onderscheiden oorlogsveteraan die bij het Los Angeles Police Department van de jaren ’40 gaat werken. Je volgt zijn carrière van begin tot eind en moet heel wat zaken oplossen met ouderwets speurwerk. In eerste instantie hebben de moorden en andere delicten niet veel met elkaar te maken, maar naarmate je vordert in het verhaal blijkt er toch meer aan de hand te zijn
Het is niet de actie, maar het speuren naar aanwijzingen op de plaats delict en ondervragen van verdachten wat de boventoon voert. Dit is waar de game in uitblinkt en het zorgt voor een unieke ervaring. Belangrijke clues kunnen leiden tot nieuwe inzichten waarmee je een verdachte tijdens het verhoren klem kan zetten. Ook de gezichtsuitdrukkingen zijn van ongekend niveau, waar een speciale filmtechniek voor gebruikt is.
Sowieso is de game al een lust voor het oog en een eerbetoon aan het film noire-genre. Wij gaven hem een 9 in onze review. Helaas kwamen er later negatieve geluiden naar buiten over Team Bondi en sloot de ontwikkelaar – die verder geen games heeft uitgebracht - nog datzelfde jaar zijn deuren. Toch is het wat ons betreft de derde beste 'Rockstar' game.
dit zijn de 5 beste rockstar games die je gespeeld moet hebben 110269

2. Red Dead Redemption

Neem een uitgestrekt woestijnlandschap met stoffige cowboystadjes, saloons waar zwetende mannen zich tegoed doen aan dure drank en goedkope vrouwen, achtervolgingen op paarden en pistoolduels met fatale afloop en je hebt de setting voor een episch avontuur, zo moet Rockstar gedacht hebben.
De ontwikkelaar bracht met Red Dead Redemption het wilde Westen op sublieme wijze naar de PlayStation 3 en Xbox 360. Als John Marston kun je genieten van een reis door een fictief deel van de Verenigde Staten en Mexico in het jaar 1911. Voor The Bureau, de voorloper van de FBI, moet je achter de criminele bende aan waar Marston ooit deel van uitmaakte. Ondertussen kom je de nodige excentriekelingen tegen die je hulp nodig hebben.
Het verhaal kom als een stoomtrein op gang: traag maar vastberaden. Gelukkig biedt de wereld genoeg interessants van poker tot premiejagen en is je reis meer dan de moeite waard. Tegen de tweede helft komt het verhaal in een hogere versnelling en werkt het toe naar een memorabel einde. Eentje die je niet meer vergeet!
Red Dead Redemption kwam in 2010 uit en kreeg van ons een mooie 9,5. Het is de spirituele opvolger van Red Dead Revolver, die ruim zes jaar eerder uitkwam op de PlayStation 2 en Xbox. De verhalen en personages staan compleet los van elkaar. Er komt een nieuw deel in de serie aan, waar vorig jaar een trailer van verscheen. Of er weer bekende personages of andere elementen terugkeren moeten we nog zien! Tot die tijd blijft Redemption de tweede beste Rockstar game.
dit zijn de 5 beste rockstar games die je gespeeld moet hebben 110270 1

1. Grand Theft Auto V

Het zal geen verrassing zijn dat onze top 5 eindigt met deze Rockstar game, maar je kan gewoonweg niet om GTA V heen! De onbetwiste koning der open-world games. Geen enkel ander spel wist zo’n enorme hype te creëren. Bij de lancering in 2013 stonden wereldwijd rijen mensen uren in de kou om een kopie te bemachtigen. Werkgevers kregen massaal te maken met een ‘ziektegolf’ in de dagen erna. Het peperdure entertainmentproduct – de ontwikkeling kostte meer dan 200 miljoen – was binnen drie dagen goed voor 1 miljard dollar omzet en is sindsdien 75 miljoen keer verscheept.
Het officiële vijfde deel in de GTA-serie heeft veel vernieuwingen ten opzichte van zijn voorganger. Zo speel je met niet één maar drie verschillende personages, die ook nog eens extreem van elkaar verschillen. Als Michael, Franklin en Trevor maak je Los Santos onveilig en kan je helemaal doen wat je wil. De op Los Angeles gebaseerde stad barst van leven, zijmissies en activiteiten. Buiten het ruim 40 uur durende verhaal om zijn de mogelijkheden schier eindeloos.
En dan is er natuurlijk nog GTA Online. De meeste spelers gaan hier naartoe wanneer ze het verhaal uitgespeeld hebben en klaar zijn om de confrontatie met anderen aan te gaan. Toen de game uitkwam was het nog wat mager, maar dankzij de extra content die erbij is gekomen biedt het inmiddels honderden uren aan sadistisch vermaak.
De eerste versie van GTA V verscheen in 2013 op PS3 en Xbox 360. Wij beoordeelden hem toen met maar liefst een 9,8. Later kwam Rockstar met een remaster voor de huidige generatie consoles en pc, die verbeterde graphics en een first-person mode bracht. Deze kreeg van ons een 9 en staat bovenaan de top 5 beste Rockstar games.