3 verborgen PlayStation 5 pareltjes

Article
zaterdag, 09 januari 2021 om 12:00
the pathlessf1609935366
Het succes van een console wordt veelal bepaald door de catalogus aan games die voor het platform beschikbaar is. De PlayStation 5 is pas net uit, maar heeft ondertussen stiekem al een flinke line-up bij elkaar, waar een aantal titels onder de radar van veel mensen zijn gevlogen. Mis dus zeker niet deze 3 verborgen pareltjes op de PlayStation 5!

The Pathless

We trappen deze lijst af met The Pathless, een uniek avontuur dat zich afspeelt op een prachtig en mysterieus eiland. Er rust alleen een vloek op, waardoor de geesten en omgevingen gecorrumpeerd zijn. Om van het eiland te ontsnappen moet The Hunter de vloek zien op te heffen, gewapend met enkel een boog en zijn trouwe adelaar als compagnon.
De opzet klinkt alsof je bazen mag gaan bevechten met pijl en boog, maar het wapen wordt juist gebruikt als tool om puzzels om te lossen en snel over het eiland te reizen. Overal door de omgevingen hangen namelijk talismannen, die je een speed boost geven wanneer je een pijl erin plant. Daarnaast kan je ook hogere omgevingen bereiken en ravijnen overmeesteren door je te laten dragen door je adelaar.
Wanneer je in aanraking komt met een gecorrumpeerde geest, dan verandert de gameplay, waarbij je met stealth elementen uit het zicht moet blijven. Spelers kunnen pas de geesten verslaan wanneer ze door middel van kristallen licht terugbrengen naar verschillende gedeeltes van het eiland, waarmee de kracht van de spirits afneemt.
Tijdens je avontuur wordt het ogenschijnlijk simpele verhaal uitgebreid door verhalen die je tegenkomt in de wereld, achtergelaten door de vorige bewoners. The Pathless hanteert daarbij eenzelfde soort opzet als Dark Souls, wat perfect past bij de unieke structuur van de game. Als je dus aan de slag wil met een uniek pareltje op de PlayStation 5, is The Pathless een perfecte kandidaat.
haven headerf1609935265

Haven

Romantische relaties zien we niet vaak als één van de belangrijkste elementen in games. Tuurlijk speelt liefde soms een rol in het verhaal of je hebt de keuze tussen verschillende relaties zoals in Mass Effect, maar de manier waarop romantiek een rol speelt in Haven zien we bijna nooit.
De game draait om het verliefde koppel Yu en Kay, die met een ruimteschip zijn ontsnapt en terechtkomen op de onbewoonde planeet Source. Daar moeten ze zien te overleven door resources te vinden in de vreemde, open wereld, zodat ze hun ruimteschip annex huis kunnen upgraden en natuurlijk om voedsel te maken. Het navigeren op de planeet gaat lekker snel, dankzij de anti-gravity boots die beide personages aan hun voeten hebben hangen. Daarmee is het ook mogelijk om op flow threads te reizen - onzichtbare paden die je naar slecht bereikbare plekken kunnen brengen.
Dat Source onbewoond is betekent niet dat er geen combat zit in Haven. Hoewel er namelijk geen mensen te vinden zijn, zijn er wel monsters die agressief zijn geworden door de grote aanwezigheid van roest op de planeet. Door middel van een ritmisch real-time gevechtssysteem moeten de monsters worden verslagen, waarbij Yu en Kay tegelijkertijd bestuurd moeten worden. Time je je aanvallen op het juiste moment, dan zal het stel een vernietigende aanval samen uitvoeren.
Bij elk aspect van Haven staat de relatie tussen Yu en Kay centraal en het is dan ook belangrijk dat de personages goed zijn uitgewerkt. Daar is indie-ontwikkelaar The Game Bakers gelukkig goed in geslaagd, waardoor de gesprek tussen het tweetal elke keer een feestje is en heel realistisch aanvoelt. Van het bespreken van de dag, het troosten na een verdrietig moment en natuurlijk ook de momenten waarop er ruzie op de loer ligt. Heb je een partner om dit avontuur samen mee te beleven, dan is Haven bovendien ook volledig in co-op te spelen, waardoor de gameplay nog een stukje beter uit de verf komt.
observer system reduxf1609935577

Observer: System Redux

Remasters worden vandaag de dag veel gebruikt om een game een nieuw likje verf te geven en vervolgens opnieuw op de markt te brengen voor een simpele cashgrab. Het is alleen ook de perfecte manier om een aantal gebrekkige elementen in een game op te lossen en het een beter geheel te maken.
Dat is precies wat ontwikkelaar Bloober Team heeft gedaan met Observer: System Redux. Deze psychologische thriller kwam oorspronkelijk uit in 2017, maar heeft speciaal voor de next-gen consoles een remaster gekregen. Met name de PlayStation 5 versie is een speciale ervaring, dankzij implementatie van de verschillende DualSense controller functies.
Observer: System Redux speelt zich af in Krakau in het jaar 2084. De wereld is verscheurd door de Nanophage, een digitale plaag die duizenden mensen het leven heeft gekost en heeft gezorgd voor oorlog en wijdverspreid drugsgebruik. Om orde terug te brengen heeft megacorporatie Chiron de macht gegrepen in Polen en speciale politie-agenten genaamd Observers in het leven geroepen, die het recht hebben om het brein van burgers te hacken. Eén van de agenten is Daniel Lazarski (ingesproken door niemand minder dan Rutger Hauer), die na een belletje van zijn vervreemde zoon terechtkomt in een mysterieuze en bloederige moordzaak.
Hoewel de originele Observer niet bij het grote publiek wist door te dringen, tilt de remaster het geheel naar een hoger niveau. Bloober Team heeft de gameplay verbeterd en goed gebruikgemaakt van de next-gen hardware. Zo zorgt ray-tracing voor enorm sfeervolle en angstaanjagende gebieden, alle aspecten van de DualSense controller worden gebruikt in de gameplay en het 3D-geluid laat je soms geloven dat je in je eigen kamer wordt beslopen. Wil je dus griezelen op de PlayStation 5, geef dan zeker Observer: System Redux een kans.