10 dingen die je wel doet in games, maar niet in real life

Article
zaterdag, 05 maart 2016 om 13:00
xgn google image
Iedere gamer kent ze wel - bepaalde rituelen die in elk spel terugkomen. Soms niet bewust, soms heerlijk expres. Van mensen in elkaar slaan met een paarse dildo, tot zo veel mogelijk lijken op elkaar stapelen omdat dat 'netter' staat. Hier zijn 10 dingen die je wel doet in games, maar die je in het echt nooit zou doen.

10. Overal naartoe springen

Rennen is efficiënter dan lopen, dat weten we. Maar springen is minstens even efficiënt als rennen! Toch? Ja, zo voelt het in ieder geval wel. Hup, vanaf nu overal naartoe springen in plaats van rennen. Echt één van die dingen die je wel doet in games, maar niet in het echt.

Hop to it

Sorry schrijvers, de bunnyhop was hier vast niet voor bedoeld, maar een speler bereikt nu elk doel op de map door constant jump te spammen (als je niet aan het snelreizen ben). Een postapocalyptisch karakter is nog nooit zo huppelig geweest, zeker niet in zo'n heerlijk strak pakje.

9. Op rode barrels schieten

Het maakt niet uit of er enemies naast staan of niet, of dat het gevecht bij de barrel al voorbij is. Daar staat nog een rood vat, en dat vraagt maar om één ding. Een kogel. Oké, of een granaat. Waarom? Omdat explosies geen goede reden nodig hebben. Vraag maar aan Michael Bay.

Eén kogel, of een paar, zolang hij maar ontploft

Rode vaten kun je altijd opblazen, in elk spel. En dat weet je. Dat betekent natuurlijk niet per se dat de makers ze overal neerzetten zonder doel: meestal kun je ze in gevechten erg voordelig gebruiken. Maar soms, soms zie je ze pas te laat. En dan moeten ze alsnog exploderen. Ook één van de logische dingen die je wel doet in games, maar niet in real life.

8 - Gespreksstof overslaan

Zou dat niet ontzettend fijn zijn, wanneer iemand een verhaal vertelt gewoon een paar keer op 'X' drukken om het hele gesprek over te slaan? En - belangrijker - zonder dat degene die het verhaal vertelt ontzettend beledigd is, omdat je het niet kon opbrengen om een momentje te luisteren en verder niets te doen?

Ain't nobody got time for that

'Ja ja, ik weet dat je spullen verkoopt beste merchant, waarom denk je dat ik je aanspreek? Om over koetjes en kalfjes te praten? Hou gewoon je mond dicht en open je winkel, ik heb hier veel te weinig geduld voor.' Het blijft natuurlijk de kunst om niet te snel te veel dialogue te skippen, want dan snap je opeens niet meer wat je nou precies moest gaan doen. Oeps.
8abc5a5d0781bcd36a0b38c49d60cf9b941f51d8fe91bd4649b0d3b32c4378e3

7 - Kloten met NPC's

De meeste NPC's zijn vriendelijk en zullen je altijd proberen te helpen, maar soms wil je ze gewoon doodschieten. Gewoon, om te kijken wat er gebeurt. Of op zijn hoofd gaan staan. Voor hetzelfde geld gelden de natuurwetten niet in dit spel. Dat moet je toch uittesten?

You shot him, he died

Oh, blijkbaar gaat hij wel dood van een kogel door z'n kop. Naja, goed om te weten. Fijn wel dat het geen probleem is om op zijn hoofd te springen en dan een paar keer op crouch the drukken. Daar heeft hij minder problemen mee dan met een kogel.

6 - Naar plekken gaan waar je niet heen moet

'Hé, daar moet ik helemaal niet zijn volgens de map, laat ik daar maar eens heen gaan. Daar ligt vast een mooie schat. Of item. Ja, daar moet wel iets liggen waar ik wat aan heb.' Dit is een ontzettend logische redenering in de wereld van games. Dus daar sta je dan, in het zoveelste huis (of de zoveelste cave) waar je niet hoeft te zijn.

En soms beland je bij een enemy die je nog niet aankan

En die probeer je een aantal keer dood te maken, maar dat lukt niet. Dus ga je terug naar een eerdere save (als je daar aan hebt gedacht) en onthoud je welk level je moet zijn om hier terug te komen. En wanneer je dan eindelijk een hoog genoeg level bent, terugkomt en die vijand in de pan hakt dropt er een zwaard van een veel te laag level. Yay.

5 - Alles meenemen en verzamelen

Bij sommige games wordt het eerder toegelaten dan bij andere: alles meenemen wat je kan vinden. Of het nou om kistjes op straat gaat, of om de inhoud van huizen en kastelen. Maar soms wordt het beschouwd als stelen, waardoor je eerst een zwarte ketel over iemands hoofd moet leggen (Skyrim) voordat je het mee kan nemen.

Loot ALL the things

Geen enkele lade ontkomt aan je 'A'-gespam. Er ligt hier en daar wat geld of goud waar je iets aan hebt, maar je pakt voornamelijk onzin op. Niet dat dat uitmaakt, het verzamelen gaat om het verzamelen. En het verzamelde laat je vervolgens de rest van de game in een storage zitten die je nooit meer aanraakt. Fun times.

4 - Kloten met lijken

Geen idee wat hier precies de logica van is, maar iedereen doet het. Niet omdat we het met elkaar hebben afgesproken, maar omdat het leuk is. Dit zal nooit geaccepteerd worden in het echte leven (gelukkig maar), maar onder dingen die je wel doet in games blijft dit een geweldig fenomeen. Iedereen doet wel eens onzinnige dingen met lijken.

Van teabaggen tot opstapelen

Zo is het in de Halo-franchise (maar niet alleen daar) altijd een volledig geaccepteerd ding geweest om je tegenstander te teabaggen. Zodra je iemand hebt afgemaakt is het hoog tijd voor dit ritueel: op zijn hoofd gaan staan om vervolgens herhaaldelijk te crouchen. Waar gebruik je crouchen anders voor?
Of in games als Assasin's Creed iedereen die je vermoordt verzamelen. Tot je uiteindelijk een enorme hoop dode vijanden voor je hebt liggen. Want dat voelt goed, ziet er opgeruimder uit. Lekker Jenga spelen met lijken, wat een heerlijk tussendoortje terwijl je op missie bent.

3 - Spelen met vuur

Hé! Een kampvuur! Kan ik daarin staan? Gaat mijn character dood als ik erin ga staan? Of gebeurt er niets? Het is onmogelijk om zomaar door te lopen zonder dit uit te proberen. Dat weet iedereen.

De natuurwetten gelden meestal gewoon

Dus sta je vervolgens in brand, omdat je in een kampvuur bent gaan staan. En scheld je wellicht vervolgens het spel uit omdat je dood bent gegaan, terwijl je zelf in een kampvuur bent gaan staan. Ja, dit is een erg typisch onderdeel van de dingen die je wel doet in games, maar niet in real life.
Of je laat je Sim koken en die vliegt vervolgens in de fik. Of je hebt net een prachtig boomhuis gebouwd in Minecraft, maar nu je klaar ben vraag je je af hoe het zou zijn om er wat lava op te gooien en de boel af te laten branden. Some people just want to watch the world burn.

2 - Vreemd doen met/bij cliffs

Dit blijft ook een hele bijzondere onder dingen die je wel doet in games, maar niet in real life. Vreemd gedrag vertonen rond afgronden. In eerste instantie begint dit vaak vanuit dezelfde nieuwsgierigheid die ervoor zorgt dat je in vuur gaat staan: in feite test je of alle natuurwetten gelden in het spel. Handig om te weten.

Omlopen is geen optie

Maar zodra je er eenmaal achter bent dat je character geen afdaling van 3 meter zal overleven, zou je toch zeggen dat je voortaan wel oppast bij cliffs. Alleen kom je ze altijd weer tegen als je probeert af te snijden. En dan ga je belachelijk lang proberen om te klimmen of dalen, omdat je niet om wilt lopen. Terwijl dit in principe langer duurt.
En vaak lukt het uiteindelijk niet eens en ga je dood, dus duurt het allemaal nog veel langer dan wanneer je meteen weg was gegaan bij die berg een 'gewoon' een veilige route had genomen. Maar nee, je moest weer koppig zijn. En doodgaan.

1 - Murdersprees

Dit blijft toch wel de nummer één van dingen die je wel doet in games, maar nooit in het echt. Hopelijk. Het is in het echt een behoorlijke no-go, maar in videogames als GTA moet je alleen wat geld inleveren als je uiteindelijk wordt opgepakt (of doodgaat) na zo'n killingspree. Man man man, wat voelt het toch goed om alles af te slachten.

Het verkeer blokkeren en wachten maar

Twee of meer auto's over een flinke kruising verspreiden, zodat het hele verkeer vast komt te staan. En dan een paar minuten wachten. Alvast je bazooka selecteren. And then you unleash hell. Overal rennen schreeuwende mensen rond, je krijgt steeds meer politie achter je aan en je maakt alles en iedereen in je omgeving kapot. Heerlijk.
Rockstar begrijpt ons echt wat betreft deze behoefte, met de optie om op 'rampage' te gaan met Trevor. Even wat stoom afblazen en beloont worden voor het feit dat je iedereen af wilt maken. Thanks Rockstar, jullie begrijpen wat we willen.