Geloof het of niet, maar in Japan heeft Yo-Kai Watch in een paar jaar tijd de harten van tientallen miljoenen kinderen gestolen. Met meerdere speelfilms, ontelbare strips en cartoons en zelfs al een paar videogames, groeien de ludieke geestfiguren langzaam maar zeker uit tot een geduchte concurrent voor Pikachu en consorten.

Zo ver is het natuurlijk nog lang niet, maar als de trend zich op deze manier blijft ontwikkelen, dan zal het geen jaren meer duren. Langzaam maar zeker waait de hype nu ook over naar Europa en de Verenigde Staten. Waar Japan straks weer het vierde deel op de 3DS mag omarmen, mogen wij Nederlanders binnenkort pas met het tweede deel beginnen: Bony Spirits. Giga Geesten, grof vertaald.

yo-kai watch 2 bony spirits preview

Wakker worden met geheugenverlies

Het verhaal begint met Nate/Katie die thuis met geheugenverlies wakker wordt. Twee kwaadaardige heksen hebben met een spreuk alle belangrijke Yo-Kai herinneringen van de hoofdpersoon gewist. Daarbij namen ze ook zijn geliefde Yo-Kai Watch mee, het horloge waarmee de held andere Yo-Kai kan zien. Hierop volgt een charmante queeste door een herkenbare en uiterst kleurvolle wereld, waarin je beetje bij beetje je herinneringen terugkrijgt en je herenigd wordt met alle bekende Yo-Kai uit het eerste deel.

Liefhebbers van dat eerste deel zullen zich snel vertrouwd voelen in de wereld van de Yo-Kai en met de spelmechanieken. Anders dan in Pokémon, probeert Yo-Kai echt meer een verhaal te vertellen. Je raakt in Bony Spirits geregeld verstrikt in (grappig bedoelde) gesprekken tussen bijvoorbeeld je ouders, die ruziën over welke muffin lekkerder smaakt, of je vrienden, die opscheppen over welke insecten ze zojuist hebben gevangen.

yo-kai watch 2 bony spirits preview

Onduidelijke start

Hoewel de makers hun best doen om je in de mythologie van Yo-Kai te betrekken, is het in de eerste paar uurtjes redelijk onduidelijk welke kant Bony Spirits precies op wil. We zijn vooral continu heen en weer aan het lopen, gesprekken aan het beluisteren en vreemde minigames aan het spelen, zoals het vangen van insecten in struiken of bomen. Nergens wordt de urgentie van het verhaal duidelijk, en het is nog maar zeer de vraag of die er überhaupt gaat komen.

Yo-Kai Watch 2 Bony Spirits is in alles duidelijk bedoeld voor kinderen van zeven jaar en ouder. De naar Nederlands vertaalde (gesproken) dialogen zijn herkenbaar, maar soms wel érg laagdrempelig en de spelmechanieken worden tot vervelends toe stapje voor stapje uitgelegd. Aan de opzet is dan ook niets veranderd: nog altijd draait het om verzamelen en bevechten van zoveel mogelijk Yo-Kai. Hoe je dat doet, is geheel aan... nou... niet aan jou, eigenlijk.

yo-kai watch 2 bony spirits preview

Gebruiksvriendelijk voor kids

Want als het eenmaal tot knokken aankomt, zit je als gamer rustig met de armen over elkaar. Net als in het origineel vechten de Yo-Kai puur uit zichzelf. Je hoeft geen aanvallen te selecteren of doelwitten te markeren: het aanvallen, verdedigen en genezen doen de geesten lekker zelf. Het enige wat je doet, is de drie inzetbare Yo-Kai op een strategische plek neerzetten, hun speciale vaardigheden ontgrendelen en tussendoor af en toe een minigame voltooien.

Natuurlijk, voor de jongere gamers is Yo-Kai daarmee een stuk gebruiksvriendelijker dan het soms wat pittige Pokémon. Hiermee lijken de makers zich definitief op de jongste doelgroep te willen richten. Wellicht dat Bony Spirits in de tweede helft van het avontuur voor meer uitdaging en diversiteit zal zorgen. Op een gegeven moment maakt de hoofdpersoon namelijk een tijdreis, waardoor hij het Springdale van 60 jaar geleden kan bezoeken en tussen verschillende locaties kan reizen.

Bovendien kunnen spelers voor het eerst met hun favoriete Yo-Kai online tegen andere spelers strijden in diverse spelstanden. Op het moment van schrijven zijn de servers alleen nog niet zo heel druk bevolkt, dus op die vraag kunnen we aan het einde van de week in de recensie pas antwoord geven.

yo-kai watch 2 bony spirits preview

Yo-Kai Watch 2 Bony Spirits preview - Overtuigt nog niet echt

Yo-Kai Watch 2 Bony Spirits heeft ons in de eerste uren niet weggeblazen. De game volgt trouw de opzet van het origineel en durft in de beginfase nauwelijks risico te nemen of de minpunten uit het origineel aan te pakken. De gameplay is nog steeds vrij passief en zowel de dialogen als de manier waarop het spel wordt uitgelegd, blijft vrij kinderachtig. We hopen dat het tijdreizen in de loop van het avontuur nog een eigen stempel op de game drukt, anders vrezen we voor deze opvolger.