Net als vorig jaar zijn er 8 categorieën waarop je kunt stemmen. Deze categorieën zijn: shooters, actie, avontuur, kids, Virtual Reality, RPG, sport en Remasters/Reboots. Elke categorie zit vol populaire games waaruit jij kunt kiezen.

Omdat het soms moeilijk is een game in een enkel hokje te plaatsen, hebben wij ervoor gekozen de games op een zo goed mogelijke manier te onderverdelen. Hieronder vind je alle games die genomineerd zijn, verdeeld in hun categorie. Elke game heeft een korte beschrijving, mocht je de game nog niet kennen dan is dit een mooi moment om meer te weten te komen over deze games.

Het is natuurlijk mogelijk dat er volgens jou een game uit 2016 mist in deze lijst. Daarom hebben we de wildcard als oplossing. Met de wildcard kan jij op een game stemmen waarvan jij vvindt dat hij in de XGN Game Awards 2016 thuishoort. Dus mocht je nou jouw favoriete game alsnog willen nomineren, dan krijg je die kans door te stemmen op de wildcard in dit artikel!

Om te stemmen op de awards ga je naar de XGN Game Awards 2016 pagina vanaf 1 december zodra de stemming open gaat. Maar kom vaker terug want er zijn natuurlijk meerdere stemrondes! Voor meer informatie hierover kun je het XGN Game Awards 2016 informatie artikel raadplegen.

Dit jaar zijn er voor het eerst ook de XGN Film Awards 2016. Ben jij ook een filmfan? Breng dan zeker je stem uit voor de beste films van 2016!

Shooters

Elk jaar komen er verschillende shooters uit waarin jij je lekker kunt uitleven. Voor 2016 was geen verandering te zien in deze trend en kwamen er weer veel shooters uit. Hieronder staan de 5 genomineerden die door ons zijn gekozen:

Gears of War 4

Gears of War 4 is het vervolg op de eerste trilogie in de franchise. Gears of War 4 markeert het begin van een nieuwe trilogie. Voor ontwikkelaar The Coalition was dit de eerste eigen Gears of War game die ze heeft gemaakt en deze stelt niet teleur. Daarom staat Gears of War 4 in het rijtje van beste shooter van 2016.

Doom

Ontwikkelaar id Software kondigde enkele jaren geleden Doom aan, ze wilde hiermee de serie nieuw leven inblazen. We hebben een tijdje moeten wachten op het nieuwe deel uit de serie, maar het was het wachten meer dan waard. Doom greep onze aandacht door zijn diversiteit in vijanden en het gevoel dat de game je geeft.

Battlefield 1

In Battlefield 1 ga je terug in de tijd naar de Eerste Wereldoorlog. Hier beleef je tijdens de singleplayer het slagveld vanuit verschillende oogpunten. Ook tijdens de multiplayer geeft de game je een speciaal gevoel. Door de grote mappen ben je nergens veilig en kun je van elke kant aangevallen worden. Het (bijna) echte oorlogsgevoel heeft Battlefield 1 een plekje bezorgd op deze lijst.

Call of Duty: Infinite Warfare

Call of Duty: Infinite Warefare is weer net zo spectaculair als de vorige delen in de serie. In COD: Infinite Warefare speelt de ruimte een grote rol, zowel de singelplayer als de multiplayer spelen zich af op verschillende planeten. De singleplayer is dit jaar beladen met bekende namen, van Game of Thrones acteur Kit Harington tot UFC-vechter Conor McGregor. Het verhaal en de snelle multiplayer​ modi hebben ervoor gezorgd dat COD ook dit jaar een goede kans maakt.

Overwatch

De eerste nieuwe franchise van ontwikkelaar en uitgever Blizzard Entertainment heeft veel hoofden doen draaien. Bij Overwatch kun je kiezen uit verschillende heroes​. Elke hero heeft een eigen manier van spelen, door de verschillende eigenschappen die de helden hebben. Overwatch heeft sinds de lancering de harten van veel gamers over de hele wereld veroverd. Dit heeft er toe doen leiden dat Overwatch nu genomineerd is voor een XGN Game Award.

Vanaf 1 december is het mogelijk om te stemmen.