Wolfenstein Youngblood multiplayer zorgt voor diepgang [interview op gamescom]

Al sinds jaar en dag is het William ‘BJ’ Blazkowicz die het opneemt tegen complete legers bestaande uit nazi's. Hij deed dit al in de klassieke Wolfenstein 3D-games en zette deze traditie voort in de reboot van de franchise die met Youngblood het vierde deel heeft gekregen. In dit vierde deel is BJ alleen spoorloos verdwenen en dus moeten zijn dochters op zoek naar papalief. Het enige probleem is dat er een boel nazi’s tussen hen en hun vader in staat op de straten van een door nazi’s bezet Parijs.

Twee tieners in vijandelijk gebied

Wolfenstein Youngblood trapt de game af met een introductie van de dochters. We leren Jesse en Soph kennen als ze nog in training zijn bij hun vader BJ. De één krijgt training in sniperwapens en de ander mag zich uitleven op een boksbal. De tieners nemen hun training serieus, al zijn ze in een bevrijd Amerika, maar zodra de training voorbij is merken we dat het echte jaren 80 tieners zijn.

Wat de tieners vooral belichamen is de geest van het samenspel in dit deel. Tijdens onze speelsessies met Youngblood viel ons een aantal dingen op. Zo merkten wij dat het aantal vijanden niet verandert wanneer je met een ander speelt of alleen. Gevechten zijn net zo hectisch en moeilijk als wanneer jij met een ander speler ten strijde trekt. Öjerfors had hier het volgende over te zeggen.

"Nee. De game scalet de moeilijkheid inderdaad niet op aantal spelers. We hadden voor we begonnen een idee over de chaos en snelheid van een gevecht en dat moest zo blijven, ongeacht de moeilijkheidsgraad die je zou kiezen of wanneer je met een ander speelt. We kijken puur naar statistieken. Als je alleen speelt, of met een ander, is de balans hetzelfde. We besloten om het spel te balanceren op twee spelers en de AI moest daar maar goed genoeg voor zijn.”

Wolfenstein Youngblood laat je namelijk nooit alleen op pad gaan. Je kiest ervoor om ofwel met een computergestuurde zus op pad te gaan of met een andere speler. In beide gevallen is de uitdaging in de game absoluut aanwezig.