Wat vonden we van Game of Thrones Season 8 Episode 5?
Foto: HBO

Theo Weber

'Het vuurtje is opgestookt en de barbecue staat aan. Tijd om het vlees erop te leggen. Maar eerst even duidelijk maken wie de chef is'. Dat moet Daenarys gedacht hebben toen ze Varys afslachtte en daarna over King's Landing vloog. Wat is deze vrouw doorgeslagen in haar woede zeg! Dit was de afgelopen aflevering al te zien in haar blik, maar komt nu echt tot uiting in de vuurzee die afwisselend drakenvuur met wildfire dood en verderf zaait in de stad. Natuurlijk stopte deze doorgedraaide vrouw niet bij het luiden van de bel, maar zette haar tocht voort. De paar animatiefouten, waaronder kruisbogen die opgeblazen worden en er dan ineens weer staan, vergeef ik de productie voor deze keer wel. De actie in deze aflevering maakt dit meer dan goed.

Waar ik in het bijzonder van genoot is hoe we zien dat Arya in paniek door de stad rent en van de ene in de andere ellende valt. Daarbij is het, ondanks dat het niet de meest geliefde personages zijn, mooi om te zien hoe Cersei en Jaimie elkaar vinden in de stervende stad en in een emotionele knuffel hun einde tegemoet gaan. Een waardig slot voor twee sterke karakters van de serie. Ook het gevecht tussen The Hound en The Mountain is erg tof om eindelijk eens te zien en dan heb ik het niet eens over de twijfel in de ogen van Jon Snow die door moet vechten, terwijl hij het niet wil. Dat gaat in de volgende aflevering voor nog wat meer vuurwerk zorgen. Ik kan niet wachten op het slot van de serie, waarbij ik nu al kan gokken wie eraan gaan en wie er op de Iron Throne terecht gaat komen.

Drogon King's Landing

Ralph Beentjes

Game of Thrones Season 8 Episode 5 liet precies zien waarom de scriptschrijvers totaal de weg kwijt zijn. De Golden Company ziet eruit als een groep van vijftig man, terwijl ze het grootste huurlingenleger ter wereld moeten zijn. Ondertussen heeft Dany weer haar hele leger terug, terwijl die allemaal dood zijn gegaan bij Winterfell.

Euron is vergeten dat de zon bestaat en kan ineens geen schot meer raken, terwijl Rhaegal met drie schoten doorboord werd. Drogon kan plotseling muren en kastelen opblazen, terwijl hij dat in eerdere seizoenen niet kon. Sterker nog, Harrenhall is onder vuur genomen door de drie grootste draken die Westeros heeft gezien en staat nog overeind.

En dan misschien nog wel het grootste knelpunt: het doordraaimoment van Dany en het leger die ineens zich gaat gedragen als een stelletje maniakken. Waarom zou Dany al die onschuldige burgers verbranden, terwijl ze zich overgeven? Ze heeft daar geen enkele reden voor, ze heeft alleen een vete met Cersei. En Jon grijpt pas in op het moment dat het veel te laat is, terwijl hij hun legeraanvoerder is. Ik vrees nu al voor de Star Wars-films van David Bennioff en D.B. Weiss.