Het begin van Netflix

Maar voordat we ingaan op die vijf redenen, is het belangrijk om eerst even terug te gaan naar 1997, in Scotts Valley, Californië. Reed Hastings kreeg een boete van 40 dollar na het te laat inleveren van zijn gehuurde film Apollo 13. Uit die boete werd een idee geboren en uit dat idee kwam een bedrijf. Samen met Marc Randolph startte Hastings dat bedrijf op. Hij was van mening dat het makkelijker kon. Dat moest gebeuren door middel van een online systeem. Het systeem dat Netflix groot heeft gemaakt.

Een prachtig verhaal voor het begin van een bedrijf. Of het waar is, is niet zeker. Er wordt vaak gezegd dat het verhaaltje is verzonnen door de oprichters als een marketingtrucje. Een slimme zet. Wat wel zeker is, is dat op 14 april 1998 de website van Netflix voor het eerst online kwam. Het bedrijf had 30 medewerkers en de catalogus bestond uit 925 DVD's. Klanten moesten destijds betalen voor elke individuele film die werd gehuurd, die Netflix dan per post opstuurde.

Netflix begon de bekende maandelijkse abonnementendienst in september 1999. Het format voor het betalen per individuele DVD werd helemaal geschrapt aan het begin van het jaar 2000. Vanaf 29 mei 2002 begon het bedrijf met het verkopen van aandelen en niet lang daarna, in het jaar 2003, begon Netflix ook daadwerkelijk winst te maken. In 2005 bereikte Netflix het punt waarop er elke dag 1 miljoen DVD's de deur uit gingen.

Een tv met het Netflix menu aan

Het streamen van Netflix is geboren

Er werd al langer door het bedrijf nagedacht over het aanbieden van films online, maar de snelheid en de kosten van het internet lagen in de weg. Tot 2007, toen het project afgerond was. Na twee jaar werken was het in de Verenigde Staten mogelijk om films te streamen. In hetzelfde jaar leverde Netflix haar miljardste DVD, terwijl het bedrijf langzaam haar handen van de DVD branche aftrok.

Deze beslissing had een goede reden. De populariteit van DVD's nam af, terwijl de populariteit van het streamen toenam. Door de verandering in het bedrijf bleef Netflix groeien en in 2013 kwam de dienst naar Nederland. Meer dan 190 landen hebben nu de beschikking over de streamingdienst en er zijn meer dan 117 miljoen abonnees.

Met deze geschiedenisles op zak is het tijd om door te gaan naar de daadwerkelijke redenen!