Cuphead

Een groter contract bestaat er bijna niet. Enorm cartooneske graphics, maar gameplay die zo lastig is als het maar kan; bij Cuphead is dat het geval. De graphics, gebaseerd op jaren '30 Disneycartoons, zijn enorm uitnodigend, maar de ongelofelijk lastige gameplay schrikt behoorlijk af.

De eindbazen in de game zijn namelijk van een bijzonder hoog niveau. Ze vuren constant van alles op je af, wat je dan weer dient te ontwijken en ze zijn erg lastig om te doden. Daarnaast heb je geen indicatie hoeveel schade je doet, zoals je kunt lezen in onze Cuphead review, dus je kan zomaar doodgaan zonder te weten hoe ver je bent gekomen.

Als je dus van uitdaging houdt, dan raden wij Cuphead ten zeerste aan. De game is alleen voor de PC en Xbox One.

Crash Bandicoot The N. Sane Trilogy

Begin dit jaar kwam er voor het eerst in tijden weer een Crash Bandicoot game uit. Niet een gloednieuwe, maar een remaster van de eerste drie delen. En geloof het of niet, maar de remaster is zowaar lastiger dan de originele games. Iets wat je anno 2017 niet vaak ziet.

Crash Bandicoot was altijd al een lastige game. In een hoog tempo moest je namelijk de nodige platformlevels zien te klaren. Nu hoeft dat niet per se heel lastig te zijn, maar gezien de vele gevaarlijke obstakels die je op je pad tegen kunt komen, is elke fout getimede sprong fataal.

In Crash Bandicoot The N. Sane Trilogy is dit nog lastiger. Hoofdpersonage Crash springt nu namelijk nog sneller, waardoor timing nog essentiëler is. Sla dus alvast een aantal extra controllers in voordat je aan deze game begint.

RUINER

RUINER klinkt je waarschijnlijk niet bekend in de oren, maar toch is de indiegame met recht een ontzettend moeilijke game uit 2017 te noemen.

Het is 2091 en de boel is veranderd in een soort cyberpunk cyborgwereld. Jij kruipt in de huid van een sociopaat die probeert zijn ontvoerde broertje te redden. Ondertussen wil iedereen je dood hebben.

Wat je voorgeschoteld krijgt, is vrijwel dezelfde top-down shootergameplay als we van Hotline Miami kennen. In hoog tempo op jou afstormende vijanden een kopje kleiner maken, van leven naar level rennen en bovenal zelf niet afgeslacht worden. Het klinkt al lastig, maar wacht maar tot je hem speelt.

NieR: Automata

In NieR: Automata is de wereld overgenomen door een alienras, waardoor de mensen naar de maan zijn verdreven. In een plan om de Aarde terug te veroveren worden Androids, half mens en half robot, naar de planeet verstuurd om gerichte missies uit te voeren. En je raadt het al, jij bent in NieR: Automata één van die Androids.

Wat volgt is een enorm hack ’n slashavontuur waarbij je de nodige vijanden en eindbazen af moet zien te maken. Alhoewel het dus vooral hack ’n slashgameplay betreft, moet je niet denken dat het slechts een kwestie van wat hersenloos om je heen slaan is. Combo’s zijn namelijk van belang en dat is op zich al niet makkelijk, ook zijn de vijanden erg sterk. Koop dus maar een boksbal om je frustraties op te uiten, mocht NieR: Automata je te veel worden.

Nioh

Als er dit jaar een Dark Souls game was uitgekomen, had die bij voorbaat al deze lijst gehaald. Maar helaas, geen Dark Souls dit jaar. Gelukkig neemt Nioh die rol met verve over, want wat is dit toch een lastige game!

In Nioh speel je met de Britse zeevaarder William, die overigens verdacht veel lijkt op Geralt of Rivia uit The Witcher 3, die in het feodale Japan moet afrekenen met allerlei vijanden. Daar komen zijn zeemanskunsten overigens niet veel aan bod, want je moet vooral goed overweg kunnen met je zwaard.

De gevechten in Nioh zijn lekker pittig, net zoals in Dark Souls. Bij belangrijke eindbazen moet je patronen herkennen en ze daar op pakken, want anders leg je heel snel het loodje. Sla dus niet een aantal extra controllers in, maar koop gewoon de hele winkel leeg voordat je aan Nioh begint.

Toevallig is Nioh op 7 november naar de PC gekomen, nog maar kort geleden dus. Koop hem dus snel als je geen console hebt, maar de game per se wil spelen!

Wat vind jij moeilijke games uit 2017?

In deze special hebben we vijf moeilijke games uit 2017 beschreven waarvan algemeen (en officieel) besloten is dat ze enorm pittig zijn. Maar misschien had jij wel moeite met een game die helemaal niet in dit lijstje voorkomt. Welke is dat? Laat het ons weten in de comments!