Welke games precies de wet breken, wil de Kansspelautoriteit nog niet zeggen. Daar komt in juni mogelijk wel verandering in als de ontwikkelaars het loot box systeem niet aanpassen. Op dit moment zijn er dus een aantal games in overtreding, waaronder de volgende vijf.

FIFA 18

De eerste van de vijf loot box games die de wet overtreden is FIFA 18. Hoewel de makers FIFA 18 technisch gezien zelf de regels niet breken, is er in FIFA Ultimate Team (FUT) wel sprake van handel. De FUT Coins worden namelijk via externe websites verhandeld voor een bepaalde europrijs dat is volgens de Kansspelautoriteit nu verboden.

In Fifa Ultimate Team kun je FUT Coins verdienen door middel van het spelen van de Ultimate Team mode. Deze coins kun je vervolgens spenderen aan nieuwe spelers op de markt, zodat je team beter wordt. Nu kun je de spelers die je uit pakketjes krijgt ook verkopen voor FUT Coins en dus hebben de spelers die je uit pakketjes krijgt een directe eurowaarde. Het is en blijft voor nu nog een beetje een grijs gebied rondom FIFA 18, maar het lijkt erop dat de game de wet overtreedt.