Voor de maand december 2015 was het niet moeilijk om de grootste film van de maand te kiezen en misschien zelfs van het hele jaar. Dit is uiteraard Star Wars The Force Awakens, een film waar menig hart sneller van gaat kloppen. Toch is het niet de enige grote film in december, want wij worden ook aangevallen door een gigantische walvis in de film In the Heart of the Sea. Het verhaal is gebaseerd op een wereldwijd bekend ongeluk uit 1820, waar ook het verhaal van Moby Dick op is gebaseerd.

Star Wars The Force Awakens - 16 december

De wereld van Star Wars is weer helemaal tot leven gekomen op het moment dat LucasArts werd overgenomen door Disney. Hierdoor worden niet alleen games door Electronic Arts gemaakt, maar komt ook een nieuwe trilogie aan films tot leven die om het jaar worden uitgebracht met tussendoor spin-off films. Op 16 december gaat de trilogie van start met Star Wars The Force Awakens, die wordt geregisseerd door J.J. Abrams. Hij is met name actief als producer, maar heeft eerder in de regiestoel gezeten voor films als Super 8, Star Trek Future Begins en Star Trek Into Darkness.

Het verhaal van Star Wars The Force Awakens blijft onbekend tot de release van de film. Maar wij weten wel dat de cast vol zit met zowel oude bekenden als totaal nieuwe gezichten voor de franchise. In Episode VII zien wij Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamil terugkeren in hun befaamde rollen van Han Solo, Prinses Leila en Luke Skywalker respectievelijk. Naast deze grote namen pakken ook Anthony Daniels, Peter Mayhew en Kenny Baker hun rollen op als respectievelijk C-3PO, Chewbacca en R2-D2.

De hoofdrollen zijn weggelegd voor de nieuwe gezichten John Boyega als Finn en Daisy Ridley als Rey, beide zijn van Britse komaf en zijn nog niet bekend bij het grote publiek. Andere acteurs in Star Wars The Force Awakens zijn Adam Driver als Kylo Ren, Domhnall Gleeson als General Hux, Gwendoline Christie als Captain Phasma, Oscar Isaac als Poe Dameron, Andy Serkis als Supreme Leader Snoke, Lupita Nyong'o als Maz Kanata en Max von Sydow als Lor San Tekka.

In the Heart of the Sea - 10 december

Het is de winter van 1820, het walvisschip Essex uit New England wordt aangevallen door iets wat de crewleden nog nooit hebben gezien: een gigantische walvis met een bijna menselijke gevoel van wraak. Dit waargebeurde maritieme ongeluk is de inspiratie voor Herman Melvilles Moby Dick. Alleen vertelt dat verhaal slechts een deel van wat er is gebeurd.

In the Heart of the Sea gaat over de gruwelijke nasleep van het ongeluk, waarin de overlevende crewleden van het schip tot het uiterste worden gedreven en geforceerd worden om het ondenkbare te doen om te kunnen overleven. Trotserende stormen, verhongering, paniek en wanhoop zorgen ervoor dat de mannen hun diepste overtuigingen gaan betwijfelen, van de waarde van hun eigen leven tot aan het moraal van hun vak. Gelijktijdig zoekt de kapitein naar de juiste weg op de open zee en zijn eerste maat probeert nog steeds de grote walvis neer te halen.

In the Heart of the Sea is een film van Amerikaanse regisseur Ron Howard, bekend van films als A Beautiful Mind, The Da Vinci Code en Rush. In de film leidt Howard een cast aan van onder andere Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Ben Whishaw, Tom Holland en Brendan Gleeson.