American Sniper en Still Alice zijn al even genoemd als de meest belangrijke films voor maart 2015. Alle twee de films hebben Oscarnominaties ontvangen, maar enkel Jullianne Moore mocht een 'grote' Oscar daadwerkelijk in ontvangst nemen voor beste vrouwelijke hoofdrol. American Sniper kreeg namelijk wel een Oscar voor Sound Editing, maar de grote prijzen bleven uit. Toch is American Sniper één van de meest besproken films van de afgelopen weken, en daardoor zeker het kijken waard om je eigen mening over de film te vormen.

American Sniper - 5 maart

Chris Kyle (Bradley Cooper) is de meest dodelijke sluipschutter uit de militaire geschiedenis van de Verenigde Staten, maar er is veel meer te zeggen over deze Amerikaanse held, buiten zijn vaardigheden met een geweer. Navy Seal sniper Chris Kyle werd naar Irak gestuurd met slechts één missie, bescherm je wapenbroeders. Zijn messcherpe nauwkeurigheid heeft tijdens deze missie ontelbaar veel levens gered op het slagveld, waardoor verhalen over zijn moed zich verspreidden en hij de bijnaam 'Legend' kreeg.

De reputatie van Chris Kyle groeide echter ook achter vijandige linies, waardoor een prijs op zijn hoofd werd gezet en hij een belangrijk doelwit werd voor opstandelingen. Ondanks het gevaar, en de druk op zijn familie, overleeft Chris vier verschrikkelijke 'tours of duty' in Irak, waardoor zijn naam gelijk staat aan de kreet van SEAL: "leave no man behind". Bij terugkomst in de Verenigde Staten, komt Chris er alleen achter dat hij juist de oorlog niet achter zich kan laten.

Still Alice - 12 maart

Alice Howland (Julianne Moore) is gelukkig getrouwd met John Howland (Alec Baldwin) en hun drie opgegroeide kinderen Lydia (Kristen Stewart), Anna (Kate Bosworth) en Tom (Hunter Parrish). Voor haar werk is Alice een professor in taalwetenschap, die langzaam haar woorden begint te verliezen. Kort daarna krijgt ze de diagnose van vroege Alzheimer ziekte te horen.

Niet alleen krijgt Alice de diagnose van Alzheimer, ze ontdekt ook dat ze dit heeft geërfd van haar vader. Door de diagnose en deze ontdekking wordt de band tussen Alice en haar familie behoorlijk onder druk gezet. Still Alice vertelt dan ook het verhaal van haar worsteling om in contact te blijven met wie ze vroeger was, welke beangstigend, pijnlijk en inspirerend is.